Forum dyskusyjne
Praca w Thailand
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
Piotrek2029 18:00 | 06.05.2017
Mam jedno małe pytanie, czy obcokrajowiec w tajlandii może pracować jako ochroniarz czy prawo na to nie zezwala? Prosiłbym o jakieś poparcie swojej odpowiedzi linkiem z informacją.
adrimarkowski 23:31 | 07.05.2017
z tego co pamietam bedac w tajlandi i napotykajac pracujacych tam bialych,kazdy robil na czarno takze praca jest mozliwa podejrzewam tylko Ciezko bd ja znalezc, najwiecej pracy dla bialych jest na wyspach koh pangan itp, zazwyczaj polega na zachecaniu ludzi do udzialu w wyczieczkach lub roznych show.
LuNi 11:28 | 09.05.2017
Hey! Na małe pytanie mała odpowiedz brzmi "nie na legalu"Osobiscie nigdy jeszcze nie spotkałem białego ochroniarza.
Prawo do pracy w TH jest ściśle uregulowane prawnie.
I tak np. Lekarz, prawnik, taksówkarz, elektryk ..i wiele innych nie posiadając obywatelstwa tajskiego nie ma prawa do pracy w swoim zawodzie.
O legalną pracę z "work permit" najłatwiej jest jako nauczyciel angielskiego, inżynier, informatyk lub inee trudniej do znalezienia w TH specjalizacje.
W miejscach turystycznych poszukują menadżerów w hotelarstwie lub instruktorów nurkowania.. niestety nie zawsze legalnie.
Gabriela.A 23:38 | 10.05.2017
Z tego co czytałam, a potem rozmawiałam z Tajami, to w Tajlandii cudzoziemcy nie znajdą pracy. Cudzoziemiec jest mile widziany jako turysta, ale nic więcej (ewentualnie jako bogaty emeryt mieszkający tam).Zdarza się, że cudzoziemcy starają się o jakąś pracę, ale zgodnie z prawem i zasadą pierwszeństwo ma zawsze Taj, nawet z gorszymi kwalifikacjami.
Tajowie z którymi rozmawiałam, nie znali osobiście przypadku, aby gdzieś spotkali pracującego w Tajlandii cudzoziemca.
jurekpu 10:02 | 11.05.2017
Z tego co wiem w Tajlandii rynek pracy jest mocno regulowany. Zasady sa takie, żeby było praktycznie pełne zatrudnienie (brak bezrobocia) - stad ten nadmiar praucjących praktycznie w każdym miejscu, ale też w zasadzie wyłączność pracy dla swoich. Poza tym płace w Tajlandii sa bardzo niskie. Lepiej poszukaj pracy w Singapurze lub choćby w Kuala Lumpur