Artykuły i relacje z podróży Globtroterów

Biondi Santi i jak się to wszystko zaczęło > WłOCHY


Agnieszka Trolese Agnieszka Trolese Dodaj do: wykop.pl
relacje z podróży

Zdjęcie WłOCHY / Toskania / Winnica Biondi Santi / DEGUSTACJA BRUNELLODo degustacji zasiadamy więc pełne entuzjazmu. Nie na co dzień zdarza się być w miejscu, gdzie historia tak wyraźnie przeplata się z teraźniejszością. Leżakują tu nawet stuletnie butelki, a właściciele zapewniają, że wciąż są one w wyśmienitej formie. Kręcimy kieliszkami, pociągamy nosem, mlaskamy jak na profesjonalnych degustatorów przystało. Nastaje długo wyczekiwana, najprzyjemniejsza z możliwych chwila ciszy i zadumy nad kieliszkiem.

Słynną winnicę BIONDI SANTI miałam okazję ponownie odwiedzić w towarzystwie Patrizii Leonardi, przyjaciółki rodziny i znanej włoskiej sommelierki, pierwszej kobiety której nadano tytuł najlepszego someliera Włoch. Ze względu na swoje rozmiary posiadłość ta nie ma porównania z resztą toskańskich winnic, w których produkowane jest Brunello. Właściciele na każdym kroku przypominają o pionierskiej roli jaką odegrała ich rodzina w sercu Toskanii, na ścianach niezliczona ilość dyplomów, a dla nas przygotowano broszury, w których zamieszczono recenzje sław i autorytetów oraz najważniejsze nagrody i tytuły przyznane producentom . Można się również wpisać do księgi odwiedzających, wypełnionej notatkami pasjonatów wina z całego świata.

Historia BRUNELLO DI MONTALCINO, jednego z najdroższych win we Włoszech jest nierozłącznie związana z rodziną BIONDI SANTI, która od pokoleń produkuje wina w toskańskiej winnicy Tenuta Greppo. Już pod koniec XIX wieku Feruccio Biondi Santi odkrył, iż pewna odmiana szczepu Sangiovese nazywana w dialekcie „brunello”, a dziś znana powszechnie jako Sangiovese grosso, idealnie nadaje się do produkcji win starzonych, a co więcej jest o wiele bardziej odporna na panującą wówczas niszczycielską filokserę, niż inne toskańskie winorośla. Wprowadził innowacyjne standardy produkcji, poddając BRUNELLO procesowi starzenia w dębowych beczkach przez co najmniej 4 lata oraz leżakowania w butelkach przez kolejny rok. Efekt przerósł wszelkie oczekiwania, a delikatny i zarazem głęboki smak i aromat nie mógł się równać z żadnym innym. W 1932 roku Ferrucio Biondi Santi został oficjalnie uznany za odkrywcę Brunello, a jego potomstwo z dumą rozwijało i inwestowało w rozwój winnicy.


Do degustacji zasiadamy więc pełne entuzjazmu. Nie na co dzień zdarza się być w miejscu, gdzie historia tak wyraźnie przeplata się z teraźniejszością. Leżakują tu nawet stuletnie butelki, a właściciele zapewniają, że wciąż są one w wyśmienitej formie. Kręcimy kieliszkami, pociągamy nosem, mlaskamy jak na profesjonalnych degustatorów przystało. Nastaje długo wyczekiwana, najprzyjemniejsza z możliwych chwila ciszy i zadumy nad kieliszkiem. Zaraz potem lekkie zdziwienie… To co nam podano w niczym nie przypomina Brunello…”To właśnie jest prawdziwe Brunello”, tłumaczy Patrizia; wyjątkowe właściwości organoleptyczne nadaje mu klon Sangiovese, z którego wytwarzane jest Brunello Biondi Santi, największy sekret rodziny, pieczołowicie chroniony przed resztą producentów. O elegancji i wyrafinowanym smaku każdego z win, które nam podano można by napisać poemat, więcej nie zdradzę, bo odwiedziny i degustacja Brunello w winnicy Greppo to obowiązek każdego szanującego się „winologa” 😊 Niezapomniane doświadczenie.


O elegancji i wyrafinowanym smaku każdego z win, które nam podano można by napisać poemat, więcej nie zdradzę, bo odwiedziny i degustacja Brunello w winnicy Greppo to obowiązek każdego szanującego się „winologa” 😊 Niezapomniane doświadczenie.

Zdjęcia

WłOCHY / Toskania / Winnica Biondi Santi / DEGUSTACJA BRUNELLOWłOCHY / Toskania / Winnica Biondi Santi / Stare roczniki

Dodane komentarze

[konto usuniete] dołączył
00.00.0000

[konto usuniete] 2016-07-14 00:21:44

Że też nie wiedziałam parę dni temu, będąc w Toskanii. Za następną bytnością - czyli niebawem - muszę koniecznie spróbować :)

Przydatne adresy

Brak adresów do wyświetlenia.

Strefa Globtrotera

Dział Artykuły

Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.

Uwaga:
za każde dodany artykuł otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.

Jak dodać artykuł?

  1. Zarejestruj się w naszym serwisie - TUTAJ
  2. Dodaj zdjęcia (10 punktów) - TUTAJ
  3. Dodaj artykuł (100 punktów) - TUTAJ
  4. Artykuły są moderowane przez administratora.

Inne Artykuły

X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2020 Globtroter.pl