Forum dyskusyjne
Maj
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
Promyczek 12:16 | 04.01.2013
Drodzy,jadę do Tajlandi od 19.04 do 5.05. czy ktos z Was był w tym czasie? interesuje mnie pora monsunowa. jak to wyglada? Nie wiem bowiem czy zaczac od polnocy i zostawic odpoczynek na koniec czy moze lepiej jednak na poczatku odpoczac i pozniej leciec na polnoc? Wolalabym pierwsza opcje, ale nie wiem jak bardzo w pierwszych dniach maja są odczuwalne monsuny. Bede wdzieczna za porady. Pozdrawiam
kopaczex 16:34 | 07.01.2013
ja lece 18.04-05:05 :)) polecam mandalay.pl. wzkazówki co do pogody jaka moze wystepowac w poszczegolnych czesciach tajlandii na przełomie roku. pozdrawiam!
makensis 21:35 | 30.01.2013
Maj jest OKey, trochę gorąco, ale nazywanie to porą monsunową jest nadużyciem. Byłem o tej porze i na północy i na południu. Różnica jest taka, że jest mniej ludzi bo monsun się zbliża nieubłagalnie, ,mniej noclegów, ale za to lepsze ceny. Moim zdaniem można śmiało jechać.
fotodrab 18:15 | 07.01.2013
Bylismy w zasadzie caly maj ubieglego roku. Ja bylem rowniez w maju pare lat temu. Zaczynalismy od poludnia i jechalismy ku polnocy, lecz odwrotna opcja wydaje sie lepsza. W Chiang Mae lalo przez ponad 24 godziny bez przerwy, ale pozniej zrobilo sie w miare ok. Z jednej strony to kiepski okres , bo goraco i wilgotno, ale z drugiej to czas , gdy wszystko kwitnie i krolewskie ogrody - zwlaszcza te nz garnicy Birmanskiej , na polnoc od Chiang Rai sa po prostu boskie! Zdjecia , ktore tutaj zamieszczam z tajlandii zarowno ja, jak i Hooltayka sa robione wlasnie w koncu kwietnia i w maju, wiec bedziesz miala jakies wyobrazenie o pogodzie. Zawsze odradzalem ta pore roku, ale jak sie okazuje, prawda jest to, ze gdy jedn drzwi sie zamykaja, inne sie otwieraja. Ilosc kwiatow po drodze mielismy fenomenalna!
Promyczek 19:23 | 08.01.2013
Super. Dzieki za info. A myslisz, ze w tych poczatkoeych dniach maja mozna polezec na plazy???
[konto usunięte] 22:28 | 08.01.2013
Poleżeć można, tylko po co? Przecież napisano Tobie, że pora "nieplażowa" - monsun.
Promyczek 13:40 | 28.01.2013
ok, chcialam wiedziec jak jest w praktyce. Roznie mowia, nie bylam wiec wole dopytac
[konto usunięte] 14:16 | 28.01.2013
"W praktyce" wygląda to tak, jak dajmy na to na plaży w Kołobrzegu na przełomie września i października. Można trafić dzień, dwa czy kilka akceptowalnych, ale generalnie nie jest to "czas plażowy". Dlatego "różnie mówią".
Liiiiiiii 01:02 | 14.02.2013
ja tez jade jak dobrze 22 kwieceń do 06 maj mam nadzieje ze bedzie super, a deszcz mi nie przeszkadza
fotodrab 02:16 | 14.02.2013
To jeszcze nie monsoo, ale bywaja takie lata , gdzi przychodzi juz o tej porze. Praktyka jest taka, ze woda w morzu, tam gdzie maja ujscie wieksze rzeki moze miec bardzo nieatrakcyjny kolor. By byc bezpieczna szukaj malych wysp , czym dalej od ladu., tym bardziej, ze wraz z ta metna woda najczesciej wystepuja drobne , lecz mocno parzace meduzy. Staraj sie brac ze soba na plaze butelke octu.
Beata & Tomek Globetrotting 15:06 | 15.02.2013
w tamtym roku monsoon przyszedl do Tajlandii pod koniec maja...bylismy na Phi Phi wtedy i straszne wiatry i opady byly pare razy dziennie ale nie caly czas - dalo sie polezec na plazy i poplywac;-) wydaje mi sie ze nie bedziecie miec problemu wogole i tylko ceny beda juz nizsze bo turystow jest wtedy mniej;-)pozdrawiam,
Beata
Promyczek 11:15 | 19.02.2013
Dzieki bardzo za wszystkie podpowiedziCollmar czy Ty w ogole byles w Tajlandii?