Forum dyskusyjne
Wyprawa
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
Kuba90 18:19 | 02.12.2014
Witam.Bilety mamy kupione Warszawa BKK Warszawa 11.02-11.03 2015
plan juz mamy gotowy
polaczenie zwiedzania z odpoczynkiem na przepieknych wyspach ;)
co sadzicie o tym planie:)?
plan nasz jest taki :
przylot do BKK 12 luty o godzi 12.30
13 BKK
14 Zwiedzanie BKK
15 mamy kupione bilety Air asia do Sajgonu
16 Sajgon
17 Delta Mekongu
18 Sajgon
19 przejazd na Otres (plaza w kambodzy mega chilout :))
20,21 Otres
22 przejazd do Stolicy Kambodzy Phon Penh (hiostoria Pol Pota, Pola Śmierci)
23 Phon Penh
24 Przejazd do Batam Pang
25 Splywanie lodzia po dzungli do Siem Rap
26 Angkor Wat
27 Angkor Wat (obowiazkowo praktycznie Kluczowe miejsce w naszej wyprawie)
28przejazd do BKK
i teraz jeszcze nie sprecyzowane do co wysp prawdopodobnie tak chcemy to rozwiazac
1 Lot z BKK do Hat Yai + bus do Pak Barry + speed boat na Koh Lipe
2,3,4,5 : Koh Lipe
6 przejazd na Krabi
7,8,9 Wyczieczki z Ao Nang na okoliczne wyspy (treking na sloniach itp)
10 powrot do BKK
11 Wylot do Warszawy
Plan jest dosyc elastyczny i niezbyt napiety.
Czy w tym okresie jest odpowiedni stan wod zeby splywac z Batam Pang do Siem Rap?
Pozdrawiam
Kuba.
[konto usunięte] 00:14 | 03.12.2014
Witam. Wody będzie na pewno za mało - to czwarty miesiąc pory suchej. Sam rejs w okresie wysokiego stanu wody trwa 6-7 godz. i jest dość monotonny (czytaj mocno przereklamowany). Temperatura w lutym i marcu będzie bardzo wysoka, po godz.1000 będzie nie do zniesienia - weźcie to pod uwagę. Park archeologiczny Angkor jest bardzo rozległy - 3 dni "cwałem" to jest minimum, żeby zobaczyć podstawowe świątynie. Najlepiej wyruszać przed brzaskiem, jest wtedy szansa, że przez godzinę - dwie będzie się oglądało bez oceanu chińskich wycieczek. Potem jest masakra. W Siem Reap polecam wizytę w Muzeum Narodowym. Phnom Penh - jeden dzień dla przeciętnego zjadacza chleba wystarczy. Pola śmierci w okolicy stolicy można sobie darować. Polecam także obejrzeć okolice Battambangu. Tyle w telegraficznym skrócie.
Edgarek 08:17 | 03.12.2014
Pola śmierci Choeung Ek to must see jeśli jesteś w Phnom Penh i chcesz zrozumieć nie tylko to co się działo w tym kraju, ale również sposób myślenia współczesnych Khmerów.Nie każdemu to co tam jest odpowiada i pewnie niektórzy wrócą z obrzydzeniem, ale decyzję trzeba podjąć samemu w oparciu o rozsądne argumenty a nie tekst "można sobie darować".
[konto usunięte] 11:00 | 03.12.2014
O "must see" to chyba każdy decyduje sam w zależności od zainteresowań i możliwości. Jeżeli kogoś interesuje ta tematyka to znacznie ciekawszym miejscem jest Wat Samraoung Knong czy Phnom Sampeu z jaskiniami śmierci w okolicy Battambang. Co do sposobu myślenia współczesnych Kambodżan, to biorąc pod uwagę średni wiek populacji, mają oni - mówiąc mało oględnie - głęboko w poważaniu czasy "Czerwonych Khmerów". Natomiast dla pokolenia, którego problem dotyczy bezpośrednio, jest to "temat zamknięty" (oczywiście z małymi wyjątkami).
Edgarek 11:40 | 03.12.2014
"Must see" to jest ogólnie przyjęte pojęcie i nie oznacza "I want to see".Widocznie rozmawialiśmy z innymi Khmerami, bo ci, z którymi ja miałem kontakt jednak mają pojęcie co z czego wynika i dlaczego jest tak jak jest.
[konto usunięte] 12:24 | 03.12.2014
"Must see" w Twoim rozumieniu to pojęcie z kręgu odbiorców "Lonely Planet", którzy mają problem z samodzielnym podejmowaniem decyzji w kwestii wyboru. Ja na szczęście nic nie muszę oglądać z narzuconej listy i decyzje podejmuję samodzielnie.Odnośnie drugiej kwestii to proszę najpierw uważnie przeczytać wypowiedź, a nie insynuować komuś czegoś, czego się nie powiedziało. Co innego "mieć pojęcie co z czego wynika i dlaczego jest tak jak jest", a co innego obnosić się ze swoim kombatanctwem czy cierpieniami.
Kuba90 - jeśli masz jakieś pytania - proszę na priva. Wróciłem kilka dni temu, byłem msc czasu, więc trochę pojeździłem po kraju i mam w miarę świeże informacje.