Forum dyskusyjne
Tajlandia-czy jechac W SIERPNIU
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
Travelholick 15:33 | 24.02.2013
Witam,prosze o rade czy w sierpnu jechac do Tajlandi( Krab i wyspy) czy bardzo pada? Bylam kiedys na Malediwach
w maju( czyli na pograniczu pory deszczowej)
momentami lalo jak z cebra a po chwili upal. :)
slonce. Czy tak wlasne jest w yajlandi?Z gory slcznie dziekuje za porade.
Pozdrawiam Anja
mrcanberra 15:49 | 24.02.2013
Pora ryzykowna. Jak ja byłem, ale w porze suchej i akurat zdarzyło się na południu padać to jak się rozpadało to 1 raz w życiu widziałem taki deszcz. 0 burzy, wiatru, tylko lało jak z wiadra. Fajnie się parzyło bo tylko można było robić ;-)Popadało 3-4 godziny przestało i fajna atmosfera się robiła, ale poruszać się trochę ciężko. W dodatku jeszcze duża wilgotność w sierpniu może trochę komplikować sprawę. To taka moja opina.
Travelholick 16:08 | 24.02.2013
Spektakularne deszcze:)wlasnie na Male take sciany deszczowe przezylismy , z tym, ze bylo to calkiem ozezwiajace po upalach...A przy okazji zapytam gdzie jechac abv bylo SELANKOWO I SPOKOJNIE?JAK W RAJU? Pewnie jakas wyspa? Jesli to jaka?zy na wyspach nie ma problemu "z uczeszczaniem" na masaze ?Czy jest gdzie ?Nie bylam nigdy w Tajlandi-bedzie to moj pierwszy raz.:)
mrcanberra 18:23 | 24.02.2013
Krabi jest fajne i malownicze mi się akurat podobało. Ogólnie południe jest ciekawe. Więc skoro planujesz Krabi to możesz zrobić kółeczko zaliczając Phi Phi (na pewno da się odczuć komercję), ale zataczając w ten sposób możesz jeszcze zakotwiczyć się na Phuket i takim sposobem wracać do Bangkoku.Możesz wybrać się dalej podobno Koh Lipe jest ciekawe, ale tam akurat nie byłem.
Tutaj jest fajny filmik:
darmowyinternet.net/forum/thread-109-post-249.html#pid249
A tak np. wygląda Phi Phi widok z viewpoint
360cities.net/image/phiphi#128.20,0.10,37.0
Polecam Ci też wybrać się Baiyoke Sky Hotel, ale nocą, aby obejrzeć panoramę miasta z najwyższego punktu w Bangkoku. Na dachu miota jak diabli.
360cities.net/image/thai-baiyoke#189.80,18.50,70.0
Możesz sobie poszukać inne ciekawe miejsca i być przygotowaną na szok, pozytywny szok tego ciekawego kraju ;-)
Co do jeszcze gdzie jechać. To zależy, co preferujesz. Fajnie zobaczysz architekturę (np. w Bangkoku świątynie itp. zabytki), ale mi się bardziej podoba natura, dlatego polecam południe (wysp jest sporo
kohlipehotel.com/images/koh-lipe-ferry-time.jpg
ale północ też podobno jest bardzo ciekawa.
Masaże to domena tego kraju, więc tego Ci tam nie braknie.
Poucinałem linki, bo chyba tu coś je rozwala, więc należy sobie skopiować i powinno się wyświetlić to, co trzeba.
Zapytam się o te Malediwy. Ile potrzeba kasy na 2-3 tygodniowy wypad? Bilet to chyba z 2500 zł, ale opłaca się tam na własną rękę wybrać? Jest w ogóle tam ciekawie czy jedyna atrakcja to szybko znikająca moneta z portfela?
Zapominałem dodać niedaleko Bangkoku jest Ko Samet oraz Ko Chang, także dla kogoś, kto nie planuje gdzieś dalej jechać to taka alternatywa, aby wybrać się na wyspy. Ko samet jest małą wyspą, ale spokojną. Ko Chang większa i więcej różnorodnych atrakcji.
mrcanberra 18:29 | 24.02.2013
Kurczę forum jakoś dziwnie formatuje linki i poprzerywało je w każdym SPACJĄ. Więc jak chcesz zobaczyć skopiuj link do przeglądarki i usuń spację z adresu w każdym linku jest jedna spacja, która nie pozwala prawidłowo wyświetlić adresu. Należy ją, więc usunąć, aby otrzymać to, co powinno się wyświetlić.
Travelholick 21:32 | 24.02.2013
Spektakularne deszcze:)wlasnie na Male take sciany deszczowe przezylismy , z tym, ze bylo to calkiem ozezwiajace po upalach...A przy okazji zapytam gdzie jechac abv bylo SELANKOWO I SPOKOJNIE?JAK W RAJU? Pewnie jakas wyspa? Jesli to jaka?zy na wyspach nie ma problemu "z uczeszczaniem" na masaze ?Czy jest gdzie ?Nie bylam nigdy w Tajlandi-bedzie to moj pierwszy raz.:)
Travelholick 00:06 | 26.02.2013
Za wszystkie info sliczne dzieki .( przedwczoraj odpisal na Twoj post a widze , ze nie ma go on line - dziwne.Nie bylam w Tajlandi a juz jestem w niej zakochana.Na pewno jest ciekawsza niz Malediiwy ,o ktore pytales.Tam pojechalam z dzieciakiem wiec wygodnie mi bylo z burem ( bonvoyage.pl oraz http://www.dreamtours.pl/-od nich mialam cene za za 2 os dorosle 1600 eur. po 800 stowek z Niemiec.3 lata temu -na lastach maja dobre ceny.Na male. przypada z reguly 1 hotel na 1 wyspe wiec raczej wyspe trzeba polecac :) ja bylam na Ocuvelli i Kuramati ( tu sa 3 hotele,wyspa wieksza - najfajniejsze domki sa przy lagunie - takze z wlasna plaza.Cudnie. Pewnie inaczej niz w Tajlandi bo tu rzeczy "do robienia "trzeba sobie wymyslac jako ze wyspe mozna przez godzinke obejsc :)Chociaz ja moglam sedziec i patrzec godzinam na zmieniajace sie odcenie oceanu. Dla zakochanych M. sa idealnym miejscem :))Niezakochanych tez..Dzis na lotnisku wdzialam oferte TUI przelot do Bangkoku za ok 1400 zlotych last min /gwoli informacji.Moze warto same przeloty wykupywac z biur ( nie moge znalezc taniej bletow do BGK niz za 2500 zl "u qatara".:(Pozdrawiam
mrcanberra 17:14 | 26.02.2013
Dzięki za info przyda się. Malediwy fajnie zobaczyć, bo podobno za 100 lat znikną.Co do biletów 2500 to za takie pieniądze spokojnie kupisz nie ma się, co śpieszyć, a że w sierpniu to sezon taki trochę mniej popularny to myślę, że jeszcze nie raz pojawią się ciekawe ceny. Może Qatar Airways znów zrobi ciekawe promocje ;-)
Travelholick 20:39 | 26.02.2013
Wiesz Konieczne jedz! jedz jedz.Tam jest jak w raju. mysle ze juz za 40 lat juz ocean uniemozlwi mieszkanie na wyspach. 1192 wysepek - są najniżej położonym państwem świata.A WRACAJAC DO TAJLANDI bo to dzial Tajlandi poswiecony przeciez jest :)pytalam na forum o przemieszczanie sie z wyspy na wyspe -czy to jest latwe ? czym sie przeprawiac?polecilbys lodz? samolot?wodolot jak tam jest?:) Sorki, ze tak mecze.Pozdrawiam
mrcanberra 23:07 | 01.03.2013
Nie zauważyłem, że jeszcze napisałaś ;-)Co do przemieszczania się to np. na południu z Krabi na Phi Phi i dalej na Phuket oraz odwrotnie spokojnie przemieścisz się statkiem i też polecam taką formę podróży, aby poczuć morski klimat.
Ogólne nie ma z tym problemu. I tak jak podałem ten link kohlipehotel widać, że wyspy są świetnie ze sobą połączone trasami morskimi, ale czy tak z Krabi czy Phuket bezpośrednio na Koh Lipe da się dostać to tego nie wiem, ale pewnie da jak nie autobusem to łodzią. Także na takie mniejsze odcinki to polecam łódź, ale z Bangkoku na południe to w zasadzie albo samolot albo autobus (no i jeszcze pociąg jest). Jazda autobusem to gdzieś 10-12 godzin, bilet mnie chyba kosztował 70 jak dobrze pamiętam. Autobus bardzo dobry czysty tylko jazda trochę męcząca więc jak planujesz ze stolicy dojechać na południe to musisz sobie przeanalizować, czym będzie Ci lepiej i wygodniej. Wodoloty? Pewnie jakieś są, ale nie jestem w tym zorientowany.
Ogólnie z podróżowaniem nie ma problemu jest tam pełno agencji, biur podróży, także nawet jak coś to oni pomogą Ci się zorganizować. Może się wydawać, że będzie wtedy drożej, ale czasami jest nawet taniej poprzez biura kupować bilet niż samemu na dworcu na autobus.
Travelholick 23:18 | 01.03.2013
Dziki.Chyba trasa : BKK - Krabi -Koh Lipe - BKK to tip top- wecej nie damy rady i nie ma sensu pchac sie w strone Kambodzy.( jak myslalam na poczatku) za duzo jak na jeden i pierwszy raz :).Pozdrawiam
mrcanberra 23:39 | 01.03.2013
To zależy, czym będziesz podróżować z Bangkoku na południe i odwrotnie. Samolotem będzie na pewno szybko.Nie ma jednak sensu abyś zaliczała i Ko Samet, i Ko Chang skoro planujesz południową część Tajlandii. Lepiej może skupić się na tamtejszych wyspach niż skakać tak po rozsianych w dużej odległości od siebie miejscach. Chociaż mi się udało być i prawie na północy i w Pattaya i w rejonach Rayong w tym Ko Samet oraz na południu i nie podróżowałem samolotem jednak moja wyprawa i moje możliwości to odrębny temat ;-)
Dodam, że nie ma za bardzo co się stresować tam naprawdę łatwo się podróżuje ;-)
Powodzenia
Travelholick 00:28 | 11.03.2013
Hello Mrcanbera,Jak se masz? czytajac o Filipnach natknelam sie na Twoje posty a propos Filipin wlasnie.Chcialam sie zapytac czy finalnie tam dotarles? I jak? Pozdrawiam cieplo A.