/ / CHINY > Tydzień w Pekinie > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Tydzień w Pekinie

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

KW dołączył
24.02.2019

KW 06:24 | 24.02.2019

Witajcie :) Na przełomie kwietnia i maja wybieram się fo Pekinu z moim 11-letnim synem na tydzień.Proszę doradźcie czy z skupić się podczas pobytu wyłącznie na samym mieście czy tez może wyruszyć gdzieś dalej. Marzy mi się podróż miejscowa koleją, ale sporo czytałam o utrudnieniach w tym czasie ze względu na dni wolne (majówka).

nitkaska dołączył
21.05.2011

nitkaska 11:28 | 26.02.2019

>Witajcie :) Na przełomie kwietnia i maja wybieram się fo Pekinu z moim 11-letnim
>synem na tydzień.Proszę doradźcie czy z skupić się podczas pobytu wyłącznie na samym
>mieście czy tez może wyruszyć gdzieś dalej. Marzy mi się podróż miejscowa koleją, ale
>sporo czytałam o utrudnieniach w tym czasie ze względu na dni wolne (majówka).

zdecydowanie polecam ruszyć na Wielki Mur. Najbliżej Pekiny masz Badaling, tego odcinka jednak nie polecam: koszmarne tłumy, komercja, a sam odcinek wygląda tak, jakby go zdudowano w XX wieku.Tzn tak wygląda i tak jest... Ichniejsi konserwatorzy zapewne nie zostawili ani jednego oryginalnego fragmentu, choć obym się myliła!
Drugim ciekawym odcinkiem jest oddalony od Pekinu ok 90 km Mutianyu, tam jest już mniej turystów a odcinek podobno pięky. Ja wybrałam położony o 140 km od Pekinu odcinek Simatay. Absolutny czad, tylko chińscy turyści, odcinek częściowo odrestaurowany, taki prawdziwy. Miałyśmy na Wielki Mur tylko jeden dzień podczas międzylądowania w Pekinie i spokojnie dałyśmy radę. Wynajęłyśmy Chińczyka z autem więc było wygdnie, ale wiem, że spokojnie można tam się dostać transportem lokalnym, jest autostrada więc jedzie się szybko.

Jeśli chodzi o sam Pekin to mają bardzo czytelne metro. Warto sobie ściągnąć aplikację metra - opisy są po chińsku i angielsku, w samym metrze także.
Najdogodniej poruszać się po mieście wspomnianym metrem, niedrogo, pamiętać trzeba, żeby nie kupować tych biletów na zapas. Na każdej stacji są punkty sprzedaży, czynne podobnie jak funkcjonuje metro (również przed 6.00). Stacje oznaczone są po chińsku i angielsku, podobnie jak wszystkie mapy. W metrze spiker przekazuje informacje o kolejnych stacjach (w tym przesiadkowych) również po angielsku. Większość atrakcji (PAŁAC LETNI, ZAKAZANE MIASTO, ŚWIĄTYNIA NIEBA, PARK BEIHAI) jest położona w pobliżu jakiejś stacji metra, podobnie jak główne stacje kolejowe i dworce autobusowe. CENY: większość cen jest zbliżona do naszych, ale z reguły znacznie niższa, obiad w tańszych restauracjach jemy spokojnie już za 20 yuanów (czyli 10 zł). Półlitrowe piwo w sklepie kosztuje 4 yuany, w restauracji 8-10.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl