Forum dyskusyjne
Chiny a fotografia
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
mitos 19:57 | 17.03.2009
Wie ktos moze jakie sa ograniczenia co do fotografowania w Chinach?Z tego co obilo mi sie o uszy jest tam dosc radykalne prawo.Wiem ze standardowo nie wolno fotografowac mostów,urzedow,bankow-jest cos jeszcze?A i moze ktos wie w jakim stopniu jest to sprawdzane
Michelle 08:47 | 30.03.2009
Niby nie można też fotografować wnętrz zwiedzanych klasztorów buddyjskich, świątyń taoistycznych oraz meczetów...ale to zawsze można obejść :)
arsobatravel 18:16 | 12.04.2009
Zjeździłem w sumie kilka razy Chiny na osi północ-południe i nigdy nie spotkałem się z problemami w sferze totografii.Pewne zakazy są w każdym państwie - odnoszą sie do obiektów bądź to politycznych, wojskowych, bądż religijnych.
Kwestią naszej decyzji i ryzyka będzie czy zakaz weźmiemy pod uwagę, czy też narazimy sie na "starcie" z jakimś urzędnikiem lub policjantem. Inna sprawa to szacunek do inych wierzeń i religii. Tutaj zachęcam by bardzo uważać na odczucia / uczucia innych.
Osobiście staram się zawsze robić zdjęcia, zwłaszcza tam, gdzie ich robić nie wolno. Trzeba być uważnym, ostrożnym. Pomaga teleobiektyw oraz szybki "strzał" z biodra lub mały aparat z odchylanym monitorkiem - wtedy mozna udawać że się tylko oglada na nim zdjecia, w rzeczywistości rejestrując rzeczywistość. Sugerję wtedy sprawiać wrażenie, ze dany obiekt / osoba naz nie interesuje, być obróconym bokiem, nie podnosić wzroku, nie spoglądać, nie "celować" obiektywem / aparatem. Ta technika prawie zawsze mi się sprawdzała.
Fotografią zajmuję się już coś koło 20 lat. Fotografią podróżniczą natomiast od 5 lat - zatem chetnie coś podpowiem. Można pytać się wprost np. drogą mailową: jerzy@arsobatravel.pl - Jurek
Largo 07:41 | 31.03.2009
Nie wolno fotografowac wewnatrz niektorych budynkow, np. Potala Palace itp. Nie wolno tez fotografowac armii terakotowej w Xian Mozna natomiast miec ze soba aparat podczas zwiedzania. Statywu oczywiscie nie. .Chiny nie sa az tak rygorystyczne.
tyku 17:07 | 02.04.2009
Dlaczego nie mozna fotografowac terakotowej armii??? Bylam tam dwa lata temu i jakos udalo mi sie zrobic pare zdjec. Czyby cos sie zmienilo od tego czasu?Zgodze sie z Largo, Chiny nie sa az tak rygorystyczne :)
Michelle 10:09 | 07.04.2009
Właśnie, niby nie można fotografować Terakotowej Armii, ale ja nie miałam z tym problemu i reszta zwiedzających także.
nena 20:08 | 12.04.2009
hej armie terakotowa mozna fotografowac z kazdej strony, niby nie wolno kozystac z trajpodow ale i to nie bylo przestrzegane, byli nawet chinczycy ktorzy palili tam papierosy !!!!!bylam w chinach i tak jak poprzednicy, nigdy nie spotkalam sie z jakims zakazem, jedynie rygorystycznie zakaz fotografowania byl przestrzegany na granicy z kirgizja i tam ciezko bylo cykna fotke a szkoda bo akrat jeden z celnikow byl diablenie przystojny :)
pozdrawiam