Forum dyskusyjne
Która wyspa mętlika na maksa pomocy P
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
Misiek82 12:23 | 07.07.2014
Hej,Doradźcie proszę która wyspa pasowała by najbardziej pod moje preferencje, bo czytam i czytam forum i chyba wiem mniej niż na początku :P.
Biorę pod uwagę kilka wysp: Ko lanta, ko lipe, ko samui, ko phangan może jeszcze coś polecicie w "pobliżu"
Zamierzamy tam plażować w połowie grudnia, zależy na na fajnym klimatycznym bungalowie najlepiej blisko plaży, tam gdzie nie ma milionów turystów i żeby jeszcze ewentualnie coś pozwiedzać dodatkowo na miejscu no i oczywiście na pięknych plażach.
Moi faworyci to Ko Lanta i Ko Phangan.
Z góry dziękuje za pomoc.
Remek&Monika 16:11 | 07.07.2014
Cześć,część wysp, o których piszesz jest na Morzu Południowo-Chińskim - sprawdziłeś, czy w grudniu tam już kończy się pora deszczowa?... W Tajlandii to jest trochę inaczej z tymi porami i wiem, ze w listopadzie, gdy nad Morzem Andamańskim sezon się rozkęcał, nad Poł-Chińskim wszystko już zamykali, bo zaczynała sie pora deszczowa.
Ja czytałam na forach, ze Koh Phi Phi to turystyczny koszmar, a okazało się być rajem ( oprócz śmieci, które w Tajlandii są wszędzie), wystarczyło zakwaterować się po drugiej stronie zatoki:) O Koh Lipe słyszałam dobre opinie od znajomych.
pozdrawiam i udanego wyjazdu!
makensis 16:51 | 08.07.2014
W grudniu wszędzie w Taj jest sezon. Ko lipe - możesz wykreślić, jeśli nie zamierzasz tracić zbyt wiele czasu na transport i pieniędzy(opłaca się np. samolot do Hat Yai i potem dojazd na Koh Lipe, to chyba najbardziej oddalona turystyczna wyspa taj, ale z fantastycznym piaskiem i okolicznym snork-diving), ko samui też bym odpuścił, jeśli nie jesteście parą z dzieckiem, ko phangan - jest całkiem przyjemną wyspą(nie licząc full moon party). Koh Lanta - całkiem fajna na relax w tym czasie, wyspa jest duża i oferuje całkiem sporo activities, z włącznie odwiedzeniem Koh Phi-Phi itp. Dla mnie nr jeden, jeśli nie boisz się wynająć skuter i samemu spróbować ją zwiedzić. Jest jeszcze Koh Tao - imprezowe miejsce i niezły spot na tani diving. Phuket - jest bardzo turystyczne, ale może komuś się spodoba, choć to moim zdaniem lepsza miejscówka na mieszkanie niż turystyczny pobyt. [url=http://przewodnik-azja.pl/krabi.htm]Krabi[/url] jest fantastyczne - skupiłbym się właśnie na tym regionie z Koh Lantą włącznie.
Remek&Monika 11:10 | 09.07.2014
Cześć,no właśnie nie jest tak, jak kolega powyżej pisze. W rejonie Koh Samui/Koh Phanghan najwięcej opadów jest między październikiem a styczniem, poczytaj sobie http://www.abctajlandia.pl/podroz-do-tajlandii/kiedy-jechac-do-tajlandii.html Lepiej sprawdzić 3 razy, niż wybrać złe miejsce. Na początku też przeczytaliśmy te pobieżne informacje, serwowane w większości portali i dopiero koleżnka, która na parę dni przed naszym wyyjazdem wróciła z tych rejonów, uświadomiła nas jak to wygląda:)pozdrawiam
MaTyS_72 18:13 | 11.07.2014
Sugerował bym Phngan, tylko trzeba by zwrócić uwagę czy nie przypada Full Moon Party... . Co do pogody to jest szansa na całkiem przyzwoitą, np w tamtym roku tylko 6 dni deszczowych w grudniu ;)Zresztą deszcz to tez nie tragedia bo trwa z reguły krótko, a potem słońce ;)