/ / TAJLANDIA > Maj > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Maj

kategoria podróże po świecie

Promyczek dołączył
11.01.2009

Promyczek 12:16 | 04.01.2013

Drodzy,

jadę do Tajlandi od 19.04 do 5.05. czy ktos z Was był w tym czasie? interesuje mnie pora monsunowa. jak to wyglada? Nie wiem bowiem czy zaczac od polnocy i zostawic odpoczynek na koniec czy moze lepiej jednak na poczatku odpoczac i pozniej leciec na polnoc? Wolalabym pierwsza opcje, ale nie wiem jak bardzo w pierwszych dniach maja są odczuwalne monsuny. Bede wdzieczna za porady. Pozdrawiam

kopaczex dołączył
01.12.2009

kopaczex 16:34 | 07.01.2013

ja lece 18.04-05:05 :)) polecam mandalay.pl. wzkazówki co do pogody jaka moze wystepowac w poszczegolnych czesciach tajlandii na przełomie roku. pozdrawiam!

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 21:35 | 30.01.2013

Maj jest OKey, trochę gorąco, ale nazywanie to porą monsunową jest nadużyciem. Byłem o tej porze i na północy i na południu. Różnica jest taka, że jest mniej ludzi bo monsun się zbliża nieubłagalnie, ,mniej noclegów, ale za to lepsze ceny. Moim zdaniem można śmiało jechać.

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 18:15 | 07.01.2013

Bylismy w zasadzie caly maj ubieglego roku. Ja bylem rowniez w maju pare lat temu. Zaczynalismy od poludnia i jechalismy ku polnocy, lecz odwrotna opcja wydaje sie lepsza. W Chiang Mae lalo przez ponad 24 godziny bez przerwy, ale pozniej zrobilo sie w miare ok. Z jednej strony to kiepski okres , bo goraco i wilgotno, ale z drugiej to czas , gdy wszystko kwitnie i krolewskie ogrody - zwlaszcza te nz garnicy Birmanskiej , na polnoc od Chiang Rai sa po prostu boskie! Zdjecia , ktore tutaj zamieszczam z tajlandii zarowno ja, jak i Hooltayka sa robione wlasnie w koncu kwietnia i w maju, wiec bedziesz miala jakies wyobrazenie o pogodzie. Zawsze odradzalem ta pore roku, ale jak sie okazuje, prawda jest to, ze gdy jedn drzwi sie zamykaja, inne sie otwieraja. Ilosc kwiatow po drodze mielismy fenomenalna!

Promyczek dołączył
11.01.2009

Promyczek 19:23 | 08.01.2013

Super. Dzieki za info. A myslisz, ze w tych poczatkoeych dniach maja mozna polezec na plazy???

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 22:28 | 08.01.2013

Poleżeć można, tylko po co? Przecież napisano Tobie, że pora "nieplażowa" - monsun.

Promyczek dołączył
11.01.2009

Promyczek 13:40 | 28.01.2013

ok, chcialam wiedziec jak jest w praktyce. Roznie mowia, nie bylam wiec wole dopytac

[konto usunięte] dołączył
03.12.2012

[konto usunięte] 14:16 | 28.01.2013

"W praktyce" wygląda to tak, jak dajmy na to na plaży w Kołobrzegu na przełomie września i października. Można trafić dzień, dwa czy kilka akceptowalnych, ale generalnie nie jest to "czas plażowy". Dlatego "różnie mówią".

Liiiiiiii dołączył
14.02.2013

Liiiiiiii 01:02 | 14.02.2013

ja tez jade jak dobrze 22 kwieceń do 06 maj mam nadzieje ze bedzie super, a deszcz mi nie przeszkadza

fotodrab dołączył
11.02.2012

fotodrab 02:16 | 14.02.2013

To jeszcze nie monsoo, ale bywaja takie lata , gdzi przychodzi juz o tej porze. Praktyka jest taka, ze woda w morzu, tam gdzie maja ujscie wieksze rzeki moze miec bardzo nieatrakcyjny kolor. By byc bezpieczna szukaj malych wysp , czym dalej od ladu., tym bardziej, ze wraz z ta metna woda najczesciej wystepuja drobne , lecz mocno parzace meduzy. Staraj sie brac ze soba na plaze butelke octu.

Beata & Tomek Globetrotting dołączył
01.08.2011

Beata & Tomek Globetrotting 15:06 | 15.02.2013

w tamtym roku monsoon przyszedl do Tajlandii pod koniec maja...bylismy na Phi Phi wtedy i straszne wiatry i opady byly pare razy dziennie ale nie caly czas - dalo sie polezec na plazy i poplywac;-) wydaje mi sie ze nie bedziecie miec problemu wogole i tylko ceny beda juz nizsze bo turystow jest wtedy mniej;-)
pozdrawiam,
Beata

Promyczek dołączył
11.01.2009

Promyczek 11:15 | 19.02.2013

Dzieki bardzo za wszystkie podpowiedzi
Collmar czy Ty w ogole byles w Tajlandii?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl