Forum dyskusyjne
pociąg Bangkok - Chiang Mai
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
AnnaKot01 21:53 | 13.10.2014
Zorientowanych, którzy mieli okazję pokonać trasę Bangkok - Chiang Mai pociągiem proszę o info, czy konieczna jest wcześniejsza rezerwacja biletów na początku listopada? Przylot do Bangkoku mamy 4.11 i już następnego dnia planujemy wyruszyć nocnym pociągiem do Chiang Mai. Jak myślicie, czy "z dnia na dzień" kupimy bilety?Czy bilety kupuje się wyłącznie na dworcu czy agencje sprzedają również?
Mix88 13:37 | 20.10.2014
Nie wiem jak z pociągiem - ale zdecydowanie polecałbym "VIP autokary". Koszt około 700thb a warunki rewelacyjne.Kupisz przejazd w każdym biurze na Khao San
turkus 18:31 | 20.10.2014
W tym okresie będzie bardzo duży ruch na tej trasie z uwagi na festiwal Loy Krathong. Radzę zorganizować coś wcześniej.
Piotrekbb 18:57 | 20.10.2014
Zobacz na airasia. my na 12 XI z Phuket kupiliśmy samolot z bagażem 20 kg za 93$ dwie osoby. Może będzie podobna cena a na pewno szybciej.
AnnaKot01 16:27 | 21.10.2014
Wszystkim dziękuję za odpowiedź. Nawet nie wiedziałam, że odbywa się akurat w tym terminie festiwal. Wielkie dzięki za info :) Muszę poczytać o tym.
magic 17:33 | 26.10.2014
>Wszystkim dziękuję za odpowiedź. Nawet nie wiedziałam, że odbywa się akurat w tym>terminie festiwal. Wielkie dzięki za info :) Muszę poczytać o tym.
A ja polecam przelot samolotem.
Zdecydowanie bezpieczniej niz autokarem, oraz szybciej, sprawniej i bez marnowania czasu w porownaniu do obu rozwiazan (autokar i pociag).
Zaoszczedzony czas - wyjazdy w okolicach lub cos innego.
Mowie z doswiadczenia.
Pozdr,
-M.
AnnaKot01 17:43 | 26.10.2014
>>Wszystkim dziękuję za odpowiedź. Nawet nie wiedziałam, że odbywa się akurat w tym>>terminie festiwal. Wielkie dzięki za info :) Muszę poczytać o tym.
>
>A ja polecam przelot samolotem.
>
>Zdecydowanie bezpieczniej niz autokarem, oraz szybciej, sprawniej i bez marnowania
>czasu w porownaniu do obu rozwiazan (autokar i pociag).
>
>Zaoszczedzony czas - wyjazdy w okolicach lub cos innego.
>
>Mowie z doswiadczenia.
>
>Pozdr,
>-M.
Zgadza się, ale tym samym relatywnie drożej :(
atagaja 18:53 | 26.10.2014
Pokonywałam tę trasę w styczniu br. 16 godzin w pociągu - przeżycia bezcenne :) Z dnia na dzień biletów nie kupowałam, ale jakieś 3 dni prędzej. Postaraj się w dniu przylotu udać się na dworzec i kup od razu bilety.Pociąg relacji Bangkok – Chiang Mai (express, 2 klasa) bilet 581 bath – dolne łóżko, 531 bath – górne łóżko (dziecko bez płatnego biletu).
Pozdrawiam!
www.nitkiwdrodze.pl
atagaja 18:55 | 26.10.2014
>Pokonywałam tę trasę w styczniu br. 16 godzin w pociągu - przeżycia bezcenne :) Z>dnia na dzień biletów nie kupowałam, ale jakieś 3 dni prędzej. Postaraj się w dniu
>przylotu udać się na dworzec i kup od razu bilety.
>Pociąg relacji Bangkok – Chiang Mai (express, 2 klasa) bilet 581 bath –
>dolne łóżko, 531 bath – górne łóżko (dziecko bez płatnego biletu).
>
>Pozdrawiam!
>
>www.nitkiwdrodze.pl
Zapomniałabym - wyruszaliśmy pociągiem nocnym (chyba godz.22), więc zaoszczędzone też było na noclegu. Jak się nie mylę, to o 7 była pobudka i łóżka trzeba było składać :)
AnnaKot01 23:33 | 26.10.2014
Jeszcze raz dzięki za Wasze porady. Po dłuższych przemyśleniach, biorąc pod uwagę czas podróży na trasie Bkk - Chiang Mai, koszt przejazdu i konieczność dojechania na dworzec kolejowy w celu zakupu biletu na pociąg - jestem ku transportowi autobusem, na który bilety kupić moża na Khao San Road. W Bkk lądujemy w nocy, mamy jeden pełny dzień na zwiedzanie, drugiego wieczorem chcemy jechać już do Chiang Mai.Pozdrawiam
bynio 08:38 | 27.10.2014
Możesz ten bilet zamówić na stronie kolei tajlandzkich wtedy możesz jechać kuszetką.. Musisz go odebrać dzień przed odjazdem pociągu. Oszczędzasz na noclegu i czasie ponieważ jedziesz w nocy. Ja tak zrobiłem jak jechałem do Phitsanulok. Dziwię się, że nikt o tym nie napisał.Pozdrawiam
Zbyszek