Forum dyskusyjne
co z ciepłymi ciuchami na lotsniku
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
elefterija 12:53 | 27.11.2014
Witajcie Drodzy,W drugiej połowie stycznia wybieram się na 5 tygodni do Tajlandii, a w związku z tym,że będzie to pierwszy taki wypad, pytań nasuwa się coraz więcej.
Forum jest istną kopalną wiedzy pod tym względem, jednak od wczoraj tak mnie, jak i chłopaka, nurtuje jedna kwestia.
Otóż, jako, że w styczniu w Polsce temperatury do najwyższych nie należą, więc i ubrania są ciężkie i ciepłe, a 'docelowy' bagaż chcemy ograniczyć jak najbardziej, jakie Wy, drodzy Globtroterzy rozwiązania stosujecie?
Skrytki na lotnisku - owszem, są, jednak przy cenie za dzień 12-15zł, kwota robi się nie do przyjęcia.
Odbiór i przyjechania ludzia, który ciuchy weźmie - jakaś myśl to jest, jednak nie zawsze jest możliwość angażowania osoby trzeciej...
Jakieś inne opcje?
pozdrawiam serdecznie,
Debiutantka ;-)
leon15 13:45 | 27.11.2014
Po prostu nie bierzesz ciepłych ciuchów ze sobą, poza długimi spodniami i polarem, które na miejscu i tak Wam się przydadzą. Też tam się wybieram :)Pozdrawiam
elefterija 14:36 | 27.11.2014
Tylko problem robi się przy pokonaniu przeszło 300km, aby dostać się na lotnisko ;)
leon15 15:22 | 27.11.2014
Przecież z buta tego dystansu nie będziecie pokonywać tylko jakimiś środkami komunikacji :)Najwyżej ubierzesz pod polar 2-3 bluzki więcej, a na nogi cieplejsze skarpetki, które wyrzucisz na lotnisku jeśli nie chcesz ich wozić.
A wyglądem się nie przejmuj, nie idziecie na pokaz mody tylko wyjeżdżacie na daleką wyprawę z plecakiem :)
elefterija 15:28 | 27.11.2014
o, o ubraniu się na cebulkę nie pomyślałam :)Dzięki za podsunięcie pomysłu i pozdrawiam :)
leon15 16:01 | 27.11.2014
To powiem Ci jeszcze, że ja np. przy tego typu wyprawach w ogóle nie biorę ze sobą bagażu rejestrowanego i wszystko co mi potrzebne mieszczę w podręcznym, plecak około 20 l. To bardzo wszystko ułatwia i na lotniskach i w podróży :)
Slawek333 23:34 | 27.11.2014
Jest to fajne rozwiązanie jeżeli wszystko co potrzebne do higieny osobistej kupujesz w miejscu docelowym...jeżeli jednak tak nie jest bagaż rejsowy jest niezbędny , do którego przy okazji może włożyć na lotnisku np. kurtkę puchową :) przynajmniej ja tak robię... buty kurtka do głównego i tyle.Jeżeli kolega nie latał wcześniej może nie wiedzieć że do samolotu nie zabierze wielu rzeczy takich jak woda , pasta do zębów czy obcinaczki do paznokci, nie wspominam o zapalniczce, którą niektóre linie wyciągają nawet z głównego bagażu ...(wszystkie chińskie)Pozdrawiam i życzę miłej zabawy
usunięty/nieznany 02:46 | 28.11.2014
Tez nie zabieram cieplych ubran bo zupelnie nie widze w tym sensu. O ile nie masz godziny spaceru/czekania na transport to bedzie dobrze. Ladowalem juz w PL w styczniu przy -20 w podkoszulku i nadal zyje :)>Jest to fajne rozwiązanie jeżeli wszystko co potrzebne do higieny osobistej kupujesz
>w miejscu docelowym
Dlaczego? Mydlo, paste do zebow (mala) czy dezodorant (w kulce) mozna normalnie zabrac do bagazu podrecznego.
>Jeżeli kolega nie latał wcześniej może nie
>wiedzieć że do samolotu nie zabierze wielu rzeczy takich jak woda , pasta do zębów czy obcinaczki do paznokci, nie wspominam o zapalniczce, którą
Wode zabieram na poklad - wystarczy nalac/kupic po bramce (prawda, ze nie zawsze jest gdzie).
Paste do zebow zawsze woze bo lubie sie odswiezyc przy dluzszych lotach, nigdy nikt mi jej nie wyrzucil a latam sporo.
Zapalniczki w podrecznym byly zabronione przed 2007 ale juz nie sa:
http://www.tsa.gov/traveler-information/lighters-and-matches
> niektóre linie wyciągają nawet z głównego bagażu ...(wszystkie chińskie).
Moze dlatego?
"Lighters with fuel are prohibited in
checked baggage," W carry-on sa OK:
http://www.tsa.gov/sites/default/files/assets/prohibiteditems_brochure.pdf
Pozdrawiam,
Iguan
--
Iguan007
Sezon caly rok:
http://picasaweb.google.com/iguan007/Australia
elefterija 12:15 | 28.11.2014
Latanie było, niejedno nawet, jednak nigdy nie tej zasadzie, więc dzięki za wszystkie podpowiedzi :)Rejestrowany chcemy brać, bo i tak wrzucimy do niego kremy do opalania itp. (powiem szczerze, że nie chce mi się przelewać ich do buteleczek 100ml).
Myślę,że stanie na kompromisie - kurtka puchowa może nie będzie, ale coś lekkiego, co można zabrać ze sobą ,a pod to więcej innych ciuchów.
A z innej troszkę beczki, myślicie,że w taki, butach da się chodzić (niekoniecznie po dżungli) w styczniu/lutym? http://www.google.pl/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fwww.decathlon.pl%2Fmedia%2F828%2F8287393%2Fzoom_1db6eaa7a2cc4a088e2a558274ed2831.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.decathlon.pl%2Fbuty-turystyczne-wysokie-damskie-forclaz-500-id_8287393.html&h=400&w=400&tbnid=OXWsjqu_YO5fqM%3A&zoom=1&docid=p0GQyL3XbYfm2M&ei=6lh4VOngJsGuygPM2IHYBQ&tbm=isch&client=firefox-a&ved=0CB4QMygAMAA&iact=rc&uact=3&dur=1350&page=1&start=0&ndsp=15
elefterija 12:20 | 28.11.2014
Pytanie stąd, że w jakich zakrytych butach jednak trzeba pojechać, więc nasuwa się myśl, czy nie da się ich od razu na miejscu wykorzystać ;)Nie krzyczcie! :)
Piotrekbb 21:12 | 29.11.2014
Ja wróciłem tydzień temu Zimno może jak w styczniu nie było Ale jak wylatywałem to było w warszawie 19 a jak wróciłem -1. Ciuchy ciepłe w aucie zostawiłem. Ile ubrań brać zgadzam się z przedmówcą jak najmniej. Na miejscu jest dużo pralni i dzięki temu masz suche wyprane rzeczy cena Expres 3 godziny 80 bat za 1kg nie ekspres pewnie taniej niekorzystaniem. Kambodża tylko podręczny pranie 1kg Ekspres 1$ ale tu ekspres na drugi dzień. Więc poco brać ciuchy sami pierzecie to spodnie schną 3 dni. Zapalniczka zwiedziła z nami samolotami wszystko od Polski Doha Phuket Kambodża i z powrotem, zawsze w kieszeni nie było problemu nawet na lotniskach w Bangkoku. pozdrawiam Miłej wyprawy i nie martw się pierdołami. Ps a jak ci zabiorą zapalniczkę to kupisz za grosze
turkus 01:24 | 30.11.2014
Kombinujecie , zamiast udzielic najprostrzej odpowiedzi. W Bangkoku w wiekszosci hosteli i hoteli można zostawic bagaż do przechowania za cene 10 bath/doba. To rownowartosc 1 pln.
leon15 11:10 | 30.11.2014
Tylko po co ten zbędny bagaż brać? Żeby go cały czas gdzieś przenosić, zostawiać i myśleć o nim. Zawsze, ale to zawsze zabieramy ze sobą za dużo bagażu, bo może się to czy tamto przyda. Każdy zna zasadę, aby wybrać przed wyjazdem tylko to co naprawdę będziesz potrzebować i następnie połowę z tego zostawić, ale mało kto się do tego stosuje :)
momo11 13:03 | 30.11.2014
Ja lecialam do Azji na jakies 3 miesiace i wracalam w styczniu do Frankfurtu, zimno było nie powiem -15, zostawilam cieple ubrania u znajomem w Kolonii która miała mnie odebrać, niestety pokomplikowało się i wiedziałam że nikt na mnie z ciuchami czekać nie będzie....otóż miałam bluze z długim rękawem i trampki, to już coś, resztę zaopatrzyłam się w Bangkoku dzień przed powrotem, ciuchy są tam tanie także nie było problemu z zakupieniem pary jeansów i zapinanej bluzy na zamek, nawet czapki wełniane sprzedawali na kao san ;)ubrałam się więc na cebulkę i jakoś dotarłam z i do pociągu i na lotnisko ;)
makensis 22:42 | 30.11.2014
Jednak nadal nie brakuje absurdu.. ostatnio mi zarekwirowano przedłużacz, że niby niebezpieczny, ale kabel od laptopa już nie.. parasolka również jest uznana za rodzaj broni..
makensis 22:44 | 30.11.2014
To odnośnie kontroli na lotnisku.Ja zazwyczaj zostawiam w przechowalni w Bangkoku. To tylko 10 bahtów za dzień, a może się przydać na powrót. Sweter zostawiłbym w bagażu, może się przydać w ichnich klimatyzowanych autobusach.
elefterija 20:12 | 01.12.2014
Dzięki wielkie za wszystkie rady i wskazówki, przechowalnia bagażu na lotnisku wydaję się całkiem niezłą opcją.
DMW45 08:37 | 06.12.2014
>To odnośnie kontroli na lotnisku.>Ja zazwyczaj zostawiam w przechowalni w Bangkoku. To tylko 10 bahtów za dzień, a może
>się przydać na powrót. Sweter zostawiłbym w bagażu, może się przydać w ichnich
>klimatyzowanych autobusach.
100 bahtów za dzień czyli 10 zł.
http://www.suvarnabhumiairport.com/en/46-luggage-storage-services
sal paradise 09:10 | 24.12.2014
puchowy sweter-po spakowaniu zajmuje tyle miejsca co kosmetyczka i nic nie waży bo to jest puch.polecam.