Forum dyskusyjne
Namiot czy Hamak
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
dj 18:45 | 04.05.2017
Drodzy globtroterzy,We wrześniu wybieram się w półroczna podróż po Azji płd-wsch. Swoją przygodę zaczynam w Tajlandii dalej do Kambodży, Wietnamu i Laosu ( i może Birma). Będzie to podróż niskobudżetowa z plecakiem i tutaj moje pytanie co byście polecali zabrać ze sobą- hamak czy 1 os. namiot?
Dustaya 20:57 | 04.05.2017
Moim zdaniem hamak to głupi pomysł ze względu na zwierzęta i owady oraz spore ograniczenia (nie zawsze da się rozwiesić hamak, bo po prostu nie ma do czego przyczepić).
dj 12:28 | 06.05.2017
A jakie zwierzęta masz na myśli? hamak byłby z moskitierą i daszkiem przeciwdeszczowym, więc deszcz i owady nie straszne. Uważasz, że ciężko będzie znaleźć dwa drzewa gdzieś na uboczu?
Tygrrysek 15:20 | 06.05.2017
Widzisz jakąś różnicę pomiędzy hamakiem, a spaniem po prostu na ziemi czy trawie? Jak dla mnie to jedno i to samo. Hamak to niepotrzebna strata miejsca w plecaku. Zawsze się jakiś karton czy tektura znajdzie.
dj 16:57 | 06.05.2017
Widzę taką różnicę, że na ziemi może zawsze przypełzać jakiś wąż, skorpion, mrówki. Waga obu sprzętów będzie podobna- namiot jednoosobowy 1,5 kg, hamak podobnie. zarówno namiot jak i hamak będą miały moskitiery.
Tygrrysek 17:19 | 06.05.2017
To wydaje ci się, że mrówki nie potrafią się wspinać po drzewach? :PNie wiem w sumie jak wygląda sprawa z wężami w Tajlandii, ale powiem Ci, że jeśli chodzi o skorpiony, jak również o pająki ptaszniki to sprawa jest rozdmuchana przez amerykańskie filmy z Hollywood. Ugryzienie skorpiona jest mniej dokuczliwe niż użądlenie osy w Polsce. To samo się tyczy pająków. Oczywiście są też pojedyncze osobniki których ukąszenia są śmiertelne, ale są to na tyle rzadkie okazy, że trzeba ich z lupą szukać, a to i tak z tego co wiem żyją tylko w Afryce.
Tygrrysek 17:21 | 06.05.2017
Komary są 10x bardziej niebezpieczne.
gastropoda 23:08 | 06.05.2017
Zarówno hamak, jak i namiot (obie rzeczy z siatką) chronią przed wężami i insektami. Hamak z daszkiem jest lepszy w przypadku ulewnych deszczy - nie będziesz pływał nad ranem. Łatwiej jest znaleźć miejsce pod namiot, chociażby na podwórku u gospodarzy. Podróżowałem zarówno z hamakiem, jak i z namiotem - hamak zarzuciłem już dawno, ale decyzja należy do Ciebie.
benbm 08:12 | 07.05.2017
kupiłem w Kambodży hamak wojskowy z daszkiem i moskitierą cena 10 usa rewelacja