Forum dyskusyjne
kradzieze w guesthouse
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
tjmaxx 11:19 | 20.08.2012
Witam,Czy zostawienie bagazu w pokoju, w guesthuose jest bezpieczne? Mam na mysli laptopa i sprzet fotograficzny, ktory nie zawsze bede potrzebowala. Czy wychodzac wieczorem moge spokojnie zostawic je w pokoju?
Pozdrawiam
mrcanberra 16:46 | 20.08.2012
ogranicz sie do minimum bo czy aby na pewno laptop jest Ci potrzebny? Rozumiem aparat, kafejki aby sprawdzic net sa praktycznie wszedzie wiec szkoda miec cos na glowie jak i na plecach.Chyba, ze to jakas dluzsza wyprawa, ale na 3 tygodnie obejdziesz sie.
Jednak co do zostawiania mnie nikt nie okradl z niczego nawet w autobusach.
laupinka 22:23 | 20.08.2012
Ja też miałam ten problem w Tajlandii, Malezji, ale juz na samym poczatku zostawialam rzeczy i nic nigdy sie nie stało. Zostawialam lapka i aparat w chatce na Koh Samui zbitej z dykty zamykanej na skobelek i kłódke (można mieć swoją) i nic się nie stało. Oczywiście reguły nie ma, ale jak chcesz zabrać ze sobą laptopa to nie koniecznie bedziesz chciała targać go ze sobą wszędzie ;)
Smok-1 22:25 | 20.08.2012
Chyba ciężko generalizować, okraść mogą wszędzie, nie okraść też ...
tjmaxx 08:26 | 21.08.2012
Planuje dluzsza podroz, nawet do 6 miesiecy, troche plazowania, troche trekkowania, zalezy gdzie nogi poniosa, ale laptop jest obowiazkowy, tak samo sprzet fotograficzny. No coz, bede liczyc na szczescie:)
prow 09:56 | 21.08.2012
Witaj, byłem w Tajlandii, Myanmarze, Laosie, Indonezji i Kambodży. Nigdy nie spotkało mnie nic nieprzyjemnego - kradzież, pobicie, oszukanie (oprócz tuk-tuków i taxi). Wrecz przeciwnie to bardzo bezpieczne miejsca (wg mnie). Ja też mam ten problem ale planuję zakup tableta (Samsung lub Ipod). Pamiętaj, że waga ma znaczenie (laptop + ładowarka + przewody) wszystko będziesz dźwigała na placach. Alternatywa to duże karty pamięci i smartphone.
fotodrab 11:53 | 21.08.2012
Jesli to drogi laptop, to zostaw go w domu. Ja woze ze soba laptopy, ktore maja pare lat, sa male i lekkie, no ale przede wszystkim tanie ( i nie mam tu na mysli netbookow). Dla mnie laptop musi pozwolic mi na przegladniecie zdjec i odrzucenie tych nieudanych , oraz pozwolic na przerzucenie na dysk zewnetrzny. No i oczywiscie pozwalac na sufrowanie po necie, by zorientowac sie co zwiedzac, zamowic hotel, itd, no i skype.Przypuszczam, ze i Ty bedziesz miala podobne oczekiwania. Laptopa spelniajacego takie potrzeby kupisz za naprawde niewielkie pieniadze. Dobrze jeszcze gdy jest podrapany :) Nikt sie nie skusi i nie bedziesz miala problemu.
jack 15:58 | 23.08.2012
Witam i pytam: co potrzebuje (poza laptopem) do laczenia sie z internetem na trasie w Tajlandii i Laosie. Kupiles jakas karte na miejscu? Jestem troche zielony w tym temacie. W Europie No Problem, ale w dzungli?
mrcanberra 11:43 | 24.08.2012
co Ty Tajlandia jest bardziej cywilizowana niz Polska, w Polsce to jest dopiero dzungla i cyrk z malpami
[konto usuniete] 13:14 | 26.08.2012
Nigdy nie mozna być pewnym, że ktoś nie wejdziew i nie ukradnie nam takich sprzętów:) myślę że zabieranie zby6t dużej ilości tego typu rzeczy też nie jest dobrym pomysłem:) nie ma sensu potem to ciągle nosić z sobą, jest możliwość również skorzystania z sejfu o ile taki guesthouse dysponuje:)