Forum dyskusyjne
Volubilis - skąd optymalny czasowo i kosztowo dojazd
kategoria podróże po świecie
kraj Maroko
afrykanczyk 21:09 | 22.01.2012
CześćDopinam właśnie plecak i w środę wylatuję (po raz kolejny-pochwalę się, a co tam ;)) do Maroka na tydzień celem podładowania akumulatorów - kraj i ludzie działają na mnie świetnie, energii starcza mi zwykle na kilka miesięcy, więc staram się tu wracać w wolnych chwilach.
Do rzeczy: jak mówiłem wyjazd 25.01. Trasa tym razem (mniej więcej): Marrakesz - Al Dżadida - Casa (obiecałem pokazać meczet) - Rabat - Volubilis - Fez. Komunikacja lokalna, spanie i jedzenie jak zwykle: na żywioł.
Pytanie mam jednak odnośnie Volubilis - wiecie jak tam się najłatwiej dostać? Żal by mi było kombinowania cały dzień sensownej trasy. Byłem już Meknesie i Fezie, ale jakoś dziwnym trafem ominąłem Volubilis, chcę to teraz nadrobić. Będę wdzięczny za wskazówki.
Pewnie bez problemu złapię grand taxi w Meknesie, ale może z innego miasta jest lepiej/wygodniej/taniej bo na przykład jeździ coś w miarę regularnego na tym kierunku? Będę na pewno jechał pociągiem od strony Rabatu, wycieczkę kończę w Fezie (wylot wieczorkiem), a tam nie umiem wpaść na kilka godzin więc zależy mi na oszczędzeniu czasu na dwa dni w Fezie.
Dzięki za pomoc :)
intergraf 17:25 | 24.01.2012
cześćprzeczytałem że kolejny raz jedziesz do Maroka. Ja tez planuję ale w sierpniu. Możesz mi doradzic jak najlepiej tam sie dostać oraz czy masz zaplanowane wszytko juz w Polsce czy jedziesz na zywioł?
afrykanczyk 21:56 | 24.01.2012
Odpowiem po powrocie, właśnie zabieram się za wyjście z domu. Sprawdź maila.