Forum dyskusyjne
Zamieszkanie budowa domu
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
piotrek12345 21:52 | 22.06.2013
Witam. Interesuje mnie wyjazd na stałe do tajlandii (południe). Nie mam zamiaru plątać się gdzieś po hotelach lub wynajmować mieszkania. Chciałbym kupić działkę i postawić na niej dom. Teraz powstaje pytaie, czy potrzebuje obywatelstwa tego kraju aby spełnić marzenie?
lincoln 22:09 | 22.06.2013
za nic nie chciałbym siedzieć na stałe w tym żarze i ukropie. Stwierdzam, że u nas jest najbardziej komfortowy klimat. Oczywiście fajnie zrobić sobie jakiś wypad późną jesienią czy w środku zimy np. do Afryki w regiony gdzie jest 20-25 stopni, ale ciągle w Tajlandii czy krajach klimatem jej podobnych...darmowa sauna 24 godziny na dobę:)
piotrek12345 22:17 | 22.06.2013
Zapomniałem dopisać... byłem w tym kraju przez 3 miesiące. Po powrocie do polski stwierdziłem, że tajlandia to miejsce dla mnie. Wcześniej (gdy tam byłem) nie interesowało mnie osiedlenie się, dlatego nie znam odpowiedzi na zadane wcześniej pytanie
lincoln 11:08 | 23.06.2013
to się buduj, nikt ci nie broni. Jeśli jesteś poważnie zainteresowany takim przedsięwzięciem to raczej odpowiedzi nie szuka się w takim miejscu, ponieważ nigdy nie będzie ona wiarygodna i wiążąca. Tylko ambasada, konsulat i od razu załatwiać formalności. Wielu niestety przedstawia swoje plany gawiedzi nie wiadomo w jakim calu (bo nikt chyba tutaj nie pomoże wybudować tej chałupy ani załatwić ci wszelakich pozwoleń) a najczęściej jest to zwykłe pierdzenie i wyłącznie chęć uwolnienia swoich marzeń do szerszej publiki. Napisz jak już zamieszkasz.
bacz1968 15:17 | 23.06.2013
W pełni się zgadzam z Lincolnem
bynio 22:17 | 23.06.2013
Odpowiedz jest prosta. W Tajlandii nie możesz być 100% właścicielem nieruchomości (dom, mieszkanie). Możesz mieć max 49%, kancelarie prawnicze dzielą pozostałe 51% na kilku udziałowców i wtedy Twój udział jest największy. Mniej więcej to tak wygląda, jak będziesz mocna zainteresowany to mogę dać Ci na priva kontakt do firmy, co się tym zajmuje.Zbyszek