Forum dyskusyjne
Pytanie o banknoty z 2002 roku -pomozcie
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
Magda i Maciek 15:05 | 08.03.2015
Witam ,lecimy do Tajlandii za 3 tygodnie ,bedziemy brac ze soba walute Euro bo mieszkamy w Niemczech i taka posiadamy ale wszystkie banknoty mamy z 2002 roku.Czy bez problemu wymienimy je na miejscu w Bangkoku czy moze sa one za stare?Gdzies wyczytalam ,ze nie przyjmuja pieniedzy wydrukowanych przed 2006 rokiem i nie wiemy teraz co zrobic ,
Golik 20:05 | 11.03.2015
Zanim znajdzie się ktoś of Tajlandii, kilka uwag.1. W wielu krajach Azji lepsze nowsze niż starsze. Jak mi wypłacono stypendium w starych dolarach, to ile musiałam się nachodzić, aby mi wymienili po bardzo niekorzystnym kursie, to moje.
2. Z drugiej strony pozostają cinkciarze. Pytanie, czy w tym kraju nagminnie wciskają fałszywą walutę, czy rzadziej.
3. Może być też różnica miedzy stolicą a interiorem.
Co mogę zasugerować, to zaopatrzenie się w jakąś sumę nowych banknotów, aby było na wszelki wypadek.
Magda i Maciek 21:50 | 11.03.2015
W sumie to nie jestem pewna czy sa nowsze banknoty Euro .5 i 10 Euro sa nowe bo wyszly 2 lata temu ale nie mamy wyzszego nominalu z ostatnich lat.Wiem ze dolary musza byc nowsze ale nam sie nie oplaca wymieniac euro na dolary.Dzieki za odpowiedz :)
bigmark 09:43 | 12.03.2015
Chyba nie powinni w waszym lokalnym banku robić problemów z wymianą jednych banknotów na inne ?Starszych na nowsze?
OdkrywajacSwiat 10:23 | 12.03.2015
Warto też pamiętać, żeby zabierać jak najwyższe nominały. W Tajlandii kurs dla 50 lub 100 Euro/Dolarów jest wyższy niż dla banknotów 10, 20 itp.pozdrawiamy
www.odkrywajacswiat.pl
Magda i Maciek 16:09 | 12.03.2015
>Chyba nie powinni w waszym lokalnym banku robić problemów z wymianą jednych banknotów>na inne ?Starszych na nowsze?
pewnie nie, ale ja jeszcze nie widzialam banknotow 50/100 euro nowszych niz z roku 2002 a sprawdzam wszystkie jakie mi w reke wpadna :)
bigmark 18:24 | 12.03.2015
>>Chyba nie powinni w waszym lokalnym banku robić problemów z wymianą jednych>banknotów
>>na inne ?Starszych na nowsze?
>
>pewnie nie, ale ja jeszcze nie widzialam banknotow 50/100 euro nowszych niz z roku
>2002 a sprawdzam wszystkie jakie mi w reke wpadna :)
Może przestali je drukować ?
Magda i Maciek 07:53 | 13.03.2015
chcilam wiedziec poprostu czy ktos lecial do Tajlandji z eurasami i mial jakies problemy, czy wszyscy z dolarami lataja.Tak czy inaczej ide do banku sprawdzic czy sa nowsze banknoty.
Magda i Maciek 18:29 | 13.03.2015
No wiec bylismy w banku i juz wiemy ,ze po 2002 roku nie drukowali banknotow 50/100 euro