/ / TAJLANDIA > Bankomaty > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bankomaty

kategoria podróże po świecie

[fb] Agnieszka Wyduba dołączył
12.02.2016

[fb] Agnieszka Wyduba 14:55 | 25.03.2016

Witam. Pytam bo już sama zwątpiłam. Czy w Tajlandii są bankomaty które bedą wypłacać mi bezpośrednio dolary? Mam konto walutowe i Pani poinformowała mnie ze za wypłatę dolarów nie będzie pobierana opłata. Co innego baty, tu na pewno prowizja. wiec lepiej będzie wypłacić dolary. Ale czy tajskie bankomaty wypłaca mi dolary???

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 14:59 | 25.03.2016

Raczej nie , wypłacą tylko bahty. Dolary możesz wypłacić w Kambodży , jeśli będzie ci to drodze.

pozdr
bm
............................................
https://bigmarkk.wordpress.com/

Piotrekbb dołączył
17.01.2010

Piotrekbb 21:51 | 25.03.2016

Takich nie ma dolarowe są w Kambodży. Temat bankomatów jest poruszany na tym forum i nie jest łatwo wypłacić tak ja w Polsce poszukaj

Marti dołączył
24.02.2016

Marti 21:36 | 29.03.2016

W Tajlandii nie wypłacisz dolarów. W bankomatach wypłacisz baht-y. Z każdego bankomatu jest pobierana opłata za wyplate - 200 baht-ów.

IBICA dołączył
29.03.2016

IBICA 10:35 | 30.03.2016

Czyli wystarczy mieć zwykłe konto w Polsce i przy wypłacie w Taj oprócz prowizji o której jesteśmy informowani w bankomacie nie jest pobierana jakaś inna prowizja w banku ?

craicx dołączył
07.03.2012

craicx 19:22 | 30.03.2016

W każdym bankomacie prowizja wynosi 200 THB - a zapewne większość. Wystarczy zwykły rachunek bankowy w PLN bądź kk. Przewalutowanie po kursie wydawcy karty.

Servus dołączył
17.03.2016

Servus 00:02 | 31.03.2016

IBICA, karty debetowe i kredytowe to ostatnio bardzo goracy temat. Chodzi oczywiście o praktyki banków. Nie uprawiam tu kryptoreklamy, ale ostatnio nadziałem sie na bardzo niekorzystne sytuacje w zwiazku z moim pobytem w Australii. Mialem przy sobie karty mbank (visa i master). Okazało się, że oprócz tego, że bank przewalutowuje na walute karty (odpowiednio EUR i USD) to jeszcze w przypadku kredytowych World Signia pobiera 5,9% prowizji!!! Ta sytuacja zmusiła mnie do minianalizy rynku. Wróciłem do poczciwego PKO BP, a w którym jeśli waluta jest w ich tabeli kursów to przeliczaja bezposrednio z tej waluty na złotówki (oczywiscie ze spreadem). Gdy jednak nie maja waluty w swojej tabeli przeliczaja przez EUR i dodaja prowizje ale w wysokosci 3% (jakos teraz wzrosło do 3%). Moim zdaniem (chyba ze ktos ma lepsze informacje) najlepszym rozwiązaniem na dzisiaj jest karta mastar card USD w Aliorze, a najlepiej w kantorze Aliora. Otóż po pierwsze w kantorze kupujesz dolary po atrakcyjnym kursie. Po drugie płacisz ta karta wszedzie na świecie (jasne czasem sie zdarzy ze odrzuca transakcje, wtedy uzywasz .... PKOBP:)), ale najfajniejsze jest to, że wszystkie waluty (z jednym wyjatkiem) sa przeliczane wg kursu Master Card!!!! A nie zadnego spreadu bankowego. To naprawde dobry kurs, aaaaa i nie ma tu zadnej dodatkowej prowizji. Uwaga! nie płac karta Aliora USD rachunków w EUR!!! Przeczytaj dlaczego. Tutaj świetny link: http://jakoszczedzacpieniadze.pl/jak-madrze-placic-na-zagranicznych-wakacjach

makensis dołączył
26.01.2009

makensis 15:37 | 04.04.2016

>> W każdym bankomacie prowizja wynosi 200 THB - a zapewne większość. Wystarczy zwykły rachunek bankowy w PLN bądź kk. Przewalutowanie po kursie wydawcy karty.
- w zeszłym roku w CityBank wypłacałem bez prowizji.
>> A nie zadnego spreadu bankowego
Spread jest zawsze, to że wypłacasz o 12 w południe nie oznacza, że o tej godzinie twoja transakcja zostanie rozliczona niestety. Wskazany przez Ciebie bank Alior posiada jeden z najgorszych spreadów - ponad 15%, dotyczy to kart złotówkowych.

Servus dołączył
17.03.2016

Servus 21:22 | 04.04.2016

Makensis, zauważ, ze pisze o procedurze: 1. zakup USD w kantorze online Alior, w ktorym jak sie postarasz masz kursy lepsze niz na cinkciarz i temu podobnych. 2. Kupione po dobrej cenie dolary masz na mastercard dolarowej. 3. Placisz Master Card dolarowa np. Wydatki w THB.
Nic nie wspominalem o Alior i PLN:). PLN tylko jako karta rezerwowa np. PKOBP, ale najlepiej do transakcji w walutach, ktore maja w swojej tabeli kursowej. Jesli masz lepsze i bardziej oszczędne procedury to sie podziel! Pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl