/ / TAJLANDIA > co z ciepłymi ciuchami na lotsniku > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

co z ciepłymi ciuchami na lotsniku

kategoria podróże po świecie

elefterija dołączył
27.11.2014

elefterija 12:53 | 27.11.2014

Witajcie Drodzy,
W drugiej połowie stycznia wybieram się na 5 tygodni do Tajlandii, a w związku z tym,że będzie to pierwszy taki wypad, pytań nasuwa się coraz więcej.

Forum jest istną kopalną wiedzy pod tym względem, jednak od wczoraj tak mnie, jak i chłopaka, nurtuje jedna kwestia.

Otóż, jako, że w styczniu w Polsce temperatury do najwyższych nie należą, więc i ubrania są ciężkie i ciepłe, a 'docelowy' bagaż chcemy ograniczyć jak najbardziej, jakie Wy, drodzy Globtroterzy rozwiązania stosujecie?

Skrytki na lotnisku - owszem, są, jednak przy cenie za dzień 12-15zł, kwota robi się nie do przyjęcia.

Odbiór i przyjechania ludzia, który ciuchy weźmie - jakaś myśl to jest, jednak nie zawsze jest możliwość angażowania osoby trzeciej...

Jakieś inne opcje?
pozdrawiam serdecznie,
Debiutantka ;-)

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 13:45 | 27.11.2014

Po prostu nie bierzesz ciepłych ciuchów ze sobą, poza długimi spodniami i polarem, które na miejscu i tak Wam się przydadzą. Też tam się wybieram :)
Pozdrawiam

elefterija dołączył
27.11.2014

elefterija 14:36 | 27.11.2014

Tylko problem robi się przy pokonaniu przeszło 300km, aby dostać się na lotnisko ;)

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 15:22 | 27.11.2014

Przecież z buta tego dystansu nie będziecie pokonywać tylko jakimiś środkami komunikacji :)
Najwyżej ubierzesz pod polar 2-3 bluzki więcej, a na nogi cieplejsze skarpetki, które wyrzucisz na lotnisku jeśli nie chcesz ich wozić.
A wyglądem się nie przejmuj, nie idziecie na pokaz mody tylko wyjeżdżacie na daleką wyprawę z plecakiem :)

elefterija dołączył
27.11.2014

elefterija 15:28 | 27.11.2014

o, o ubraniu się na cebulkę nie pomyślałam :)
Dzięki za podsunięcie pomysłu i pozdrawiam :)

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 16:01 | 27.11.2014

To powiem Ci jeszcze, że ja np. przy tego typu wyprawach w ogóle nie biorę ze sobą bagażu rejestrowanego i wszystko co mi potrzebne mieszczę w podręcznym, plecak około 20 l. To bardzo wszystko ułatwia i na lotniskach i w podróży :)

Slawek333 dołączył
27.11.2014

Slawek333 23:34 | 27.11.2014

Jest to fajne rozwiązanie jeżeli wszystko co potrzebne do higieny osobistej kupujesz w miejscu docelowym...jeżeli jednak tak nie jest bagaż rejsowy jest niezbędny , do którego przy okazji może włożyć na lotnisku np. kurtkę puchową :) przynajmniej ja tak robię... buty kurtka do głównego i tyle.Jeżeli kolega nie latał wcześniej może nie wiedzieć że do samolotu nie zabierze wielu rzeczy takich jak woda , pasta do zębów czy obcinaczki do paznokci, nie wspominam o zapalniczce, którą niektóre linie wyciągają nawet z głównego bagażu ...(wszystkie chińskie)

Pozdrawiam i życzę miłej zabawy

usunięty/nieznany 02:46 | 28.11.2014

Tez nie zabieram cieplych ubran bo zupelnie nie widze w tym sensu. O ile nie masz godziny spaceru/czekania na transport to bedzie dobrze. Ladowalem juz w PL w styczniu przy -20 w podkoszulku i nadal zyje :)

>Jest to fajne rozwiązanie jeżeli wszystko co potrzebne do higieny osobistej kupujesz
>w miejscu docelowym

Dlaczego? Mydlo, paste do zebow (mala) czy dezodorant (w kulce) mozna normalnie zabrac do bagazu podrecznego.

>Jeżeli kolega nie latał wcześniej może nie
>wiedzieć że do samolotu nie zabierze wielu rzeczy takich jak woda , pasta do zębów czy obcinaczki do paznokci, nie wspominam o zapalniczce, którą

Wode zabieram na poklad - wystarczy nalac/kupic po bramce (prawda, ze nie zawsze jest gdzie).

Paste do zebow zawsze woze bo lubie sie odswiezyc przy dluzszych lotach, nigdy nikt mi jej nie wyrzucil a latam sporo.

Zapalniczki w podrecznym byly zabronione przed 2007 ale juz nie sa:
http://www.tsa.gov/traveler-information/lighters-and-matches

> niektóre linie wyciągają nawet z głównego bagażu ...(wszystkie chińskie).

Moze dlatego?
"Lighters with fuel are prohibited in
checked baggage," W carry-on sa OK:
http://www.tsa.gov/sites/default/files/assets/prohibiteditems_brochure.pdf

Pozdrawiam,
Iguan

--
Iguan007
Sezon caly rok:
http://picasaweb.google.com/iguan007/Australia

elefterija dołączył
27.11.2014

elefterija 12:15 | 28.11.2014

Latanie było, niejedno nawet, jednak nigdy nie tej zasadzie, więc dzięki za wszystkie podpowiedzi :)
Rejestrowany chcemy brać, bo i tak wrzucimy do niego kremy do opalania itp. (powiem szczerze, że nie chce mi się przelewać ich do buteleczek 100ml).

Myślę,że stanie na kompromisie - kurtka puchowa może nie będzie, ale coś lekkiego, co można zabrać ze sobą ,a pod to więcej innych ciuchów.

A z innej troszkę beczki, myślicie,że w taki, butach da się chodzić (niekoniecznie po dżungli) w styczniu/lutym? http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.decathlon.pl%2Fmedia%2F828%2F8287393%2Fzoom_1db6eaa7a2cc4a088e2a558274ed2831.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.decathlon.pl%2Fbuty-turystyczne-wysokie-damskie-forclaz-500-id_8287393.html&h=400&w=400&tbnid=OXWsjqu_YO5fqM%3A&zoom=1&docid=p0GQyL3XbYfm2M&ei=6lh4VOngJsGuygPM2IHYBQ&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CB4QMygAMAA&iact=rc&uact=3&dur=1350&page=1&start=0&ndsp=15

elefterija dołączył
27.11.2014

elefterija 12:20 | 28.11.2014

Pytanie stąd, że w jakich zakrytych butach jednak trzeba pojechać, więc nasuwa się myśl, czy nie da się ich od razu na miejscu wykorzystać ;)
Nie krzyczcie! :)

Piotrekbb dołączył
17.01.2010

Piotrekbb 21:12 | 29.11.2014

Ja wróciłem tydzień temu Zimno może jak w styczniu nie było Ale jak wylatywałem to było w warszawie 19 a jak wróciłem -1. Ciuchy ciepłe w aucie zostawiłem. Ile ubrań brać zgadzam się z przedmówcą jak najmniej. Na miejscu jest dużo pralni i dzięki temu masz suche wyprane rzeczy cena Expres 3 godziny 80 bat za 1kg nie ekspres pewnie taniej niekorzystaniem. Kambodża tylko podręczny pranie 1kg Ekspres 1$ ale tu ekspres na drugi dzień. Więc poco brać ciuchy sami pierzecie to spodnie schną 3 dni. Zapalniczka zwiedziła z nami samolotami wszystko od Polski Doha Phuket Kambodża i z powrotem, zawsze w kieszeni nie było problemu nawet na lotniskach w Bangkoku. pozdrawiam Miłej wyprawy i nie martw się pierdołami. Ps a jak ci zabiorą zapalniczkę to kupisz za grosze

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 01:24 | 30.11.2014

Kombinujecie , zamiast udzielic najprostrzej odpowiedzi. W Bangkoku w wiekszosci hosteli i hoteli można zostawic bagaż do przechowania za cene 10 bath/doba. To rownowartosc 1 pln.

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 11:10 | 30.11.2014

Tylko po co ten zbędny bagaż brać? Żeby go cały czas gdzieś przenosić, zostawiać i myśleć o nim. Zawsze, ale to zawsze zabieramy ze sobą za dużo bagażu, bo może się to czy tamto przyda. Każdy zna zasadę, aby wybrać przed wyjazdem tylko to co naprawdę będziesz potrzebować i następnie połowę z tego zostawić, ale mało kto się do tego stosuje :)

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 13:03 | 30.11.2014

Ja lecialam do Azji na jakies 3 miesiace i wracalam w styczniu do Frankfurtu, zimno było nie powiem -15, zostawilam cieple ubrania u znajomem w Kolonii która miała mnie odebrać, niestety pokomplikowało się i wiedziałam że nikt na mnie z ciuchami czekać nie będzie....otóż miałam bluze z długim rękawem i trampki, to już coś, resztę zaopatrzyłam się w Bangkoku dzień przed powrotem, ciuchy są tam tanie także nie było problemu z zakupieniem pary jeansów i zapinanej bluzy na zamek, nawet czapki wełniane sprzedawali na kao san ;)ubrałam się więc na cebulkę i jakoś dotarłam z i do pociągu i na lotnisko ;)

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 22:42 | 30.11.2014

Jednak nadal nie brakuje absurdu.. ostatnio mi zarekwirowano przedłużacz, że niby niebezpieczny, ale kabel od laptopa już nie.. parasolka również jest uznana za rodzaj broni..

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 22:44 | 30.11.2014

To odnośnie kontroli na lotnisku.
Ja zazwyczaj zostawiam w przechowalni w Bangkoku. To tylko 10 bahtów za dzień, a może się przydać na powrót. Sweter zostawiłbym w bagażu, może się przydać w ichnich klimatyzowanych autobusach.

elefterija dołączył
27.11.2014

elefterija 20:12 | 01.12.2014

Dzięki wielkie za wszystkie rady i wskazówki, przechowalnia bagażu na lotnisku wydaję się całkiem niezłą opcją.

DMW45 dołączył
12.12.2013

DMW45 08:37 | 06.12.2014

>To odnośnie kontroli na lotnisku.
>Ja zazwyczaj zostawiam w przechowalni w Bangkoku. To tylko 10 bahtów za dzień, a może
>się przydać na powrót. Sweter zostawiłbym w bagażu, może się przydać w ichnich
>klimatyzowanych autobusach.

100 bahtów za dzień czyli 10 zł.
http://www.suvarnabhumiairport.com/en/46-luggage-storage-services

sal paradise dołączył
26.09.2008

sal paradise 09:10 | 24.12.2014

puchowy sweter-po spakowaniu zajmuje tyle miejsca co kosmetyczka i nic nie waży bo to jest puch.polecam.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl