/ / TAJLANDIA > Bangkok - Ayutthaya - Sukhothai - Chiang Mai - trasa > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bangkok - Ayutthaya - Sukhothai - Chiang Mai - trasa

kategoria podróże po świecie

damianpl dołączył
05.11.2014

damianpl 22:25 | 06.11.2014

Witam,

W grudniu pierwszy raz wybieramy się do Tajlandii. Proszę o pomoc w zaplanowaniu części trasy.

Wstępny plan jest taki:

1 dzień. Przylot do Bangkoku 7:00,
- zwiedzenia miasta (Wat Arun, Wat Phra Kaew, Wielki Pałac Królewski, Wat Pho)
- nocleg, szukamy czegoś w pobliżu Khao San Rd, ale żeby można było się wyspać, czy lamp huhouse będzie dobrym pomysłem ? :)

2 dzień. Bangkok
- zwiedzanie cd.
- nocny pociąg do Chiang Mai

3. Chiang Mai - zwiedzanie
4. Chiang Mai - treking 1/2
5. Chiang Mai - treking 2/2
6. Chiang Mai - wycieczka Chiang Rai lub coś innego ?
7. Przelot do Krabi - wyspy i okolice
...
21. Bangkok

Chcielibyśmy również zobaczyć Ayutthaya i Sukhothai - i tu zaczynają się schody.
- Jeżeli w jeden dzień można zaliczyć główne atrakcje w Bangkoku (ew. część zostawić na ostatnie dni przed wylotem), to drugiego dnia moglibyśmy wybrać się rano pociągiem do Ayutthaya , zwiedzić i jechać pociągiem nocnym do Chiang Mai lub na nocleg do Sukhothai. Sukhothai zwiedzić na drugi dzień i wybrać się na nocleg do Chiang Mai.
Czy taka opcja jest rozsądna i nie będzie problemu z transportem/noclegiem ? Przypuszczam, że na noclegi będziemy szukać po zachodzie słońca, więc może być to utrudnienie.

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 08:12 | 07.11.2014

Odpuściłbyn Ayutthaya jeżeli macie w planie oglądanie Sukhothai. Najlepiej kupcie bilet na kuszetkę do Phitsanulok, później zmiana dworca na autobusowy i dalej autobusem króciutko w Sukhotai. Będziecie tam wcześnie rano, więc załatwcie sobie wcześniej nocleg, najlepiej blisko parku historycznego. My tak zrobiliśmy.
Pozdrawiam
Zbyszek

damianpl dołączył
05.11.2014

damianpl 19:48 | 11.11.2014

Jechaliście pociągiem nr 51, godz: 22:00 ?

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 21:00 | 11.11.2014

Tak. Wyślij prośbę o rezerwację do kolei tajskich. Dość długo czeka się na odpowiedź, ale powinna przyjść na maila. Najpóźniej 1 dzień przed odjazdem pociągu musisz odebrać i zapłacić za bilet w kasie. Później rezerwacja jest anulowana.
Pozdrawiam Zbyszek

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 21:04 | 11.11.2014

Jeszcze jedno, autobus przez Sukhotai przejeżdża główną drogą, jest tam przystanek. W zależności od tego, gdzie będziecie mieli nocleg, dobrze by było jak klient wyjechałby po Was. My spaliśmy u Angola ożenionego z Tajką, na nazwisko miał King. Park historyczny najlepiej zwiedzać na rowerach, wypożycza się je przy bramie parku za niewielkie pieniądze. Przynajmniej tak było.
Zbyszek

damianpl dołączył
05.11.2014

damianpl 21:16 | 11.11.2014

Dzieki za informacje.
Mam jeszcze pytanie odnośnie podróży pociagiem nocnym. Czy mozna bez obaw zostawic plecak i spac ? Niestety mam nie miłe doswiadczenia podrozujac PKP...

bynio dołączył
05.09.2008

bynio 08:33 | 12.11.2014

Zawsze możesz sobie plecak przypiąć łańcuchem i po sprawie. Jest bezpiecznie, ale lepiej być czujnym. ja po Polsce jeździłem z drewnianą deską, którą zamykałem drzwi w nocy, ale to dawne czasy.
Zbyszek

Podróże Obieżyświatki dołączył
01.07.2014

Podróże Obieżyświatki 20:45 | 12.11.2014

Polecam Khao Sok w prowincji Surat Thani.
Pisałam o tym tutaj: http://www.globtroter.pl/artykuly/3010,abchazja,konkurs,,pokonac,leki,w,tajlandii,,czyli,podroz,do,khao,sok,.html
i tutaj
http://www.globtroter.pl/artykuly/2905,tajlandia,nocleg,w,chatce,na,srodku,gorskiego,jeziora,i,bladzenie,po,jaskiniach,,czyli,,,8222,must,do,,8221,,w,tajlandii,.html
pozdrawiam

alek--- dołączył
01.05.2007

alek--- 23:07 | 13.11.2014

Witam
Sukhothai jest świetne i naprawdę polecam. Tu parę zdjęć: http://olazplecakiem.blogspot.com/2013/05/dzien-6-tak-jak-wczesniej-pisalam.html

Z noclegami w Tajlandii nie ma problemu i jest duży wybór. Z transportem też nie ma problemu, chociaż warto zarezerwować dzień wcześniej.

damianpl dołączył
05.11.2014

damianpl 23:47 | 24.11.2014

Mam pytanie odnośnie trekingu w Chiang Mai.
Wystarczy 1 dzień czy lepiej 2 dni ?
Ewentualnie czy można rozbić atrakcje z trekingu na 2 dwie osobne wycieczki ?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl