/ / TAJLANDIA > Tajlandia Kambodza - czy - Witnam Kambodza > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Tajlandia Kambodza - czy - Witnam Kambodza

kategoria podróże po świecie

anqa_fon dołączył
16.10.2012

anqa_fon 13:37 | 07.11.2012

Witajcie,
mam pilna prosbe o rade: nie moge podjac dezyji czy leciec do Hanoi i stamtad robic Wietnam+Kambodze, czy moze wybrac lot do BKK i wtedy Tajlandia i Kambodza???....
Dodam, ze nie bylam jeszcze w ogole w Azji, tylko przelotem.
czas trwania wyjazdu: ok. 1 miesiac, termin II/III
co na ten temat maja do powiedzenia doswiadczeni??? z gory b.dziekuje za pomoc :)

turecky dołączył
11.07.2012

turecky 15:22 | 07.11.2012

1. Może BKK i Kambodża i Wietnam południowy
2. Może Tajlandia i Wietnam Północny?
3. Między Tajlandią a Kambodżą masz jeszcze całkiem fajny Laos ...
4. Jak bardzo chcesz wniknąć w te kraje? Tylko miejsca "must-see", czy może coś więcej?
Wietnam jest długi i w zależności jak chcesz podróżować możesz stracić sporo czasu na przemieszczanie się. Czy lokalnie chcesz podróżować pociągiem/autobusem czy może samolotami?
Miesiąc to i dużo i mało ...

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 15:51 | 07.11.2012

Wietnam mnie osobiście nie zachwycił (Hanoi to już wcale).Fajne Ha Long i Sajgon.
Moim zdaniem Kambodża i Tajlandia i spokojnie zrobisz dodatkowo Sajgon .

atagaja dołączył
27.02.2012

atagaja 18:10 | 07.11.2012

Zależy co kto lubi.. Dla mnie nie ma sensu robienie Tajlandii, Kambodży i Wietnamu, bo tak naprawdę żadnego z tych państw się nie pozna.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 06:39 | 08.11.2012

Moj wybor zdecydowanie padlby na koleczko - Wietnam, Kambodza, Laos. Z Tajlandia sie za bardzo nie lubie, chociaz bylem tam kilkadziesiat razy i przejechalem wlasnym transportem w kazdym niemal kierunku. W tym roku ( kwiecien/maj) Tajlandia okazala sie ciut drozsza, niz Polska. Oczywiscie, jesli ktos chce mozna po niej podrozowac stosunkowo tanio, ale bardzo wiele wtedy pominiesz. Wietnam to kraj nieprawdopodobnie atrakcyjny - zwlaszcza na polnocy, w gorach. Przy kazdym zwiedzaniu pomaga wlasny transport, bo umozliwia dotarcie tam, gdzie inni nie docieraja, ale to nie dla kazdego jest mozliwe.

tintini dołączył
01.11.2012

tintini 22:36 | 08.11.2012

a ja się nie zgodzę z fotodrab-em... Tajlandia jest o wiele tańsza niż Polska i tysiąc razy bardziej kolorowa, pachnąca, ciepła i smaczna... samochód w promocji z lotniska i hulaj dusza... a swoją drogą warto polecieć na 3 dni do Angkor Wat... Wietnam mnie nie zauroczył, ani nie zrobił na mnie tak dobrego wrażenia jak inne kraje Azji, ale przyznaję, że jest kilka godnych uwagi miejsc, tyle, że trzeba na nie minimum 2 tygodnie poświęcić... pozdrawiam

lesniak dołączył
30.09.2010

lesniak 22:47 | 09.11.2012

żeby autorce postu "ułatwić wybór" to proponuje wersje fotodraba. Nie chodzi o przekomarzanie się. To kwestia prriorytetów. Jeśli jesteś zdecydowana na
na intensywny poznawczy wyjazd to pętla VIT-KAMB-,LAO jest świetna.
Wietnam jest cały zdecydowanie fantastyczny. W Kambodży jezioro Tonle
i genialny Angkor, trudny dojazd do Laosu, tam kapitalne 4 tys. wysp, przeprawa na północ przez Vientiane, do Luang Prabang i powrót do Hanoi.
Jeżeli chciałabys bardziej lajtowi to skup sie na całym dokładnie Wietnamie
i Kambodży (Tonle Sap i Angkor) i powrót samolotem do Hanoi.
Jesli chcesz pomoge ułozyc trasę, lubie to robic tylko musze znac preferencje. Tajlandia jest na całkowicie oddzielny wyjazd, mozna ja ewentualnie połaczych z północnym Laosem, ale niczym więcej.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 09:56 | 10.11.2012

Tajlandie najlepiej laczyc z sama Kambodza, a wlasciwe z Angkor, bo jesli ktos dobrze zna ta czesc Azji, to wie, ze Sukhanukville i cale wybrzeze kambodzy, to w tym rejonie watpliwa atrakcja. Phnom Penh to miejsce raczej dla tych , ktorzy sporo juz widzieli.
Moja ogolna rada jest taka: nie zaliczajcie na sile jak najwiekszej ilosci krajow! Jesli jestescie prawdziwymi globtroterami, to starajcie sie naprawde eksplorowac, a to zajmuje czas. Oszczedzi to Wam pozniej wypisywanie "opinii" takich, jak tintini.
Jesli komus bedzie to pomocne, to po ponad piecdziesieciu wizytach w Azji Poludniowo-Wschodniej moje zdanie co do atrakcyjnosci poszczegolnych krajow jest takie: 1 Birma, 2 Indonezja, 3 Wietnam, 4 Laos, 5 Tajlandia, 6 Malezja,7 Kambodza. Nie znam niestety Filipin.

piotrwaz dołączył
31.01.2010

piotrwaz 14:48 | 10.11.2012

Całe szczęscie ,że każdy z podróżników , globtroterów czy wczasowiczów ma swoje spojrzenie na podróż. Jeden uwielbia plażę , ogromne krewetki ,tanie drinki podawane do wody i super fajnych ludzi w Sihanukville a drugi woli trekingi po dżungli czy zwiedzanie 30 świątyń .Oczywiście fajnie jest dogłebnie zwiedzić jeden kraj ale jeżeli możemy pojechać raz w roku na wyprawe to poznanie azji zajmie nam 15 lat . Ja wole objechać w 3 tygodnie Wietnam, Kambodże i Tajlandie i teraz wiem ,że w następnej podróży pomine Wietnama skoncentruje sie na Kambodży.

magic dołączył
10.05.2010

magic 08:42 | 11.11.2012

Musisz zdefiniowac jeszcze kryteria ktorymi sie kierowales.
Plaze? Lokalny folklor? Bezpieczenstwo? Egzotyka? Z plecakiem? etc... :-)

Osobiscie na weekend'y najbardziej lubie wyskakiwac do Tajlandi (odskocznia od pracy, aktywny odpoczynek, jedzenie, picie)
Malezja jest bardzo zroznicowana - tam tez widzialem najwieksza ilosc przepieknych plaz. Szczegolnie na malych wysepkach.

Indonezja jest bardzo duza i zroznicowana :-) Ogolnie jest to lokalizacja dla tych ktorzy juz podrozowali (nie pisze o turystycznych wyjatkach typu Bali).

Birma, malo bezpieczna.
Laos, warto. Dosc duze zagrozenie dengi i malaria.

W Wietnamie okdrylem tez przepiekne plaze :-)

Kambodza - warto zobaczyc, tanio. Mimo wszystko nie jest to lokalizacja do ktorej chcialbym wracac ponownie. 2-3 razy, glowbe miejsca - wystarczy.

Tak na kolanie i na szybko,
Pozdrawiam,

-M.

MagdaB dołączył
11.11.2012

MagdaB 01:20 | 11.12.2012

chm , zainspirowaliście mnie , bo będę w Tajlandii za chwilę , ale o Angkor nie pomyślałam.. jakaś konkretna sprawdzona opcja ( mam kilka dni zanim nie dojedzie reszta ekipy), no i czy to samej nie masakra- ?
te plażę w Malezji- jak cenowo w por do Tajlandii? jakiśkonkret?
pozdr
magda

[konto usuniete] dołączył
02.10.2012

[konto usuniete] 07:50 | 11.12.2012

bezpieczniejszego i latwiejszego wyjazdu jak bangkok -siem reap/angkor/ nie ma ! za 300-350 bat /10 $/ kupujesz bilet/kao san/ ,odbieraja cie z hotelu/7 rano/ ,busem /10-12 osob/ wioza do granicy/5h/ , za raczke przeprowadzaja do kambodzy i tam wsadzaja w autobus i o 17-18 jestes w siem reap !! ale ... WIZA-zalatwiasz /20$+photo/ ,PO odprawie tajskiej w strefie wolnoclowe/kasyna , hotele/ a NIE przed !! w tajlandi / w czasie przerwy na posilek/ beda ci na sile probowali wmowic ze "oni" tylko moga zalatwic wize za 40-50$ >NIE DAJ SIE !!
najlatwiej powiedziec ze ma sie juz wize i nie pokazywac paszportu , , a deklaracje ktore rozdaja mozna wypelnic pozniej ! Juz w kambodzy beda namawiali cie na przejazd TAXI /12-15$/ , niby szybciej , wygodniej , NIE DAJ SIE ! autobus jest wygodny i jedzie 3 h !
droga powrotna "tak samo" , ale juz bez naganiaczy !!
a siem reap TO typowo turystyczne miejsce , duzo tanich GH /5-8 $ ,
bezpiecznie i wesolo /pub st./ polecam Happy pizza/ , a zwiedzanie ,to rower /1$/ lub tuk-tuk /12$/ ...i duzo radosci zycze !! peace

MagdaB dołączył
11.11.2012

MagdaB 10:29 | 11.12.2012

a ja sie zastnawiałam jak przekraczaniem granicy :)
dzieki!

MagdaB dołączył
11.11.2012

MagdaB 10:36 | 11.12.2012

nie wiesz ile w Polsce czekam na wize? ( mó mózg lubi miec potrzebe kontroli :)
czy dbrze widzę na zdjęciu 2 wieze - można do Kuala Lumpur zajrzec?

[konto usuniete] dołączył
02.10.2012

[konto usuniete] 10:54 | 11.12.2012

w polsce nie wiem , ale w bangkoku wiza przez biuro 2 dni /30 $/ , a do malezii zawsze mozna zajrzec i wizy nie trzeba ... peace

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 11:07 | 11.12.2012

W Polsce nie ma już ambasady kambodżańskiej. Najbliższa placówka jest w Berlinie. Ale po co wyważać otwarte drzwi?

MagdaB dołączył
11.11.2012

MagdaB 17:59 | 13.12.2012

yes txs za info :)

gabiol dołączył
08.01.2013

gabiol 19:26 | 08.01.2013

jade z żoną w marcu do Wietnamu przez Bkk.Byliśmy kilkakrotnie w azji Pd-wsch,więc jeśli chcesz możesz sie do nas dołączyć.gabiol

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 20:21 | 08.01.2013

Tajlandia-laos-kambodza! Ja sie troche na wietnamie zawiodlam ale bylam na pd wiec tez nie wiem jak jest na pn

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 20:33 | 08.01.2013

Do laosu warto dostac sie z pn tajlandii slow boatem, niesamowite widoki i plynac mekongiem to jest cos, przybywasz do luang prabang, vang vieng, mozna zachaczyc o 4000 wysp ale oprocz tanich bungalowow nad rzeka i chill outu to nic sie tam nie dzieje, w laosie kupujesz bilet + wiza w jednym z lokalnych bp do siem reap, Angkor wat, i wedlug upodoban sihanukville, tam mozna dostac wize do wietnamu za $50 (01.2012) i bilet na nocny autobus, lub udac sie na pd tajlandii.

momo11 dołączył
15.07.2011

momo11 20:37 | 08.01.2013

Btw ja lubie i plaze i tanie drinki,krewetki i trekking , zawsze staram sie tak sobie zorganizowac wyjazd zeby i pozwiedzac i polezec na plazy:D i w miare mozliwosci zobaczyc wszystko na czym mi zalezy ale bez biegania! Od taki globtroter!:D

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl