Forum dyskusyjne
Pomocy jade pierwszy raz do Azji
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
driver28ppp 20:16 | 28.10.2014
WitamPotrzebuje pomocy wyjadaczy :) mój problem polega na tym iż lece do Tajlandii i wogule do Azji poraz piewrwszy,udało mi się wykupić tanio lot dla siebie i żony liniami ukraińskimi problem pierwszy to czy na tych liniach można palić jestem nałogowym palaczem wiec lot 12 czy więcej godzin bez papierosa to nie lada wyczyn proszę o informacje czy w tych liniach można palić kolejnym problemem jest to że nie wiem jak dostać się najlepiej do Hotelu w Bangkoku z lotniska o 9 rano ,ale powiedzmy że już dojechałem mam tylko 2 dni na Bangkok nie wiem co zwiedzić na pewno chciałbym zobaczyć targ na torach,chińską dzielnice i wielki pałac oraz świątynie chciałem zarezerwować te wycieczki u miejscowych Polaków ale ceny sa ogromne wolałbym pojechać i zobaczyć to wszystko sam bez płacenia takich kwot napiszcie proszę jak dokładnie mam powiedzieć taksówkarzowi jak nazywają się te atrakcje w ich jezyku niestety nie znam angielskiego i tajskiego może ktoś z was ma gg lub poda jakiś nr telefonu bym mógł z kimś porozmawiać kto udzili mi dobrych rad kolejny problem to nie wiem jak dostać się po 2 dniach z centrum Bangkoku do Pattaya i za ile skad mam jechać czy autobusem czy taxi ? i skąd mam hotel wykupiony w BKK Prince palace w centrum a w pattaya Long beach garden
i oczywiście kolejny problem moja żona chce przejechać się na słoniu nie wiem gdzie ich szukać najbliżej pattaya ,jak się tam dostać i ile to kosztuje ?Polskie biura chcą za takie wycieczki około 400 zł na dwie osoby to koszt około 800 zł dla mnie to spora kwota proszę pomóżcie dzięki wam ten urlop będzie dla mojej żony urlopem życia z góry dziękuje za wszelką pomoc
mój adres email arni37@poczta.onet.pl lub gg 5335316
leon15 22:21 | 28.10.2014
Kolego, Twojego postu nie można czytać, jest chaotyczny i męczy wzrok. Nie wiesz o tym, że tekst składa się ze zdań, a nie z nieskończonego ciągu znaków?Wydaje mi się, że w żadnej lini lotniczej nie można palić na pokładzie samolotu, no chyba że w pierwszej klasie, ale takową nigdy nie leciałem.
Nie panikuj, na miejscu wszystko sam ogarniesz. Parę słow na pewno znasz po angielsku, reszta na migi, a jak coś Ci się nie uda to potraktuj to jak przygodę w podróży. Najważniejsze aby się wyluzować. Po to przecież jedziemy na urlop :)
frania 20:14 | 30.10.2014
Tchu zabrakło na przeczytanie twojego posta.Poczytaj inne posty na forum dotyczące Tajlandii dowiesz się bardzo wiele. Pattaya na wypoczynek nie jest najlepszym miejscem, tam szuka się czegoś innego
strogg 15:11 | 29.10.2014
Faktycznie ten post to jakiś żart albo emocje związane z wyjazdem wzięły górę nad pisaniem ;)Myślę, że dasz sobie radę sam bez żadnego biura. Jak nie znasz języków to może cię ten wyjazd kosztować odrobinę więcej, ceny w Tajlandii zależą od umiejętności targowania się.
Autentyczne targowisko położone na torach z przejeżdżającymi pociągami to Maeklong, w prowincji Samutsongkram, najlepiej tam podjechać… pociągiem :)
Tzw "train market" w Bangkoku to dosyć duży Rot Fai, tylko, że on wcale nie jest na torach. Żeby się tam dostać kierowcę można poprosić o Seacon Square.
Chyba, że chodzi o jakiś inny "targ na torach", bo i torów i targów w Tajlandii jest dużo więcej niż przecinków w twoim poście :) Wybierając się do Chinatown w Bangkoku pytaj o Yeowarat.
jamaj 14:22 | 31.10.2014
witamNa początek to proponuję zmienić rezerwację w Pattaya jak masz jeszcze czas bo to mogą być naprawdę niezapomniane wakacje no i możesz się trochę zrazić co do Azji na samym początku,moja rada poczytaj ile możesz na forach o miejscach do których się wybierasz, zaopatrz się w dobry przewodnik tam z pewnością znajdziesz informacje o miejscach które cię interesują.
Szczerze to kiedyś pomagałem w wyjeździe do Indii podobnej osobie nawet pisał podobnie jak ty, pomogłem załatwić wizę zaprosiłem do domu wyjaśniłem jak krowie na rowie zamówiłem domek na plaży i taxi z lotniska a co dostałem w zamian, maile z pogróżkami i rachunek za taxi,prośby o pożyczkę pieniędzy,pobudkę o 4 rano z telefonem od taksówkarza bo cymbał nie umiał nawet znaleźć taxi na małym lotnisku Goa i z tego powodu udał się na inną plażę i olał całą moją organizację za którą jeszcze dopłaciłem.
Powodzenia
driver28ppp 15:03 | 31.10.2014
To nie byłem ja :) ale fakt na różnych ludzi można trafićJa chętnie bym zapłacił za czyjąś pomoc ale niestety biura podróży odpadają za jedną wycieczke chcą od 2500 do nawet 12 tys wiec będę szukał dalej ,może w końcu kogoś znajde,do wyjazdu jeszcze 4 mc wiec troszkę czasu jeszcze mam
frania 09:39 | 01.11.2014
Może ceny masz w THB a nie w PLN,Zastanów się co do Pattaya byłam zobaczyłam 1,5 dnia i uciekliśmy szybko na Ko Czang tam można wypoczywać, słonie też są
tu masz dwa linki i się zastanów
1.
https://www.google.pl/search?q=pattaya&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=tZpUVPTZDYePPe6QgIgK&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAg#facrc=_&imgdii=_&imgrc=nYGW_8ETRTqOVM%253A%3B8nrzTVnYMM9pIM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.walkingstreetpattaya.com%252FContent%252FArchive%252F55%252Fpattaya-fact.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.walkingstreetpattaya.com%252FAbout-Pattaya%252F1966%3B580%3B276
2.
https://www.google.pl/search?q=pattaya&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=tZpUVPTZDYePPe6QgIgK&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAg#imgdii=_
Może nie umiesz czytać, przeglądać zdjęć, wysil się troche
olgierd79 16:17 | 02.11.2014
jak do wyjazdu 4 miesiące to tym bardziej masz dużo czasu żeby poszukać informacji... Tajlandia to najłatwiejszy kraj do podróżowania- masz możliwość pojechania tylko z biletem a o resztę łatwiej niż w Ustce ;)
Mix88 16:34 | 07.11.2014
>witam>Na początek to proponuję zmienić rezerwację w Pattaya jak masz jeszcze czas bo to
>mogą być naprawdę niezapomniane wakacje no i możesz się trochę zrazić co do Azji na
>samym początku,moja rada poczytaj ile możesz na forach o miejscach do których się
>wybierasz, zaopatrz się w dobry przewodnik tam z pewnością znajdziesz informacje o
>miejscach które cię interesują.
>Szczerze to kiedyś pomagałem w wyjeździe do Indii podobnej osobie nawet pisał
>podobnie jak ty, pomogłem załatwić wizę zaprosiłem do domu wyjaśniłem jak krowie na
>rowie zamówiłem domek na plaży i taxi z lotniska a co dostałem w zamian, maile z
>pogróżkami i rachunek za taxi,prośby o pożyczkę pieniędzy,pobudkę o 4 rano z
>telefonem od taksówkarza bo cymbał nie umiał nawet znaleźć taxi na małym lotnisku Goa
>i z tego powodu udał się na inną plażę i olał całą moją organizację za którą jeszcze
>dopłaciłem.
>Powodzenia
>
:D :D :D
Jak sprawa się zakończyła??
jamaj 02:57 | 12.11.2014
Sprawa zakończyła się praktycznie na tym co napisałem po za tym na szczęście musiałem zapłacić tylko za taxi za domek nic nie zapłaciłem po znajomości.Wysyłał mi tylko maile że mi moją ładną buźkę poobija itp. opisałem to na jakimś forum gdzie poznałem tego pacana i posłałem kilka mniej miłych maili po za tym to nawet lepiej że się urwał kontakt bo gość był niezwykle upierdliwy,siedział całymi dniami w domu i dzwonił pisał maile typu "co tam u was kochani" pięć razy dziennie i nie dało mu się wytłumaczyć że nie ma się czasu odpisywać na takie bzdury. Tak czy inaczej radzę uważać na gościa Pisarek Stanisław aż nie mam ochoty o tym pisać i po raz kolejny się denerwować jak znajdę to forum to podeślę linka gdzie opisałem całą sytuację,moja rada uważajcie komu pomagacie ;(
driver28ppp 20:38 | 12.11.2014
a zna ktoś gościa o danych Michał Mroziński przynajmniej tak się podpiisuje w emailach ,uczciwy czy olejny talent ? nadmieniam iż pan ten organizuje wyjazdy w Tajlandii ,transfery ,wycieczki na miejscu