/ / TAJLANDIA > Tajlandia Kambodża Wietnam - co myślicie o planie podróży > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Tajlandia Kambodża Wietnam - co myślicie o planie podróży

kategoria podróże po świecie

tenzielony dołączył
15.07.2015

tenzielony 13:45 | 15.07.2015

Cześć,
w grudniu wybieramy się 4-osobową grupą do Tajlandii, Kambodży i Wietnamu. Na podstawie lektury blogów, artykułów, przewodników itp. ułożyliśmy sobie wstępną trasę podróży (dość typową, jak sądzę). Gdyby ktoś, kto już był w opisywanych okolicach, zechciał się wypowiedzieć na jej temat (co warto, czego nie warto, gdzie za mało, a gdzie za dużo czasu, ciekawostki, sugestie, porady) - bylibyśmy zobowiązani :).

Kilka słów o nas: nie jest to nasza pierwsza wspólna podróż, raczej nie jesteśmy plażowiczami, lubimy się porządnie nachodzić, ale nie lubimy się spieszyć, preferujemy lokalny transport ponad samoloty, chcemy zobaczyć jak najwięcej, ale nie w biegu.

Jedziemy na 20 dni, bilety lotnicze w dwie strony już mamy.

Plan wygląda następująco:
Dzień 1: lądujemy w Bangkoku wieczorem, docieramy do hotelu (zarezerwowany wcześniej).
Dni 2-3: zwiedzanie Bangkoku (Pałac Królewski, Wat Po, Wat Arun, Złoty Budda, Chinatown, Złota Góra, Wat Phra Kaeo, Baiyoke2 Tower).
Dzień 4: okolice Bangkoku - Damnoen Saduak, Kanchanaburi (najprawdopodobniej poszukamy lokalnego "organizatora" tego wyjazdu, chyba, że macie inne sugestie?).
Dzień 5: okolice Bangkoku - Ayutthaya, Phitsanulok, Sukhothai (nie jesteśmy pewni czy da się to wszystko objechać w 1 dzień, chętnie poznamy Wasze doświadczenia).
Dzień 6: podróż z Bangkoku do Siem Reap (najprawdopodobniej autobus), znalezienie noclegu w Siem Reap.
Dzień 7-8: Angkor Wat.
Dzień 9: Tonle Sap i pływająca wioska (ZTCW jezioro leży w depresji, więc pora sucha nie będzie tutaj przeszkodą).
Dzień 10: podróż z Siem Reap do Phnom Penh (autobus). Zwiedzanie Phnom Penh odpuszczamy, chyba, że starczy czasu i ochoty po podróży albo przed wyjazdem następnego dnia, wolimy mieć więcej czasu na Wietnam. Nocleg w Phnom Penh (zarezerwowany wcześniej, żeby nie tracić czasu).
Dzień 11: podróż z Phnom Penh do Ho Chi Minh City, poszukiwanie noclegu.
Dzień 12: zwiedzanie HCMC (Notre Dame, Poczta Główna, pagody Thien Hau i Nefrytowego Cesarza, Chinatown, bazar Ben Thanh, Pałac Ponownego Zjednoczenia).
Dni 13-14: Delta Mekongu - np. wycieczka zorganizowana (podobno My Tho i Ben Tre to najlepsza opcja - potwierdzacie?).
Dzień 15: lot do Bangkoku, nocleg w Bangkoku (załatwiony przy pierwszej wizycie w tym mieście).
Dzień 16: podróż z Bangkoku do Ko Chang (autobus, prom).
Dni 17-19: Ko Chang - rejs po 4 wyspach, wodospady, park narodowy, snorkeling. Jeśli nam się znudzi na wyspie, wrócimy wcześniej do Bangkoku.
Dzień 20: podróż z Ko Chang do Bangkoku (prom, autobus), wylot późno w nocy.

Wszelkie opinie są mile widziane, porady dotyczące noclegów, lokalnych organizatorów wycieczek itp. - również.

Z góry serdeczne dzięki!

Pozdrawiam,
Tomek

marinik dołączył
30.06.2011

marinik 12:02 | 16.07.2015

Serwus,
Tomku, z pewnością każdy będzie miał inne rady bo i każdy ma jakieś własne preferencje. Cześć mojej trasy pokrywała się z Twoja, zatem - przez pryzmat moich upodobań:
- jeśli Kanchanamburi - to warto trochę dalej dotrzeć do fantastycznych wodospadów Erawan,
- ja zrezygnowałem z Tonle Sap bazując na informacjach o swoistym cyrku-cepelii i mafii naciągającej na dziwne zakupy- niby wspomagające mieszkańców,
- dla mnie 3 dni w Angkorze było za mało, warto dotrzeć do świątyń poza głównym kompleksem - Roulos, a już na pewno do Banteai Srei i Kbal Spean. Nie wiem jak chcesz zwiedzać - mogę polecić dwóch tuktukowcow - przy czterech osobach to wg mnie bardzo dobry sposób,
- my zdecydowaliśmy się na Air Asia - z Bangkoku do Siem Reap i z powrotem - cena 127 EUR, ale znacznie szybciej i bez pokonywania granicy, o której różne opinie bywają. No i hotel w Siem Reap tez chyba warto wcześniej zaklepać.
Jeśli jakieś pytania Ci się nasuną - wal śmiało.
Pozdrawiam.

tenzielony dołączył
15.07.2015

tenzielony 12:13 | 16.07.2015

Cześć,
dzięki za komentarz.

Mógłbyś rozwinąć wątek Erawan? Jak dotrzeć tam z Kanchanamburi? Zastanawialiśmy się nad podróżą tam pociągiem z Bangkoku, czy zdążymy w 1 dzień?

Do Tonle Sap przyciąga nas ta pływająca wioska, tego chyba nigdzie indziej nie zobaczymy...

A co do Angkoru, to najprawdopodobniej właśnie będziemy szukać tuk tuków. Jakieś porady co do tego kogo wybrać?

Trochę się boję przeznaczać więcej czasu na Angkor w dość jednak napiętym planie. Słyszeliśmy też masę negatywnych opinii o nim - że zbyt turystyczny, że wszystkie te świątynie wyglądają tak samo, że komercja itd. Dlatego uznaliśmy, że te 2 dni będą optymalne.

Czy sugerujesz, że znalezienie noclegu w Siem Reap w sezonie może być trudne?

Czy Ty też byłeś w Wietnamie czy odpuściłeś?

Jeszcze raz dzięki,
pozdrawiam,
Tomek

marinik dołączył
30.06.2011

marinik 12:27 | 16.07.2015

Tom - faktem jest, ze w Angkorze przez cały rok są tłumy - to chyba nieuniknione. Dla mnie jednak te świątynie tchną magią i przesytu nie odczuwałem. Jeśli chodzi o Erawan - to my go robiliśmy w ciągu jednego dnia (razem z mostem na rzece Kwai) przy pomocy właściciela hotelu, w którym się zatrzymaliśmy - blisko lotniska Don Muaeng. Przy czterech osobach wydawalo się to bardzo rozsądne. Poonsak zawiózł nas tez innego dnia do Ajuthai i po drodze - do cudnego, choć mało odwiedzanego pałacu Bang Pa In.
Nie sadze, żeby znalezienie noclegu w Siem Reap było dużym problemem, ale tego nie wiem - miasto jest bardzo rozlegle a hoteli o bardzo zróżnicowanym standardzie - mnóstwo. Wolałem nie tracić czasu i zabukowałem wcześniej - bez luksusów, ale bardzo przyzwoity.
Wietnamu nie było, bo dodatkowo zawadziliśmy jeszcze o Morze Andamanskie.
Jeśli chcesz poczytać - poniżej jest początek mojej relacji:
http://mojepstrykanie.blogspot.com/2014/10/tajlandia-z-kambodza-2013-wstep.html
Znajdziesz tam tez namiary na dwóch tuktukowcow, których z czystym sumieniem mogę polecić.

tenzielony dołączył
15.07.2015

tenzielony 13:15 | 16.07.2015

Ileż to ja się naczytałem, żeby nie brać żadnych wycieczek z hotelu, w którym się śpi, bo to naciągactwo ;)... Dobrze wiedzieć, że nie każdy tak myśli, a i nawet są tacy, którzy wracają z takiej wycieczki zadowoleni. Będziemy zatem próbować wszelkich opcji.

Co do Twojej strony - byłem na niej już wcześniej, ale niestety wątek na forum wakacje.pl już nie istnieje, a historia kończy się na szukaniu biletów - żadnych namiarów na tuktukowców niestety tam nie widzę. Czy coś robię źle?

Edgarek dołączył
16.08.2008

Edgarek 12:44 | 16.07.2015

>Trochę się boję przeznaczać więcej czasu na Angkor w dość jednak napiętym planie.
>Słyszeliśmy też masę negatywnych opinii o nim - że zbyt turystyczny, że wszystkie te
>świątynie wyglądają tak samo, że komercja itd. Dlatego uznaliśmy, że te 2 dni będą
>optymalne.

My w dwa dni zrobiliśmy główny park SR a trzeciego i Tonle Sap i pobliskie świątynie poza parkiem (też trzeba mieć bilet parkowy).
Tonle Sap to fajna sprawa, ale rzeczywiście nie warto się jarać na zwiedzanie szkoły, gdzie chcą żeby kupić prezenty dla dzieci w sklepie na łódce. U nas chcieli sprzedawać szczelnie popakowane kredki i zeszyty po 10 dolarów za paczkę ale to było 9 lat temu, znajoma była w ubiegłym roku to już sprzedawali worki ryżu po 50 dolarów. Później zabierają to dzieciom/szkole i znów sprzedają w tym samym sklepie.

tenzielony dołączył
15.07.2015

tenzielony 13:10 | 16.07.2015

Czyli zrealizowaliście właśnie nasz plan :).

Może w takim razie podzielisz się Waszą trasą? A nuż okaże się, że jest więcej podobieństw ;).

Pozdrawiam,
Tomek

marinik dołączył
30.06.2011

marinik 13:22 | 16.07.2015

Jeszcze raz:
http://mojepstrykanie.blogspot.com/2014/10/tajlandia-z-kambodza-2013-wstep.html
Powyższy link jest do pierwszego posta. Klikając na dole NOWSZY POST masz możliwość przeglądania ciągu dalszego.
A jeśli chodzi o wycieczkę aranżowaną przez hotel to w przypadku Poonsaka było to raczej nietypowe - bo i właściwie to nie hotel a mały rodzinny pensjonat. A sam właściciel - Poonsak aranżowali nam transfery na i z lotniska Don Muaeng i 2 wycieczki - tylko dla naszej czwórki.

1.vika dołączył
19.01.2013

1.vika 10:33 | 17.07.2015

Na dworcu autobusowym w Kanchanaburii są lokalne autobusy nie pamiętam numeru ale mają napis na przedniej szybie Erewan do wodospadów Pierwszy chyba o8.00 powrotny cos 14.oo i ostatni o 16.00 cena 50 bat wejście do parku 200bat jedzie 1.30 jest 7 poziomów , spektakularne widoki, dobrze mieć wygodne obuwie,

marinik dołączył
30.06.2011

marinik 11:37 | 17.07.2015

I zarezerwować ze 4 h minimum na wodospady. I KONIECZNIE dotrzeć do siódmego poziomu.

bmors82 dołączył
17.07.2015

bmors82 15:25 | 17.07.2015

>Jeszcze raz:
>http://mojepstrykanie.blogspot.com/2014/10/tajlandia-z-kambodza-2013-wstep.html
>Powyższy link jest do pierwszego posta. Klikając na dole NOWSZY POST masz możliwość
>przeglądania ciągu dalszego.
>A jeśli chodzi o wycieczkę aranżowaną przez hotel to w przypadku Poonsaka było to
>raczej nietypowe - bo i właściwie to nie hotel a mały rodzinny pensjonat. A sam
>właściciel - Poonsak aranżowali nam transfery na i z lotniska Don Muaeng i 2
>wycieczki - tylko dla naszej czwórki.

Strasznie fajny blog. Dzięki za relacje. Można się naprawdę wczuć ;)

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 17:51 | 18.07.2015

Ale to środek monsunu, gdzie wy chcecie zobaczyć błękitną wodę, nie mówiąc, że w trakcie deszczu lub po droga do 7-go poziomu jest niebezpieczna.

marinik dołączył
30.06.2011

marinik 09:36 | 19.07.2015

W grudniu monsun w okolicy Erawana? Skad masz takie wiesci? Bylismy dokladnie 30 listopada. Piekny sloneczny dzien - nie byl wyjatkiem i zadnego niebezpieczenstwa, a tlum zwiedzajacych.

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 12:55 | 19.07.2015

Ach nie doczytałem. W takim razie to idealna pora.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl