Forum dyskusyjne

Zwiedzanie plan podróży - proszę o rady

kategoria podróże po świecie

Marti* dołączył
20.10.2015

Marti* 15:21 | 06.11.2017

Z noclegami to jest tak, że jak wysiadasz z jakiegoś środka transportu to stoją naganiacze proponujący noclegi w bardzo dobrych cenach, które jeszcze zbijesz o połowę. Wskazujesz kryteria np aby dom położony był blisko jakiejś atrancji turystycznej czy plaży. Gospodarze mogą zaproponować śniadanie czy dowiezienie gdzieś skuterem czy tuktukiem. Z mojego doświadczenia dosyć dużego po Azji nigdy nie miałam problemu ze znalezieniem spania. Rozmawiając podczas podróży z lokersami, sami proponowali nocleg u siebie, za darmo, z czego też korzystałam. Było bezpiecznie i wspaniale-gospodarze zapraszali na taki wieczór całą rodzinę by mogli poznać "Madam z Europy" :) wieczory miłe, przy jedzeniu zaserwowanym przez panią domu, coś nie do opisania i nie do kupienia na bookingu :) Innym razem przy ulicy zaczepiłam panią która pracowała w ogrodze czy nie wie gdzie jakiś nocleg można dostać, to jej reakcja była taka że rzuciła grabie i wyciągnęła skuter by mnie zawieść na miejsce :) szukanie noclegu to atrakcja sama w sobie i możliwość obcowania z lokersami :)

Co do BKK to patrząc na Twój plan możnaby uszczknąć 1 dzień na rzecz ChiangMia. Nie wiem jakie masz tempo zwiedzania, ja jak zwiedzam to wstaje rano i na serio mam tempo rzeczy zobaczyć dużo, a na długie spanie to będzie czas podczas wypoczynku na plaży.

Jeśli mogę doradzić co do plażowania, to jak masz kilka dni do dyspozycji to ja bym próbowała kilka miejsc np po 2 noclegi tu i tak. Więcej się zobaczy a i w każdym zagłębiu są podawane owoce morza i ryby na inne sposoby-pycha :)

zgłoszone do moderacji

Oloo dołączył
02.10.2016

Oloo 14:10 | 05.11.2017

Dziękuje bardzo za uwagi.
Co do plecaka - tak właśnie myślałem, że będzie o wiele wygodniejszy.
Podróżować będziemy w dwie osoby. Raczej nastawialiśmy się, żeby zarezerwować noclegi w Polsce by potem nie tracić czasu na szukanie czegoś co nam będzie pasować. Mówisz, ze noclegi znajdą nas same - tyle, czy na początku marca będzie aż tak dużo dostępnych noclegów, że będzie z czego wybierać ? Ponadto zakładamy, że do danych miejscowości będziemy docierać raczej wieczorem, więc czy będzie czas na szukanie noclegu ?
Na pewno chciałem zarezerwować cos w centrum Chiang Mai i w Bangkoku blisko atrakcji które chce zobaczyć, więc ewentualne szukanie dotyczy Ao Nang. Myślałem też, czy jednak części czasu które przeznaczam na Ao Nang nie zamienić jednak np. na Ko Lante ? Może zamiast włóczyć się po wyspach wybrać jedna i na niej spędzić kilka dni?

Wracając do pierwszej części wyprawy - polecasz wydłużyć pobyt w Chiang Mai przykładowo kosztem Bangkoku, skoro tam Waty i Pałać do się upchnąć w jeden dzień?

zgłoś do moderacji

dux69 dołączył
13.12.2013

dux69 18:03 | 03.11.2017

Ja Bangkok zwiedzałem w jeden dzień i zobaczyłem dość sporo.
Tutaj masz opis

https://pozdrozeciwroze.blogspot.com/2017/02/bangkok.html

zgłoszone do moderacji

Marti* dołączył
20.10.2015

Marti* 13:48 | 03.11.2017

Ach i jeszcze jedno co do samego BKK-w dzień spokojnie zrobisz i palac królewski i wat - to jest na przeciwko siebie oddzielone rzeką (transport tramwajami po pare groszy). Ulice Khao Sam Road to trzeba zrobić wieczorem/w nocy :) W dzien to zwykla ulica na ktorej nic nie zobaczysz, ale nocą... :) Jak masz jeszcze dzień dodatkowy to polecam targ wodny-mega :) dojazd pociagiem i dalej taki lub tuktuk za ok 30 zł

zgłoszone do moderacji

Marti* dołączył
20.10.2015

Marti* 13:45 | 03.11.2017

Azja = plecak :) Kategorycznie zapomnij o czymś takim jak walizka bo to nie wakacje all incl. :)
Weż duży wygodny plecak i do tego mniejszy podręczny czy piterek na pas bardzo się przydaje.

W ile osób jedziesz?

Plan jest fajny, tylko nie rób rezerwacji noclegów :) Jeśli chcesz się czuć bezpieczniej dla samej siebie logistycznie to zarezerwuj sobie pierwszy nocleg, na serio nic więcej. W Azji jest tak, że noclegi znajdują się same. Ludzie będę sami Cię zagadywać i proponować pomoc. Targuj się. Zbijesz 2/3 ceny wywoławczej. Szukanie noclegów to przygoda sama w sobie w Azji. Poznasz niezwykłych ludzi u których możliwe będziesz spać. Jeśli chcesz jeżdzić z ChiangMia do innych miejscowości to nie warto wracać tylko na noc. Na sano Chiang Mia moim zdaniem masz za mało czasu bo to wg mnie najpiekszniejsze miajsce w Tajlandii. Samo Chiang Mia za dnia i nocy to jakieś 2 dni plus okoliczne świątynie skuterem min. 1 dzień. Kolejny dzien to podroz do Chiand Ria i zwiedzanie Bialej Świątyni. Z Chiang Mia jest wiele zorganizowanych wycieczek do Chiang Ray bez problemu (od ręki) złapiesz tam transport :)
Tak samo na wybrzeżach-będziesz chodzić sobie po chatkach bambusowych i wybierać miejsce do spania, nie rób tego z bookingu dzisiaj bo na miejscu spodoba Ci się taki prawdziwy klimat azjatycki :)

zgłoszone do moderacji

Oloo dołączył
02.10.2016

Oloo 14:14 | 28.10.2017

Witam,

Na przełomie lutego i marca wybieram się do Tajlandii. W związku z tym, że jest to moja pierwsza podróż bez biura podróży do Azji proszę o rady. Zamieszczam mój wstępny plan, proszę o opinie, rady z czego zrezygnować, co dodać, czy gdzieś zostać dłużej, czy czas który przeznaczyłem na zwiedzanie jest wystarczający ?

Mam także pytanie - czy lepiej podróżować z plecakiem, czy też z walizką ? Wszystkie noclegi zamierzam zamówić w Polsce i traktować je jako bazy wypadowe w danych miejscach na trasie podróży.

Wklejam plan podróży:

Dzień 1
6:00 – przylot do Chiang Mai, zakwaterowanie i odespanie podróży. W godzinach popołudniowych zaliczenie świątyń w centrum.
Dzień 2
Rano wyjazd do Wat Phra That Doi Suthep, w drodze powrotnej ZOO (czy jedyną opcją jest taksówka ? czy kursują jakieś busy ?)
Dzień 3
Rano wyjazd do Tiger Kingdom i Maesa Elephant Camp (może jakaś wycieczka zoorganizowana ? Czy wogóle warto zobaczyć te miejsca ?)
Dzień 4
Wyjazd do Chiang Rai z rana, szybkie zakwaterowanie i wyjazd do White Temple (czy da się bilet na autobus kupić już w Polsce ? Czy też w ogóle nie warto jechać do Chiang Rai ? Moim głównym celem jest White Temple. Może da sie to zrobić w jeden dzień z Chiang Mai i lepiej wrócić zamiast nocować w Chiang Rai?)
Dzień 5
Spacer po mieście, popołudniu wylot do Bangkoku, zakwaterowanie, wieczorem China Town
Dzień 6
Zwiedzanie: Wat Pho, Wat Arun, Khao San Road, Baiyoke Sky
Dzień 7
Zwiedzanie:
Pałac Królewski (czy zdążę zobaczyć coś jeszcze?)
Dzień 8
Wylot do Krabi, zakwaterowanie, odpoczynek
Dzień 9
Plażowanie Ao Nang
Dzień 10
Wycieczka na 4 wyspy
Dzień 11
Railay Beach
Dzień 12
Phi Phi Island (raczej tylko wycieczka)
Dzień 13
Hong Island
Dzień 14
Jungle Tour
Dzień 15
Plażowanie
Dzień 16
James Bond Island
Dzień 17
Plażowanie
Dzień 18
Wylot do Chiang Mai
Dzień 19
Wylot do Polski

zgłoś do moderacji

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl