Forum dyskusyjne
porady od doswiadczonych
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
fikumiku84 20:06 | 09.02.2016
Witam! A wiec... wybieram sie na 3 tygodnie do Tajlandii. Moj plan to: lot do Bangkoku- 2 noce- no wlasnie.. i na tym sie konczy.. Nie wiem co dalej- powod- nie wiem co wybrac, chcialabym wszystko :P pomozecie? Chcialabym zobaczyc Chiang Mai, ale to chyba odloze na kolejny raz, ze wzgledu na kuszace mnie poludnie.. myslalam o locie do Surat Thani z Bkk, stamtad przeprawe na Koh Samui i zwiedzenie okolicznych wysp (Koh Tao, Park Koh Ang Thong). Nastepnie z Koh Samui do Krabi, no i oczywiscie tam- wyspy- ile tylko sie da! Czy ktos poleca jeszcze ktorys z parkow narodowych? jak sie tam dostac? jakies wycieczki fakultatywne? Noclegi w niesamowitych miejscach? Ahhh, podekscytowanie :D Pozdrawiam!
mrcanberra 23:14 | 09.02.2016
A wiec ja coś się wypowiem. Tajlandia jest bardzo ciekawa i to pod wieloma względami. Warto zatrzymać się na kilka dni aby też coś zobaczyć w stolicy. W Bangkoku nocą warto się wybrać na Bayoke Sky Tower aby zobaczyć panoramę z najwyższego hotelu w Tajlandii albo np. to samo tylko połączone z kolacją na dachu w Lebua. To taka opcja na noc.Wszystkiego się zobaczyć nie da, ale dałoby radę połączyć północ i południe jednak lepiej chyba w jednym kierunku uderzyć. Koh Samui to miejsce gdzie jednak wszystko będzie znacznie droższe w porównaniu z innymi miejscówkami w Tajlandii. Generalnie łatwo dostać się na Phuket z opcją Phi Phi, Krabi lub odwrotnie. Na Phi Phi też powiewa komercją, ale jest to opcja np. na oglądanie zachodu słońca z góry albo z plaży ;)
http://www.360cities.net/image/phiphi
Generalnie prawie wszędzie można się bez większego problemu dostać także wszystko da radę załatwić na miejscu.
fikumiku84 18:22 | 10.02.2016
Dziekuje za podpowiedz :) na poczatku bylam zdecydowana na podroz na wlasna reke.. 2noclegi Bkk, 3 Koh Samui, pozniej przeprawa na strone Krabi.. Chcialabym spedzi 2-3 noce w jakims domku bambusowym lub czyms podobnym- tak dla atmosfery, przygody, zeby obudzic sie rano, wyjsc na taras w lesie lub blisko plazy.. tak filmowo :D pozniej jakis taki standardowy tydzien lub 10 nocy w hotelu, juz calkowicie dla relaksu... Czym bardziej planuje i sie ekscytuje tym bardziej jestem popleciona w tym wszystkim i zastanawiam sie nad wykupieniem wczasow przez jakiegos posrednika, siedziec w jednym hotelu a stamtad podrozowac- tylko, ze tu nie czuje zadnego podniecenia haha ;) Czy ktos ma jakies namiary na fajne noclegi? Jakies domki, kwatery prywatne czy cos w tym stylu, przyzwoite jesli chodzi o standard, bezpieczne i w jakiejs przyzwoitej cenie i LOKALIZACJI (nalepij w miare spokojna okolica, z latwym dostepnem do plazy i innych miejscowek- najlepiej okolice Krabi)?
mrcanberra 22:54 | 10.02.2016
Nie wiem czy wybierasz się sama czy z kimś, z kimś łatwiej i raźniej i generalnie wszystko załatwisz na miejscu także zaplanuj start i punkty docelowe, na miejscu reszta się sama zaplanuje. Tajlandia to nie Polska tam w każdym miejscu będą miejscówki na spanie i w ogóle w dodatku w przystępnej cenie.Jak chcesz domek bambusowy to np.:
http://fotosik.net.pl/di/KC08/kosamet.jpg
Ten bambusowy chyba 80 zł ;-), ten niżej coś około 200 zł obydwie miejscówki na tej samej wyspie Ko Samet.
Ale wiem o jaki domek bambusowy Ci chodzi jednak czasami marzenia i wyobrażenia nie idą w parze z tym co można znaleźć na miejscu.
"tak dla atmosfery, przygody, zeby obudzic sie rano, wyjsc na taras w lesie lub blisko plazy.. tak "
W tym za 200 zł miałabyś coś takiego, te domki są na Ko Samecie, w fajnym miejscu, w lesie, blisko plaży.
"przyzwoite jesli chodzi o standard, bezpieczne i w jakiejs przyzwoitej cenie i LOKALIZACJI (nalepij w miare spokojna okolica, z latwym dostepnem do plazy i innych miejscowek- najlepiej okolice Krabi"
To np.
http://pokaz.im/di-911P.jpg
Nie pamiętam dokładnie jak się zwie ta część i jaki to resort, ale tam raczej tanio nie będzie ponadto tam jest tak spokojnie, że aż za spokojnie czasami lepiej wybrać hotelik może nie opatrzony w luksusy i wygody, ale jako dobrą bazę wypadową. W końcu tam w hotelu siedzieć nie będziesz.
Ja Ci radzę iść na żywioł i nie planować za dużo na miejscu łatwiej coś wybrać.
fikumiku84 16:58 | 12.02.2016
dzieki bardzo :) to sie nazywa empatia :P nie wybieram sie sama, do samotnikow nie naleze takze bedzie wesolo. za chwilke przejrze linki, mam nadzieje, ze na cos sie zdecyduje w koncu... ;)