Forum dyskusyjne
Płacenie w Chinach
kategoria
kraj Chiny
denali1977 20:05 | 31.12.2024
Byłam w Chinach dwa miesiące temu wiec mogę coś podpowiedzieć.Ogólnie mam wrażenie że tam gdzie byłam czyli południe i środek Chin to jakby omijali karty. Bardziej płacimy przez aplikacje Alipay (miałam do niej podłączoną wirtualną karte Revolut) i gotówka. Nawet w miejskich autobusach były skrzynki przy wejściu gdzie można było wrzucić gotówke. Warto miec drobne. Bo nie wydają reszty.
Jeżeli chodzi o wymiane gotówki z innej waluty to tylko banki. Inna forma wymiany jest nielegalna. Wymiana w banku potrafi być baaaardzo długa. Ja musiałam podpisać chyba z cztery dokumenty. Z zakupejm biletów kolejowym nie miałam problemów. Jest kłopot z językiem ale używają translatory nie uciekają. Też korzystałam z trip.com tak naprawde to chinska aplikacje. Jedynie trzeba liczyc sie z prowicją.
zgłoszone do moderacji
bynio 21:21 | 15.12.2024
Widzę, że nikt nie kwapi się do odpowiedzi. Jeżeli nic się nie zmieniło od czasów przedcovidowych, a nie sądzę to tylko gotówka. Karty Visa i Mastercard nie działają. W obrocie tylko Yuany, wymieniasz je w bankach, ale przygotuj się, że oczekiwanie może trwać 2-3 godziny. Uważaj na prowizje przy wymianie na lotnisku, możesz się zdziwić jak wynosi 100 Y. Lepiej wymieniać dolary jak to w Azji, ale € też można wymienić bez problemu. SIM nie kupisz, wgraj sobie VPN, bo FB i pochodne nie działają. O porozumiewaniu się po angielsku poza miejscami turystycznymi możesz zapomnieć. Destynacje wypisz sobie po chińsku, bo inaczej nikt nie przeczyta i nie zapytasz się o drogę. Cyfrę "1" i "7" pisz jak w kalkulatorze czyli bez przedniej kreski w "1" i nie przekreślaj "7", bo nie zrozumieją. Przygotuj się na skanery na dworcach kolejowych jak na lotniskach, więc bądź odpowiednio wcześniej, na dworzec wejdziesz tylko z ważnym biletem, kasy biletowe są poza gmachem dworca. Jak dojedziesz do destynacji od razu kupuj bilet kolejowy na następną część trasy, jest problem z miejscami w pociągach, szczególnie w nocnych. Pociągi oznaczone są liczbami, więc wiesz czy to właściwy siedząc w poczekalni, podobnie opóźnienia. Bilet zachowaj aż do końcowego wyjścia, ostateczna kontrola jest po wyjściu z peronów dworca. Jeżeli zadasz pytanie sprawdź to co najmniej raz jeszcze, Chińczyk nie przyzna się, że nie wie, najwyżej poda Ci błędną odpowiedź. :) Podobnie w kasach dworca. jak nie zrozumieją to powiedzą Ci, że nie ma biletów na ten pociąg. Sprawdź w innym okienku lub na następnej zmianie. Nie przyznają się do błędu, szczególnie przed białasem. Translator konieczny. Dokładnie przygotuj plan podróży i tak będziesz improwizował. Wesołej podróży, bo na pewno taka będzie. Powodzenia.
zgłoszone do moderacji