Forum dyskusyjne
Pieniądze w Tajlandii
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
Sparris 22:04 | 13.09.2013
witam,Jak w temacie, czy brać BHT z Polski? jeżeli tak to ile? Czy bez problemu da się wypłacać z bankomatów polskimi kartami bankomatowymi? czy zabrać gotówkę w USD lub Euro?
Travelholick 14:10 | 14.09.2013
Absolutnie gotówe , oprocz tego co w rezerwie na karcie bedziesz mial ! Trzeba miec zabzpieczenie.A co zrobisz jak Ci bankomat zje karte ? usiądziesz i sie pomodlisz, aby Ci oddal? Tak mi powidziala jedna madra kolezanka i miala swieta !! racje.Szczerze mówie.
Ja bylam z synem i mielismy budzet stowka na dzien- co jest duzo ,lecz gdy wykupowalismy wycieczki typu : KAYKING czy RAFTING to ledwo miescilismy sie w dziennym linicie .Mieszkalismy w bungalowach za 33euro bylam bardzo dumna z siebie , ze takie fajne i tanie znalazlam , az do czasu ,gdy napotkani Polacy nam powiedzieli , ze oni na spanie nigdy nie przekraczaja 10 euro na 2 osoby dziennie .heh!
Mozna Euro i zielone tez .A Bahtow to raczej w Polsce sie nie kupisz chyba , ze sie uprzesz? Anja
prow 16:55 | 14.09.2013
Witaj, gotówka USD, karta awaryjnie lub do płatności przy zakupach. Pamiętaj, że oprócz prowizji Twojego banku i spreadach zapłacisz ok 150 bht za każde wyjęcie gotówki ze ściany. Bankomaty są wszędzie.
makensis 22:57 | 16.09.2013
Za wyjątkiem AEON bank...... więc nie wszędzie, szukaj Big C i Tesco Lotus a tam znajdziesz bank bezprowizyjny.
atagaja 20:08 | 17.09.2013
Nie odniosę się do Tajlandii, bo tam mnie jeszcze nie było, ale do Azji zabieram zawsze karty. Oczywiście gotówki też trochę, ale jeśli wybieramy się grupie, to zawsze albo vise albo master card mamy przy sobie. Jak mam się martwić, żeby gotówki mi nie ukradli, to wolę trochę stracić na te prowizje, ale przynajmniej niczym się nie stresuję. Pozdrowionka! :)
[konto usuniete] 18:08 | 19.09.2013
-prowizja w maszynie jest 150-200bath za wyplate /bez wzgledu na sume
-ale w "okienku" w banku /prawie kazdym / dostaniesz gotowke bez prowizi /musisz miec paszport
a jak masz "w swoim banku" opcje wyplata za darmo z ATM ,
to wychodzi KORZYSTNIEJ niz kupic w PL walute i ja wymieniac..
ALE oczywiscie gotowke TEZ trzeba miec na 'czarna godzine"
i kart kilka ...peace !
Travelholick 17:10 | 20.09.2013
No ja mialam odwrotnie, gotowka , a w rezerwie pare kart np na zakup biletu lotniczego ,Pozd A.
javaa 21:11 | 21.09.2013
gotowka...!!! mi w tajlandi skopiowali karte kredytowa i po powrocie do polski mialam pusta... na szczescie byla ubezpieczona:)
Sa-Bina 22:58 | 08.03.2014
Czyli co polecacie?Wybrac gotowke z bankomatu? Czy tez lepiej wziac ze soba euro/dolary (?) i zamienic na miejscu w kantonie?
Travelholick 10:08 | 09.03.2014
Sabina, ja wzielam euro z Polski, z gotowką czulam się najbezpieczniej.na biezaco wymienialismy euro na bahty w zaleznosci od naszych potrzeb .w okienku w banku tj wyzej napisane lub tam gdzie wydawalo nam się,że kurs jest wyzszy.Mialam tez ze soba dwie karty -kredytowa i platnicza- oczywiscie nie puste - w razie zmiany planow....do rezerwacji biletow lotniczych i hoteli.-planowalismy duzo i zmienialismy bedac juz na miejscu.
Jako zabezpieczenie , dodatkowa kaska na czarna godzine na kartach, odpukać.
no ale jak kto woli.
Aczkolwiek jak sobie wyobrazam , jak bankomat ZJADA mi karte a ja
i modle sie aby ją wyplul, to .. to chyba polecalabym wszystkim jednak gotowke.pozdrawvam Anja
-
[konto usuniete] 15:03 | 09.03.2014
w tajlandi i nie tylko sa atm/bankomaty/ ,do ktorych nie wkladasz 'calej' karty tylko 'kawalek' i nie ma mozliwosci aby atm ja 'polknal', ja uzywam tylko kart i jest ok ! /100$ w kosmetyczce na czarna godzine/ i dobre ubezpieczenie to podstawa..peace
Travelholick 20:41 | 09.03.2014
Masz racje co do ubezpieczenia-jest obligatoryjne, bardzo wazna sprawa. Znam ewakuacje z autopsji nawet - co do pieniedzy, to jak kto woli.Pozdrawiam
maszynista 09:25 | 10.03.2014
Od dzisiaj ostatni bank w Tajlandii AEON, który dotychczas nie pobierał opłat za wypłaty z ATM, wprowadza tak jak inne banki opłatę 150 bathów za kartę zagraniczną i 20 za kartę tajlandzką. Przekażcie, proszę to info na inne fora. Ja nie mam czasu, prowadzę właśnie pociąg.
Promyczek 13:51 | 12.03.2014
ja wypłacałam ze sciany, ale pobieralo mi za kazdy razem ok 150th preowizje. Totalnie nieopłacalne, jestem kilka ładnych stówek w plecy za wypłaty z bankomatów
Sa-Bina 16:06 | 16.03.2014
Ok, to biore ze sobä eurasy do wymiany na miejscu :) Dzieki za wskazöwki!
drmariusz 07:54 | 26.03.2014
Czy z kartami VISA Electron nie ma problemów, jeśli chodzi o wypłatę z bankomatów?
terron696 20:36 | 26.03.2014
Nie .Żadnego .Dokładnie z takiej korzystałem.