Forum dyskusyjne
Qatar Arlines a tansfer na lotnisku w Doha
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
pbuczk 15:13 | 16.10.2014
WitamProszę o odpowiedż :Lecę liniami Qatar Aarlines do Bangkoku z 9, 5 godzinnym transferem w Doha . W informacji telefonicznej otrzymałem informacje że nocleg nie przysługuj ani posiłek a uzzsadnieniem jest ż oferja oni w tym dniu loty w których transfer jest poniżej 6 godzin , czy mają racje ?
turkus 15:31 | 16.10.2014
Oferowanie noclegu to gest a nie obowiązek linii. W kwestii darmowego posiłku, w terminalu tranzytowym przy barze samoobsługowym jest stolik, gdzie na podstawie kart pokładowych z przylotu i wylotu wydawane są darmowe kupony. Jeśli się nic nie zmieniło, to spokojnie dostaniesz je.Na marginesie sugeruję spędzenie tego czasu w lounge Oryx, standard wart ceny, można być dłużej niż wynika z informacji.
Jadu 22:54 | 16.10.2014
Jeżeli jest wcześniejszy lot na tej samej trasie to nie przysługuje nic. Nie wiem czy Qatar daje posiłki, Emirates na pewno..... w Doha od 30.04 funkcjonuje nowe lotnisko.
Jadu 22:56 | 16.10.2014
http://www.qatarairways.com/global/en/transit-accommodation.page
Edgarek 13:57 | 17.10.2014
>Witam>Proszę o odpowiedż :Lecę liniami Qatar Aarlines do Bangkoku z 9, 5 godzinnym
>transferem w Doha . W informacji telefonicznej otrzymałem informacje że nocleg nie
>przysługuj ani posiłek a uzzsadnieniem jest ż oferja oni w tym dniu loty w których
>transfer jest poniżej 6 godzin , czy mają racje ?
Nam też tak powiedzieli (tzn. że nie przysługuje dla biletów kupionych w promocji). Żadnego stolika z kwitami na żarcie nie zauważyłem, być może było to na starym lotnisku.
Jeśli transfer masz w trakcie dnia spróbuj się dowiedzieć o wycieczkę po mieście, Qatar to oferuje dla tak długich transferów.
tecmax 14:22 | 17.10.2014
9,5h to nie tak tragicznie, ja mam 15h i do tego z dwójka dzieciaków 9 i 11 lat.Zastanawiam sie nad noclegiem gdzieś w okolicach lotniska ale przerażają mnie koszty: wiza 4x30USD = 120USD + około 60-80 USD za nocleg więc za równowartość 600 PLN to mam prawie tydzień noclegów w Thai. Więc chyba będą gry planszowe+tablet+PSP i jakoś przetrzymamy, na szczeście w drodze powrotnej już tylko 2,5h więc pójdzie sprawnie.
pbuczk 20:24 | 17.10.2014
W Doha .Kupująć bilet zgodziłem sie na tak długi transfer , kupując tańszy billet.
Pytając sie na tym forum kierowałem -------------- się może mylnym wyobrazeniem że są obowiazujace wszystkich przewozników przepisy że obojetnie w jakiej taryfie sprzedaja bilety po 6 god.. transferu przysługuje posiłek a po 8 nocleg .Czyli to zalezy tylko od dobrej wolli l czy obowiazuja linie lotnicze jakies przepisy ?
Nowe lotnisko w Doha pozwala faktycznie na w miarę komfortowy pobyt.
Mozna wykupić za około 120 złotych tzw . biznes poczekalnie , mozna też jak wynika z informacji forum wykupić wizę około 100 złotych i za też około 20 $ zobaczyć miasto...................lub bezpłatnie skorzystać z sal do wypoczynku
Jadu 23:57 | 17.10.2014
>Kupująć bilet zgodziłem sie na tak długi transfer , kupując tańszy billet.
>Pytając sie na tym forum kierowałem -------------- się może mylnym wyobrazeniem że
>są obowiazujace wszystkich przewozników przepisy że obojetnie w jakiej taryfie
>sprzedaja bilety po 6 god.. transferu przysługuje posiłek a po 8 nocleg .
Nie, nie ma nic takiego, sam sobie kupiłeś (ludzie kupują) takie bilety więc nie można wymagać od przewoźnika czegoś dodatkowego z tego tytułu. Co innego, gdyby faktycznie nie było innego połączenia, ale za pewnie są inne loty podczas Twojego czekania, , tylko nie było na nie miejsc w niższej cenie. To już był Twoj wybór, linii nic do tego. Często w normalnych systemach rezerwacyjnych połączenie z tak długim czekaniem nawet się nie wyświetla.
Edgarek 16:09 | 19.10.2014
>lub bezpłatnie skorzystać z sal do wypoczynkuSale do wypoczynku są syfiaste, twarde, wyprofilowane leżanki i... arabscy pasażerowie, którzy za nic mają fakt, że sala nazywa się "quiet room", co w środku nocy przeszkadza.
tecmax 10:38 | 20.10.2014
Czy pomiędzy 20.00 a 01.00 w nocy jest co robić w Doha, tzn czy jest cos otwarte, jakies knajpki, nocne targi itp. przez kilka godzin warto zwiedzić miasto i dopiero na ostatnie kilka h przekoczować na lotnisku?
Mix88 13:43 | 20.10.2014
WitajW lutym mieliśmy 9h przesiadkę w Doha w godzinach 23-8
W przeciwieństwie do 99% pasażerów udaliśmy się po visy ii wyszliśmy na miasto - zdecydowanie warto. Z tym że stare lotnisko było blisko Corniche - nowe jest o wiele dalej więc i koszty wzrastają
tecmax 22:12 | 20.10.2014
Na stronie urzędu Qatarskiego znalazłem takie informacje odnośnie opłat wizowych:Visa issuance fee: QR 100 for each visa and QR 50 for each accompanying person.
http://www.moi.gov.qa/site/english/departments/PassportDept/news/2011/01/03/23137.html
czy to znaczy że jesli podróżujemy rodziną 2+2 to opłaty wizowe będą
2x100 + 2x50 QR ?? (dzieciaki 9 i 11)