/ / TAJLANDIA > Wiza do Tajlandii Laosu Kambodzy i Wietnamu > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Wiza do Tajlandii Laosu Kambodzy i Wietnamu

kategoria podróże po świecie

min3ral dołączył
16.05.2015

min3ral 21:14 | 16.05.2015

Witam!

Probuje szukac w necie informacji odnoscie wiz ale no jakies tam szczatkowe informacje znalazlem. Stwierdzilem, ze sprobuje tutaj, moze ktos bedzie znal odpowiedz na moje pytanie za co bylbym dozgonnie wdzieczny ;-)

Otoz, mam wylot w jedna strone z Warszawy w polowie Wrzesnia do Bankgoku. W Tajlandii chce siedziec z 30 dni, pozniej przejechac przez Laos do Wietnamu gdzie rowniez chce posiedziec w granicach 30 dni a nastepnie do Kambodzy - tez w granicach 30 dni.

Poki co mam bilet w jedna strone. Bilet powrotny do Warszawy bede planowal kupic jak bde w Kambodzy czy Wietnamie. Zastanawiam sie jak to bdzie wygladalo w sferze wizowej? Czytalem ze aby wize dostac w Tajlandii na lotnisku to musze miec bilet w dwie strony. Jak to by wygladalo jesli chce posiedziec miesiac w Tajlandii a nastepnie taki backpacking zrobic po krajach azjatyckich? Wizy bede w stanie dostac na 'reke' czy musze sie o nie ubiegac jakos wczesniej?

Z gory dziekuje za pomoc ;-)

weiser dołączył
19.05.2015

weiser 12:56 | 19.05.2015

Na lotnisku w Bangkoku dostaniesz stempel na 30 dni, darmowo.
w Laosie nie byłem
W Wietnamie płacisz haracz dwa razy. Najpierw musisz ubiegać się o list zapraszający, poszukaj w google, są agencje internetowe, chyba od 9$ jak dobrze pamiętam, w PL agencje wołaja po 150zł, załatwisz online taniej płacąć kartą kredytową. Później na lotnisku płacisz drugi haracz za wizę, chyba 40$
Wiza do Kambodży tez potrzebna, dostałem na granicy wietnamsko-kambodżańskiej, wniosek najlepiej wypełnić online i go opłacić. Wtedy na granicy szybko pójdzie.

Nie kojarzę bym w tych krajach musiał okazywać bilet powrotny (np. lot do Indonezji, czy Filipin to obowiązkowe)

olkaczmarczyk@gmail.com dołączył
30.06.2016

olkaczmarczyk@gmail.com 13:32 | 30.06.2016

>Na lotnisku w Bangkoku dostaniesz stempel na 30 dni, darmowo.
>w Laosie nie byłem
>W Wietnamie płacisz haracz dwa razy. Najpierw musisz ubiegać się o list zapraszający,
>poszukaj w google, są agencje internetowe, chyba od 9$ jak dobrze pamiętam, w PL
>agencje wołaja po 150zł, załatwisz online taniej płacąć kartą kredytową. Później na
>lotnisku płacisz drugi haracz za wizę, chyba 40$
>Wiza do Kambodży tez potrzebna, dostałem na granicy wietnamsko-kambodżańskiej,
>wniosek najlepiej wypełnić online i go opłacić. Wtedy na granicy szybko pójdzie.
>
>Nie kojarzę bym w tych krajach musiał okazywać bilet powrotny (np. lot do Indonezji,
>czy Filipin to obowiązkowe)

Co za bełkot. Dla wizy wietnamskiej żadnego zaproszenia nie trzeba mieć, wystarczy wpisać we wniosku adres hotelu gdzie zrobiło się rezerwację (chociaż na pierwszą noc). O wizę można się ubiegać w ambasadzie wietnamskiej w Warszawie. Wszystkie informację można znaleźć na stronie MSZu. Za wizę 30 dniową, jedno wjazdową, płaciłam 250 zł w 2014 roku. Żadnej dodatkowej opłaty przy wjeździe nie ma, jeśli załatwi się wizę wcześniej w PL.
Dodatkowo kambodżańska e-wiza nie jest uznawana na wszystkich przejściach granicznych. Warto o tym pamiętać.

Wiesław dołączył
14.02.2009

Wiesław 06:01 | 20.05.2015

wizę do Lasu dostaniesz bez problemu na przejściu drogowym przed Vien Tian.(jesli jedziesz autobusem to ten czeka az wszyscy jadący załatwią formalności wizowe, jesli do granicy dotrzesz inaczej to po stronie laotańskiej są autobusy jadące do Vien Tian) Potrzebne jedno zdjecie. Oplata 30USD + 1USD za przejazd przez most. Zalatwianie jest dość sprawne. Banknoty USD powinny być w miare nowe, napewno nie zuzyte jak to często bywa u nas.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl