/ / CHINY > Honagokng- Guilin pociąg bilet 27 XII - mam pare pytań > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Honagokng- Guilin pociąg bilet 27 XII - mam pare pytań

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

neronek dołączył
19.04.2007

neronek 10:15 | 10.07.2012

Witam
niedawno kupiłem bilet łączeniowy Warszawa -Moskwa - Pekin - Hongkong .- Bangkok -Warszawa 2400zł na 26 XII a więc tuż przed nowym rokiem podroż zaczynam od HGK dlatego proszę Was o pomoc ;

1 - czy i jak kupić bilet z Hongkongu do Guilin pociąg autobus ?

2- czy Nowy Rok jest hucznie obchodzony przez chińczyków bo wtedy pewnie mogą być problemy z zakupem biletu , chociaż to nie jest ich Nowy Rok ale ...

3- moja trasa to HGK - Yangshuo / sylwester i tu pytanie : wiem że na piękne pola ryżowe i upalne dni nie mam co liczyć , ale jak to jest zz ta pogodą w tym czasie może ktoś był w styczniu / Kunming- Lijiang - Dali - Loas - Tajlandia

4- jaka może mnie spotkać pogoda w w/w miejscach

5- co z kasą czy brać $$ czy lepiej karty jak karty to jakie wybrać bankomaty .

6 - Wąwóz skaczącego tygrysa : czy ktoś z Was był tam w styczniu ? chciałbym bardzo zrobić 2 dniowy trek dlatego nie wiem jak wygląda to z pogodą w styczniu .

7 - generalnie jakieś wasze wskazówki uwagi itd mile widziane ....
dzięki za wszystkie Wasze info

pozdrawiam
neronek

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 10:39 | 10.07.2012

Nie wiem jak w Hongkongu, ale w Chinach kontynentalnych bilet z wyprzedzeniem kupisz tylko na www.travelchinaguide.com, ale prowizja to 100 Yuanów za każdy bilet, więc trochę zaporowa.
Na wszystkie dni świąteczne Chińczycy się przemieszczają więc na Nowy Rok, nawet nie chiński również. Ja byłem w okolicach 1 Maja i nie było lekko jeżeli chodzi o bilety, szczególnie na nocne hardsleepery.
O pogodzie nie mam pojęcia, bo nie byłem w tamtym rejonie.
Wskazówka generalna najważniejsza.
W Chinach kontynentalnych nazwy miejsc, do których chcesz dotrzeć KONIECZNIE napisane po chińsku. Do tego rozmówki i całe zdania z rozmówek typu: Jak dotrzeć do dworca autobusowego?
Noclegi rezerwuj z wyprzedzeniem, najlepiej przez internet, nie będziesz tracił czasu na szukanie. W Chinach nie ma dzielnic turystycznych i hotele i hostele są porozrzucane po całych miastach.
Zabierz małego netbooka, w większości hoteli jest internet, przyda się do rezerwowania hoteli, sprawdzania przejazdów, możesz wgrać przewodnik Lonely Planet (uważaj czasem są błędne oznaczenia dworców, miejsc i hoteli). Są w nim nazwy po chińsku.
Cyfry pisz jak w kalkulatorze, siódemki przekreślonej nie rozpoznają, podobnie jedynka bez kreski z przodu.
Wszędzie na dworcach są skanery, na autobusowych przeważnie popsute, na kolejowych działające (wiozłem 2 katany to dopiero było przeżycie na skanerach).
Jak nie ma miejsca w pociągach to próbuj autobusem, łatwiej o miejsce.
Powodzenia i jak by coś jeszcze to pytaj.
pozdrawiam Zbyszek
P.S.
Tanie i niezłe piwo mają.
W Chinach biały może więcej, więc nie przejmuj się, że robisz coś niezgodnie z przepisami (oczywiście bez przesady).

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl