/ / TAJLANDIA > Problem z paszportem - wizy > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Problem z paszportem - wizy

kategoria podróże po świecie

usunięty/nieznany 16:36 | 20.07.2013

Witam Serdecznie

Chcialbym poprosic “doswiadczonych” podroznikow o rade.

Z koncem poprzedniego roku, postanowilem, iz tegoroczny urlop spedze w takich krajach jak Birma, Kambodza, Laos i Vietnam. Generalnie od poczatku plan byl taki aby go nie bylo :-) Spontanicznie, bez stesu, bez konkretnych miejsc... celem podrozy jest dla mnie zobaczenie jak zyja ludzie...nie koniecznie zobaczenie “slynnych” miejsc. Nie potrafilem znalezdz bezposredniego lotu do zadnych z wybranych kraji w “normalnej” cenie, wiec zdecydowalem sie na lot do Bangkoku i dalej pociagiem.

Lece w srode wieczorem (za 3 dni, 24.07) i rzed chwila pakujac plecak dosyc sie wystraszylem :-) zauwazajac, iz data waznosci mojego paszportu uplywa 2014.02.05...

Teraz zastanawiam sie jak z tej sytuacji najlepiej wybrnac....

1. Paszport, na ktory kupilem bilet jest moim drugim paszportem (nie polski). Biorac pod uwage wymog 6 miesiecy waznosci paszportu z Tajlandia nie ma problemu. Do 5 sierpnia moge rowniez przekroczyc granice do kolejnego, kraju...tylko jak dobrze rozumiem potem moge miec problem z powrotem do Tajlandi? (bilet powrotny mam na 19.08 rowniez z Bangkoku). Pomimo posiadania Tajlandzkiej wizy, przy kolejnym wjezdzie moj paszport nie bedzie juz wazny 6 miesiecy od wjazdu... czy jest to dokladnie sprawdzane? Czy kwesta kilku dolarow? Granicy przekraczal bede droga lodowa..nie bede na lotniskach...

2. Paszport polski mam wazny do 2018 :-) Bilet kupilem na drugi paszport, gdzie pisowania nazwiska delikatnie sie rozni. Czy uda sie poleciec z polskim paszportem? czy na lotnisku nie bedzie problemu? Mam na mysli wylot i otrzymanie wizy, gdy beda sprawdzac bilet powrotny, gdzie mam inna pisownie nazwiska..... Gdyby udalo mi sie wyleciec na polskim paszporcie i do niego uzyskac wize, sprawa byla by zalatwiona.... Bilet kupilem na Flugladen.de Linie “Thai International” z tego co sie orientuje zmiany na bilecie sa z reguly bardzo dorogie...

Chce uniknac sytuacji, gdy pojawi sie jakis problem i bede zmuszony wyciagnac 2 paszporty...z tego co wiem, nie jest to dozwolone... nie chce ryzykowac i ewentualnie (bardzo nie chetnie) zostane w tajlandi. Nie ukrywam jednak, iz po ksiazkach, ktorych dosc duzo czytam tajandia interesuje mnie najmniej … chce co 2-3 dzien wyruszac dalej pociagiem i poznac bardziej tamta czesc swiata.

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 21:15 | 21.07.2013

Przy żadnym z moich wjazdów do Tajlandii nikt nie sprawdzał ani biletów lotniczych ani rezerwacji hotelu.

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 23:26 | 28.07.2013

Mi sprawdzali w zapyziałej mieścinie Krabi. W sumie spędziłem dobre pół godziny na odprawie paszportowej, więc lepiej posiadać jakiś wybrany adres "zameldowania" i udokementowany swój powrót z tego kraju.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl