/ / CHINY > PEKIN zimą > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

PEKIN zimą

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 23:40 | 18.08.2018

Ma ktoś z Was jakieś sugestie jak spędzić jeden grudniowy dzień w Pekinie?
Mamy tam międzylądowanie i czas od 5 rano do 22...
Byłam w Pekinie w lipcu, teraz chętnie odwiedziłabym Zakazane Miasto o tej porze roku, licząc na brak turystów i zupełnie inny klimat. Chętnie też zajrzymy do hutongów. W sumie czasu mamy niewiele, gdzieś do ok. godz. 17. Po zwiedzaniu przyjdzie czas na jakąś fajną chińską kolację, kolejny lot mamy o 2 w nocy więc się przyda ;)
Jakoś nie mam pomysłu na ten dzień, ale też i nie mam pojęcia co tam można zobaczyć w tak krótkim czasie.

piwnica.browar dołączył
17.08.2018

piwnica.browar 05:47 | 21.08.2018

Na brak turystów w Zakazanym Mieście i w innych znanych miejscach w Pekinie nie masz co liczyć nawet zimą:) Polecam Lama Temple i okoliczne hutngi, gdzie znajdziesz dużo restauracji z kuchnią świata ale w chińskim stylu. Blisko jest również Świątynia Konfucjusza więc będziesz mogła porównać te dwa style religijne. Ciekawą opcją jest również "strefa 789". Jest to dawna dzielnica przemysłowa przekształcona na strefę artystyczną. Mało turystów, dużo restauracji i galerii sztuki, sklepów artystycznych i z chińskim rękodziełem itp. i stosunkowo blisko lotniska. Za parę dni wrzucę filmik z tego miejsca na swój kanał: https://www.youtube.com/channel/UCf18aiqBK-6_5f82ohweQww więc będziesz mogła się zorientować jak to wygląda. Za-subskrybuj i obserwuj.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 09:51 | 25.08.2018

Anitka, najprościej zanocować w hotelu Classic Courtyard w hutongach obok Lama Temple. Po drugiej stronie ulicy masz Konfuciusz Temple. Spałem tam 3 tygodnie temu i było w porządku. Pełno knajp, nie jest daleko do metra, więc jedziesz w Pekinie, gdzie chcesz.
Pozdrawiam
Zbyszek

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 13:31 | 25.08.2018

>Anitka, najprościej zanocować w hotelu Classic Courtyard w hutongach obok Lama
>Temple. Po drugiej stronie ulicy masz Konfuciusz Temple. Spałem tam 3 tygodnie temu i
>było w porządku. Pełno knajp, nie jest daleko do metra, więc jedziesz w Pekinie,
>gdzie chcesz.
>Pozdrawiam
> Zbyszek

Zbysiu, nic z tego, mamy tam ino jeden dzień... Lądujemy w Pekinie o 5 rano, załatwimy wizę i mamy autobus z lotniska do centrum jadący ok półtorej godzinki. Liczę, że na ok 8 będziemy na miejscu. Lot do Hanoi mamy o 2 w nocy więc mamy czas na zwiedzanie i na jakieś dobre jedzonko. Na powrocie pewnie nie wyjdziemy z lotniska, bo lądujemy jakoś po południu.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 13:50 | 25.08.2018

>>Anitka, najprościej zanocować w hotelu Classic Courtyard w hutongach obok Lama
>>Temple. Po drugiej stronie ulicy masz Konfuciusz Temple. Spałem tam 3 tygodnie temu
>i
>>było w porządku. Pełno knajp, nie jest daleko do metra, więc jedziesz w Pekinie,
>>gdzie chcesz.
>>Pozdrawiam
>> Zbyszek
>
>Zbysiu, nic z tego, mamy tam ino jeden dzień... Lądujemy w Pekinie o 5 rano,
>załatwimy wizę i mamy autobus z lotniska do centrum jadący ok półtorej godzinki.
>Liczę, że na ok 8 będziemy na miejscu. Lot do Hanoi mamy o 2 w nocy więc mamy czas na
>zwiedzanie i na jakieś dobre jedzonko. Na powrocie pewnie nie wyjdziemy z lotniska,
>bo lądujemy jakoś po południu.

I jeszcze - rady jak się szybko poruszać po Pekinie, oraz jaką ustalić kolejność na tych kilka godzin będą potrzebne :)

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 14:33 | 25.08.2018

Anitka, nie będę oryginalny, najlepsze jest metro. Bilet w zależności od długości trasy od 3 Yuanów. Z lotniska możesz jechać metrem albo na Dongzhimen na małe kółko albo wcześniej na większe koło. Uważaj, bo do wizy tranzytowej są duże kolejki. Co chcecie obejrzeć w Pekinie ?
Pozdrówka
z.

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 14:48 | 25.08.2018

>Anitka, nie będę oryginalny, najlepsze jest metro. Bilet w zależności od długości
>trasy od 3 Yuanów. Z lotniska możesz jechać metrem albo na Dongzhimen na małe kółko
>albo wcześniej na większe koło. Uważaj, bo do wizy tranzytowej są duże kolejki. Co
>chcecie obejrzeć w Pekinie ?
>Pozdrówka
>z.

Wiesz, lądujemy po 5 więc liczę że przez dwie godziny damy radę się opędzić z tą wizą.
A ze zwiedzaniem to za dużo czasu nie mamy, bo jakoś do 16. Potem jest ciemno i nie wiem jak wygląda ośweitlenie tych ważniejszych obiektów, dlatego myślimy o jakiś fajnych knajpkach (może w hutongach, ale one bardzo nastawione na turystów więc raczej wolałabym coś innego). Ja w Pekinie byłam w 2009 roku dwa dni, to coś tam widziałam. Teraz myślę o Zakazanym Mieście oczywiście, bardzo jestem ciekawa Zakazanego Miasta w zimowej odsłonie. A co dalej, no własnie muszę się na tym skupić. Na razie skupiam się na Sa Pa i HHa Long, które pomimo najmniej korzystnego okresu dla północy Wietnamu postanowiłyśmy odwiedzić. Może pola ryżowe będą z "lusterkami" ;)

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 16:19 | 25.08.2018

W Sapa zawsze jest fajnie, to piękne miejsce. Możesz dołączyć do rozpiski jakiś targ koński niedaleko. A na Ha Long trzeba mieć farta, my mieliśmy. Przy Lama Temple jest pełno różnych knajpek, i dla turystów oraz bogatych Chińczyków - drogie i dla miejscowych ze śmiesznymi cenami. Ja w Chinach też byłem parę lat temu i zmieniło się wszystko niemożliwie. Na plus oczywiście np. bezpłatne, publiczne toalety, co 100 metrów, czystość, znajomość angielskiego, itp. Zimą w Pekinie nie byłem. To był maj i teraz znowu podczas przejazdu do Lhasy.
Pozdrowionka ze Skierniewic.
Zbyszek

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 19:05 | 25.08.2018

zadzwonię to pogadamy

piwnica.browar dołączył
17.08.2018

piwnica.browar 08:33 | 27.08.2018

Podstawowe pytanie na który terminal przylatujesz. Jeśli na T3 to z lotniska najlepiej jechać kolejką (szybko i wygodnie - 25RMB od osoby; stacja znajduje się na wprost ). Jak pojedziesz innym środkiem to możesz spędzić połowę swojego czasu w korkach. Dojeżdżasz do stacji Dongzhimen, a tam przesiadasz się w metro nr 2. Jedna stacja i jesteś w Lama Tampel. Ale również możesz skorzystać z innych kierunków (ceny uzależnione są od ilości stacji do przebycia ale w twoim przypadku nie więcej niż 4RMB w jedną stronę. Jeśli masz Iphona to mapy tam są aktualne i możesz skorzystać z sugerowanych środków transportu publicznego. Internet jest dostępny w wielu restauracjach. Inne aplikacje oparte na google nie działają chyba, że dysponujesz usługą VPN.

piwnica.browar dołączył
17.08.2018

piwnica.browar 08:56 | 27.08.2018

Do SaPy sugeruję nocnym pociągiem z Hanoi. Dojeżdża do dworca ok. 5 nad ranem ale jest on położony ok 60 km więc tam już czekają busy, które zabiorą cię prosto do hotelu jeśli będziesz miała zarezerwowany, a jak nie to wysadzą cie w centrum i coś sobie na pewno znajdziesz Będziesz ok 8 am. Piękne miejsce warto. Zarezerwuj sobie środki na wjazd kolejką na Fansipan (drogo ale cudo) jeśli pogoda dopisze, ale jak będą chmury to sobie odpuść, lepiej wziąć skuter i pojeździć po okolicach. Z Sa Pa polecam nocny autobus prosto do HHa Long, oszczędzasz czas i pieniądze na hotel. Nocne autobusy mają łózka więc się wyśpisz. W HHa Long jesteś ok 3 nad ranem ale kierowca pozwala doczekać do 6 kiedy pojawia się facet, który zabierze cię do HHa City. W Moim przypadku był on właścicielem małego biura turystycznego więc ustaliliśmy od razu mój pobyt w tym miejscu. 2 dni na odludnej wyspie, bungalow na plaży (warunki rewelacyjne), jednodniowy cruz po zatoce i 3 dni w hotelu na wyspie Cat Ba (w porcie) z transportem w tym powrotnym prywatną taksówką do Hanoi za 500 USD.

piwnica.browar dołączył
17.08.2018

piwnica.browar 09:00 | 27.08.2018

zapomniałem dodać, że za pięcioosobową rodzinę.

Yakin dołączył
01.01.2017

Yakin 10:34 | 27.08.2018

>zapomniałem dodać, że za pięcioosobową rodzinę.

O, to jest kluczowa informacja :). Bo na jedną osobę, to trochę drogo by było :).

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 11:27 | 27.08.2018

>zapomniałem dodać, że za pięcioosobową rodzinę.

Wow! Wszystko w pigułce 😀
Super i wielkie dzięki. Wszystko skrzętnie zapisuję i skorzystam. Gorzej z plażowaniem bo będziemy w drugiej połowie grudnia a to najzimniejszy okres na północ. Jeśli coś mi się jeszcze przypomni to bądź cierpliwy 😁

piwnica.browar dołączył
17.08.2018

piwnica.browar 16:29 | 30.08.2018

Tak jak mówiłem wrzucam link do filmiku ze Strefy 789 (Beijing 789 Art Zone) w Pekinie:)

https://youtu.be/jFnTNNCYnRM

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 21:30 | 30.08.2018

>Tak jak mówiłem wrzucam link do filmiku ze Strefy 789 (Beijing 789 Art Zone) w
>Pekinie:)
>
>https://youtu.be/jFnTNNCYnRM

obejrzałam :)

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl