Artykuły i relacje z podróży Globtroterów

Dolo - przewodnik po restauracjach, Wenecja Euganejska, Włochy > WłOCHY


Agnieszka Trolese Agnieszka Trolese Dodaj do: wykop.pl
relacje z podróży

Zdjęcie WłOCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / Zapiekany włoski ser tominoChoć kocham Włochy sjesta doprowadza mnie do szewskiej pasji. W każdej mniejszej miejscowości we Włoszech od godziny 15 do 18 wszystkie sklepy, restauracje i apteki zamykane są na cztery spusty i nieważne jak bardzo jesteś głodny/potrzebujący/nieuleczalnie chory – ta tradycja celebrowana jest tutaj niewzruszenie od lat.

Dlatego do Dolo polecam wybrać się wieczorem, najlepiej w okresie od maja do października, gdy bary i restauracje zgromadzone wokół wodnego kanału Naviglio del Brenta tętnią pełnią życia. Nie ma tutaj atrakcji turystycznych i właściwie poza kościołem San Rocco oraz XVI wieczną mikroskopijną przystanią, na której kiedyś naprawiano statki i gondole zmierzające w stronę Wenecji, jest już niewiele miejsc nad którymi warto by się pochylić. Nic jednak straconego, bo jak wiele niepozornych, włoskich miasteczek tak i Dolo okazuje się prawdziwym rajem dla podniebienia.

DA ADRIANO – kawiarnia, bar, restauracja

Świetne miejsca na słodkie włoskie śniadanka, czyli cappucino+rogalik lub brunch z tramezzini ( kanapki z mięciutkiej bułki pszennej z nadzieniem na bazie majonezu), które są u po prostu wyśmienite. Co tam, że jest dopiero przed południem! Do tramezzini koniecznie zamówcie pomarańczowego Spritza. Historia aperitivu, który pomarańczową energią i kolorem podbija cały świat rozpoczęła się właśnie tutaj w 1911 roku, nieopodal Dolo, w miejscowości Bassano di Grappa. Nie dziwi więc, że w tutejszych restauracjach Włosi rozpoczynają biesiadowanie od kieliszka Prosecco z Aperolem.

wloskie sniadanie

13838507_10154333310179785_1330677991_o

MOLINI DI DOLO – winoteka, restauracja, kawiarnia i bar

Piękna, klimatyczna restauracja, z pomysłem urządzona w zabytkowym wnętrzu starego młyna, w centrum Dolo. Nie sposób opisać magię tego miejsca, w którym udało zatrzymać się czas i duszę dawnych lat. Pyszne przekąski można degustować na zewnątrz, rozkoszując się widokiem na rzekę, na obiad i kolację proponuję usiąść w środku wśród starych roczników wyśmienitych win i pamiątek zgromadzonych tutaj przez gospodarzy, lub na werandzie z której rozpościera się romantyczny widok na wodny młyn.

Wszystko jest tutaj wyborne, dlatego wkrótce Molini di Dolo doczeka się własnego postu i recenzji, bo jest tam co degustować. Polecam wybierać dania dnia, przygotowane z sezonowych produktów, niecodzienne fantazje szefa kuchni.

Gospodarze uważnie selekcjonują wina, śledząc winiarskie trendy i nowości, a lista win dostępnych na kieliszki skradła moje serce. Biologiczne Prosecco, Franciacorta, Muller Thurgau i wiele innych z naprawdę dobrych winnic.

DENIS – restauracja, pizzeria

Szaleństwo dla wszystkich, którzy podobnie jak ja uwielbiają owoce morza. Można tutaj jeść bez końca, porcje są bardzo duże, a ceny więcej niż uczciwe. Denis oferuje także nieskończony wybór pizz wszelkiego rodzaju oraz desery własnej, domowej roboty.


VINO & CICCHETTI SQUERO – bar i winoteka

Na wspomnianym placu, na którym niegdyś u miejscowych mechaników zatrzymywały się statki w drodze do Wenecji dziś znajduje się bar, w którym można degustować do woli tradycyjne, weneckie przekąski zwane tutaj „cichetti”. Maleńkie kanapeczki z dorszem (miejscowy przysmak przyrządzany na wiele sposobów), włoskimi serami, wędlinami i owocami morza na pewno was zachwycą. Moje serce skradły te z gorgonzolą, miodem i włoskim orzechem. Idealne miejsce na romantyczny wieczór przy butelce wina, lub aperitif z przyjaciółmi.



Na tym lista się nie kończy, a w Dolo jest jeszcze wiele ciekawych miejsc, które wkrótce chciałabym odwiedzić. Wkrótce więc zawitam w Ristorante Mare divino, Comandi i Osteria alla Busa, które wśród mieszkańców cieszą się bardzo dobrą opinią, a także w naturalnej lodziarni Scaldaferro słynącej z najlepszych lodów w okolicy.

Zdjęcia

WłOCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / Zapiekany włoski ser tominoWłOCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / włoskie cornetti WłOCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / wenecjańskie cicchetti WłOCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / Stary młyn wodny w Dolo

Dodane komentarze

baobab-ka dołączył
02.10.2015

baobab-ka 2016-07-25 22:44:18

Sympatyczny artykuł. A sjesta, oj, tak, potrafi zirytować głodnego człowieka. I to nie tylko we Włoszech!

[konto usuniete] dołączył
03.07.2010

[konto usuniete] 2016-07-24 21:25:12

Ślinka cieknie :) Miałaś Agnieszko szczęście, że trafiłaś na takie pyszności w Dolo. Ja pod koniec czerwca byłam w Bibione i raczej nie polecam chodzenia tam do restauracji. Nie wiem czy to taki zwyczaj, że dania podaje się zupełnie nieprzyprawione? A na stołach jest tylko pieprz, sól, ocet winny i oliwa. Porcje, owszem, były olbrzymie, ale np. lazania była...kwaśna :( I jeszcze jedno: za tzw. copperto, czyli sztućce z serwetką w papierowej (ładnej) kopercie doliczano do rachunku sporą sumkę.

Przydatne adresy

Brak adresów do wyświetlenia.

Strefa Globtrotera

Dział Artykuły

Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.

Uwaga:
za każde dodany artykuł otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.

Jak dodać artykuł?

  1. Zarejestruj się w naszym serwisie - TUTAJ
  2. Dodaj zdjęcia (10 punktów) - TUTAJ
  3. Dodaj artykuł (100 punktów) - TUTAJ
  4. Artykuły są moderowane przez administratora.

Inne Artykuły

X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2018 Globtroter.pl