Artyku y i relacje z podr y Globtroter w

Dolo - przewodnik po restauracjach, Wenecja Euganejska, W³ochy > W³OCHY


Agnieszka Trolese Agnieszka Trolese Dodaj do: wykop.pl
relacje z podró¿y

Zdj cie W³OCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / Zapiekany w³oski ser tominoChoæ kocham W³ochy sjesta doprowadza mnie do szewskiej pasji. W ka¿dej mniejszej miejscowo¶ci we W³oszech od godziny 15 do 18 wszystkie sklepy, restauracje i apteki zamykane s± na cztery spusty i niewa¿ne jak bardzo jeste¶ g³odny/potrzebuj±cy/nieuleczalnie chory – ta tradycja celebrowana jest tutaj niewzruszenie od lat.

Dlatego do Dolo polecam wybraæ siê wieczorem, najlepiej w okresie od maja do pa¼dziernika, gdy bary i restauracje zgromadzone wokó³ wodnego kana³u Naviglio del Brenta têtni± pe³ni± ¿ycia. Nie ma tutaj atrakcji turystycznych i w³a¶ciwie poza ko¶cio³em San Rocco oraz XVI wieczn± mikroskopijn± przystani±, na której kiedy¶ naprawiano statki i gondole zmierzaj±ce w stronê Wenecji, jest ju¿ niewiele miejsc nad którymi warto by siê pochyliæ. Nic jednak straconego, bo jak wiele niepozornych, w³oskich miasteczek tak i Dolo okazuje siê prawdziwym rajem dla podniebienia.

DA ADRIANO – kawiarnia, bar, restauracja

¦wietne miejsca na s³odkie w³oskie ¶niadanka, czyli cappucino+rogalik lub brunch z tramezzini ( kanapki z miêciutkiej bu³ki pszennej z nadzieniem na bazie majonezu), które s± u po prostu wy¶mienite. Co tam, ¿e jest dopiero przed po³udniem! Do tramezzini koniecznie zamówcie pomarañczowego Spritza. Historia aperitivu, który pomarañczow± energi± i kolorem podbija ca³y ¶wiat rozpoczê³a siê w³a¶nie tutaj w 1911 roku, nieopodal Dolo, w miejscowo¶ci Bassano di Grappa. Nie dziwi wiêc, ¿e w tutejszych restauracjach W³osi rozpoczynaj± biesiadowanie od kieliszka Prosecco z Aperolem.

wloskie sniadanie

13838507_10154333310179785_1330677991_o

MOLINI DI DOLO – winoteka, restauracja, kawiarnia i bar

Piêkna, klimatyczna restauracja, z pomys³em urz±dzona w zabytkowym wnêtrzu starego m³yna, w centrum Dolo. Nie sposób opisaæ magiê tego miejsca, w którym uda³o zatrzymaæ siê czas i duszê dawnych lat. Pyszne przek±ski mo¿na degustowaæ na zewn±trz, rozkoszuj±c siê widokiem na rzekê, na obiad i kolacjê proponujê usi±¶æ w ¶rodku w¶ród starych roczników wy¶mienitych win i pami±tek zgromadzonych tutaj przez gospodarzy, lub na werandzie z której rozpo¶ciera siê romantyczny widok na wodny m³yn.

Wszystko jest tutaj wyborne, dlatego wkrótce Molini di Dolo doczeka siê w³asnego postu i recenzji, bo jest tam co degustowaæ. Polecam wybieraæ dania dnia, przygotowane z sezonowych produktów, niecodzienne fantazje szefa kuchni.

Gospodarze uwa¿nie selekcjonuj± wina, ¶ledz±c winiarskie trendy i nowo¶ci, a lista win dostêpnych na kieliszki skrad³a moje serce. Biologiczne Prosecco, Franciacorta, Muller Thurgau i wiele innych z naprawdê dobrych winnic.

DENIS – restauracja, pizzeria

Szaleñstwo dla wszystkich, którzy podobnie jak ja uwielbiaj± owoce morza. Mo¿na tutaj je¶æ bez koñca, porcje s± bardzo du¿e, a ceny wiêcej ni¿ uczciwe. Denis oferuje tak¿e nieskoñczony wybór pizz wszelkiego rodzaju oraz desery w³asnej, domowej roboty.


VINO & CICCHETTI SQUERO – bar i winoteka

Na wspomnianym placu, na którym niegdy¶ u miejscowych mechaników zatrzymywa³y siê statki w drodze do Wenecji dzi¶ znajduje siê bar, w którym mo¿na degustowaæ do woli tradycyjne, weneckie przek±ski zwane tutaj „cichetti”. Maleñkie kanapeczki z dorszem (miejscowy przysmak przyrz±dzany na wiele sposobów), w³oskimi serami, wêdlinami i owocami morza na pewno was zachwyc±. Moje serce skrad³y te z gorgonzol±, miodem i w³oskim orzechem. Idealne miejsce na romantyczny wieczór przy butelce wina, lub aperitif z przyjació³mi.



Na tym lista siê nie koñczy, a w Dolo jest jeszcze wiele ciekawych miejsc, które wkrótce chcia³abym odwiedziæ. Wkrótce wiêc zawitam w Ristorante Mare divino, Comandi i Osteria alla Busa, które w¶ród mieszkañców ciesz± siê bardzo dobr± opini±, a tak¿e w naturalnej lodziarni Scaldaferro s³yn±cej z najlepszych lodów w okolicy.

Zdj cia

W³OCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / Zapiekany w³oski ser tominoW³OCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / w³oskie cornetti W³OCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / wenecjañskie cicchetti W³OCHY / Wenecja Euganejska / Dolo / Stary m³yn wodny w Dolo

Dodane komentarze

[konto usuniete] do czy
00.00.0000

[konto usuniete] 2016-07-25 22:44:18

Sympatyczny artyku³. A sjesta, oj, tak, potrafi zirytowaæ g³odnego cz³owieka. I to nie tylko we W³oszech!

[konto usuniete] do czy
03.07.2010

[konto usuniete] 2016-07-24 21:25:12

¦linka cieknie :) Mia³a¶ Agnieszko szczê¶cie, ¿e trafi³a¶ na takie pyszno¶ci w Dolo. Ja pod koniec czerwca by³am w Bibione i raczej nie polecam chodzenia tam do restauracji. Nie wiem czy to taki zwyczaj, ¿e dania podaje siê zupe³nie nieprzyprawione? A na sto³ach jest tylko pieprz, sól, ocet winny i oliwa. Porcje, owszem, by³y olbrzymie, ale np. lazania by³a...kwa¶na :( I jeszcze jedno: za tzw. copperto, czyli sztuæce z serwetk± w papierowej (³adnej) kopercie doliczano do rachunku spor± sumkê.

Przydatne adresy

Brak adres w do wy wietlenia.

Strefa Globtrotera

Dzia³ Artyku³y

Dzia³ Artyku³y powsta³ w celu umo¿liwienia zarejestrowanym u¿ytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podró¿y i pomocy innym podró¿nikom w planowaniu wyjazdów.

Uwaga:
za ka¿de dodany artyku³ otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.

Jak dodaæ artyku³?

  1. Zarejestruj siê w naszym serwisie - TUTAJ
  2. Dodaj zdjêcia (10 punktów) - TUTAJ
  3. Dodaj artyku³ (100 punktów) - TUTAJ
  4. Artyku³y s± moderowane przez administratora.

Inne Artyku³y

X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). S± one u¿ywane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosowaæ serwis do potrzeb osób, które odwiedzaj± go wielokrotnie. Ciateczka mog± te¿ stosowaæ wspó³pracuj±cy z nami reklamodawcy. Czytaj wiêcej »

Akceptujê Politykê plików cookies

Wszelkie prawa zastrze¿one © 2001 - 2025 Globtroter.pl