Forum dyskusyjne
Tajlandia w porze deszczowej
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
Kubsztyl 21:41 | 03.07.2016
Witam serdeczniePlanujemy 3-tygodniową podróż do Tajlandii na przełomie lipca i sierpnia. Chcielibyśmy zasięgnąć rady od ludzi, którzy odwiedzili Tajlandię w tym okresie. Jakie atrakcje polecacie najbardziej ? Gdzie pojechać ? Co będzie zamknięte ? Na północ raczej się nie wybieramy (podobno tam pada najbardziej). Interesują nas m.in. wyspy, szczególnie te ciche i spokojne z dobrymi warunkami do snorkelingu.
Pozdrawiam
chris666 11:13 | 04.07.2016
Witam,Wróciłem niedawno; pobyt na przełomie maja i czerwca - zatem początek pory deszczowej. Low season przypada na okres od maja do października. Plusem są niższe ceny i można przebierać w noclegach. Jeśli nie planujecie wizyty na północy - trzy tygodnie to na tyle dużo czasu że warto zobaczyć coś jeszcze oprócz wysp. Polecam wizytę w Khao Sok. Macie tam park narodowy i przyrodę podaną na tacy. Warto zrobić trekking po lesie deszczowym, pochodzić po jaskiniach, a koniecznie wycieczka nad jezioro. Dużo informacji, także zdjęć znajdziecie w necie. Wyspy pod kątem snorkelingu... Na pewno Koh Samui, mój brat był tuż po moim wyjeździe na Koh Tao i wrócił zadowolony z kolekcją fotek bajecznie kolorowych ryb. Odnośnie pogody - wybieracie się później, więc sytuacja może wyglądać inaczej. Generalnie jest mieszana. Taką zresztą miałem. Jak leje - to konkretnie, jednak nie pada cały czas. Więcej miałem dni słonecznych. Lądowałem na Phuket; tam było mokro i pochmurnie. Słońca zero. Jeśli nie padało - niebo było całkowicie zaciągnięte chmurami. W Khao Sok pogoda była już mieszana. Na północy akurat trafił mi się jeden mały, piętnastominutowy deszczyk. W deszczu dotarłem na Ko Lantę by potem cieszyć się już do końca piękną pogodą. Brat wyruszył po mnie na trzy tygodnie i miał słoneczną pogodę w zdecydowanej przewadze. Jedziecie na tyle samo - więc możecie założyć że zaliczycie taką i taką. Życzę jak najwięcej tej słonecznej :-) Pozdrawiam.
[fb] Amelia Marczyńska 18:41 | 10.07.2016
Najmniej pada od strony morza południowo- chińskiego. My tylko w tej porze jeździmy, bo wtedy mam urlop, w ubiegłym roku mieliśmy raptem 4 godziny ulewy. Najgorzej jest od strony oceanu, tam faktycznie może spotkać Cię monsun.Z wysp- istny raj, spokój, klimatycznie, do nurkowania bomba- Koh Tao!Za 3 tygodnie właśnie tam wyruszam, polecam!
Koh Samui to beton, hałas i imprezowania, lepiej omijać. Klimatyczna jest też wyspa Ko Chang, ale to już trochę daleko jest.
Koh Tao urwie Wam głowę swoim urokiem, ręczę za to! Polecam Coral View Resort !