Forum dyskusyjne
Podróż Tajlandia - Kambodża porady
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
whoifnotme 11:43 | 27.04.2016
Hej, mam nadzieję, że znajdzie się może ktoś pomocny kto był i może mi doradzić czy poniższa trasa ma sens :) trochę szukałam na forum, ale nie widziałam odpowiedzi co do połączenia Chaing Mai-Siem ReapBangkok - Siem Reap - Chaing Mai/Chaing Rai (które wybrać pierwsze? Gdzie lepsze połączenie z Siem Reap czy w ogóle trzeba wracać do Bangkoku?) - następnie południe Phuket - Ko Phi Phi - centrum Phuket i powrót do Bangkoku następnego dnia rano, zakupy i wylot wieczorem
Jeśli ktoś ma jakieś porady, co do środków lokomocji, biletow, wymagań i ogólnie połączeń samych w sobie to proszę, pomóżcie :) bardzo przydałaby mi się porada osób doświadczonych w takiej przeprawie
whoifnotme 11:48 | 27.04.2016
Zapomniałam dodać, że będziemy w Tajlandii lądować w połowie września i zostajemy do października przez 14 dni
[fb] Mariusz Sakuta 11:17 | 01.05.2016
My najpierw Phuket następnie Pattaya, z Patayya do Kambodży podróż do granicy od 1 do 2 godzin. Trzeba mieć zdjęcia paszportowe do wizy Kambodzanskiej . Waluta to dolar nie wymieniać na walutę lokalną. Dolary w nominalach 1 , 5 , 10 czyli drobne. Wszystkie te informacje mamy od polskiej Pan przewodnik mieszkającej i pracującej z wycieczkami na obszarze Tajlandia, Kambodza, Wietnam. Pani mieszka tam na stałe wiec z jej pomocą planowaliśmy wyjazd
makensis 13:26 | 04.05.2016
Nie ma takiej granicy, którą przekroczysz z Pattai w godzinę. Prywatnie do Kambodży ok - w 2h bez korków przy ciągłej stopie na gazie. Zdjęć nie trzeba mieć, ale wiza wtedy kosztuje to ok. 5 dolców więcej. Warto trochę poszperać niż wierzyć komuś na słowo...
[fb] Mariusz Sakuta 18:41 | 23.05.2016
Nie wiem może mieszkasz w tajlandii i masz rację generalnie nie napisałem że godzinę tylko do 2 godzin dwa skoro ktoś kto mieszka na miejscu i pracuje jako przewodnik po tajlandii, Kambodży oraz Wietnamie i przekracza te granice nieustannie chyba wie co pisze. Może w trosce o te 5 dolców każe mieć fotki a może dla zaoszczędzenia czasu na granicy, nie wiem ale po ostatnim pobycie w tajlandii wolę wiedzę praktyczną niż szperanie w necie, jakoś nie wiele z netu się pokrywa z tym co jest na miejscu
Piotrekbb 20:48 | 23.05.2016
My tak Phuket samolotem do Chaing Mai tam 3 dni następnie busem do Bangkoku to w sumie dość szybko i dalej samolotem do Siem Reap. Korzystaliśmy z Air Asia. Ceny całkiem fajne trochę drożej niż busem i bez tułania się na granic. Na lotnisku wizy załatwiliśmy bardzo szybko papiery do wizy już dawali w samolocie podczas lotu. Ale my byliśmy ograniczeni czasem więc nam na tym nam najbardziej zależało. Granica i jazda pociągiem super na pewno ale czasochłonna. Miłego pobytu
dux69 08:08 | 24.05.2016
Chaing Mai-Siem Reap raczej przez Bangkok.Teoretycznie można przez Aranyapratet i Korat, ale raczej nie ma co kombinować.Ja bym najpierw wybrał Kambodże do zwiedzania bo ciekawsza.Później to różnie bywa,czasami już się nie chce .Większość leci na 14 dni i chce zobaczyć wszystko robiąc z wakacji maraton.Ogólnie najłatwiej podróżować samolotami ,ale jak jedna osoba czy para to zostają autobusy jak np dwie pary to lepiej taxi lub busik(podział kosztów jest opłacalny wtedy)Jakies problemy z wizami tez sie pojawily:
Od 12 września 2015 roku, tajskie władze podjęły decyzje o zaprzestaniu wydawania wiz i stemplowaniu wjazdów na wszystkich lądowych przejściach granicznych z Kambodżą.
Osoby wjeżdżające do Tajlandii przez lądową granicę z Kambodżą będę musiały posiadać ważna tajską wizę wielokrotnego wjazdu uzyskaną wcześniej w placówce dyplomatycznej tego kraju, lub wizę jednokrotnego wjazdu uzyskaną w przedstawicielstwie Tajlandii na terenie Kambodży.
Na obecną chwilę (15 września 2015), wydaje się, że jedynym sposobem wjazdu z Kambodży do Tajlandii bez uprzedniego posiadania aktywnej wizy tajskiej jest skorzystanie z połączenia lotniczego.
Od dnia 11 sierpnia 2011 posiadacze polskich paszportów mogą podróżować do Tajlandii w celach turystycznych do 30 dni pobytu bez konieczności ubiegania się o wizę.
W sytuacji gdy granica Tajlandii będzie przekraczana drogą lądową z państw sąsiednich (Laos, Malezja, Kambodża i Birma) pobyt wynosi 15 dni.
http://pozdrozeciwroze.blogspot.com/
natalia1806 08:49 | 10.06.2016
Ja w pierwszej kolejności wybrałabym się z Bangkoku do Siem Reap. Ze stacji Hua Lamphong do Aranyaprahet codziennie wyjeżdża pociąg o 5:55 za równowartość kilku złotych, następnie tuk-tuk i już w Kambodży bus albo autobus za ok 10$ bezpośrednio do Siem Reap. To jest opcja tańsza i dłuższa. Szybciej oczywiście samolotem. Do Chiang Mai również jechałam pociągiem, nocnym, super express jedzie 15 godz :) Jeżeli chodzi o plaże to najłatwiej i najszybciej dostać się z drugiego lotniska w Bangkoku. Swoją drogą Krabi jest świetnym miejsce wypadowym do sąsiadujących wysp: Koh Phi Phi, Koh Lanta, Riley.
www.intopassion.com 19:34 | 16.06.2016
mam nadzieję, że troszkę pomożemywięc trasę bangkok - siem reap pokonywaliśmy na 2 sposoby - tanimi liniami Air Asia oraz samochodem - bo chciałyśmy zobaczyć jak to wygląda podróżując lądem
super doświadczenie - dla kogoś kto lubi takie atrakcje - więcej można przeczytać na blogu http://intopassion.pl/w-drodze-z-bangkoku-do-siem-reap/
na pkuhet z bangkoku również leciałyśmy air asia ale nie polecam
zdecydowanie bardziej podobało nam się (również turystyczne) koh samui
http://intopassion.pl/tajlandia-w-drodze/
jeśli chodzi o chiang mai i chiang rai można zacząć dowolnie - oba miejsca są super, dobrze mieć jakiegoś kierowce przede wszystkim żeby pooglądać okolice chiang rai
my czasem dogadywałyśmy się na dłuższą trasę z taksówkarzem i cenowo źle to nie wychodziło
po chiang mai polecam rower
w razie pytań - zapraszam do kontaktu