/ / TAJLANDIA > Podróż z dziećmi i znajomymi > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Podróż z dziećmi i znajomymi

kategoria podróże po świecie

Himenejro dołączył
27.02.2019

Himenejro 10:33 | 27.02.2019

Dzień dobry wszystkim.

W styczniu przyszłego roku planujemy wybrać się z dwójka dzieci ( 5 lat i 12 lat) na około 18 dni do Tajlandii. My z dziećmi już byliśmy tam 3 lata temu teraz chcemy jechać znów z znajomymi. 3 lata temu byliśmy kilka dni w Bangkoku i potem około 12 dni na Phucket, trochę na Bang Tao a trochę na Kamala. Pomimo opinii o phuket nam się bardzo podobało ale teraz chcemy w inne miejsce. Jakie miejsca polecacie??? Ja po szybkim przeglądzie myślę o Ko Samui i koh Phangan. Trochę na jednej trochę na drugiej. Ale może ktoś doradzi jakieś inne miejsce. Chciałbym tylko żeby dojazd tam był w miarę ogarnięty choć przygoda też może być fajna. Generalnie szukamy miejsca gdzie można pojeść, odpocząć ale żeby były też jakieś atrakcje. Jaką miejscówkę polecacie??

Pozdrawiam i będę bardzo wdzięczny za pomoc.

[fb] Krzysztof Tomaszewski dołączył
25.04.2016

[fb] Krzysztof Tomaszewski 11:10 | 27.02.2019

Cześć!

Styczeń to bardzo dobry czas jeśli chodzi o termin, trochę gorzej jeśli chodzi o atrakcyjność cenową i ilość przebywających tam osób. Ogólnie jeśli chodzi o Koh Samui to dojazd jest przyzwoity (albo AirAsia i bilet lotniczy połączony z promem), plaże według uznania od b.głośnej Chaweng do spokojnej Lamai. Bardzo rzadko się to zdarza ale w tym roku w styczniu w tym rejonie był paskudny sztorm, ludzie nie mogli się wydostać z wyspy i ostatecznie po kilku dniach wysłano okręt marynarki żeby przetransportować ludzi. Na Koh Samui są też loty bezpośrednie - lata tam chyba Thai ale jest to dużo droższa opcja.

Dobrą opcją może być Krabi. Zakwaterowanie do wyboru albo przy Ao Nang albo przy Railay. Krabi to taki kombinat nad samym morzem z wieloma możliwościami aktywnego wypoczynku (od wycieczek po wyspach takich jak Koh Phi Phi czy Hong, po rafting czy "spacerek" do Tiger Temple). W to miejsce też nie ma problemów z transportem - kilka lotów w ciągu dnia z Don Mueng do Krabi.

Himenejro dołączył
27.02.2019

Himenejro 11:19 | 27.02.2019

No właśnie te Krabi też mi chodzi po głowie. Na phi phi akurat byliśmy 3 lata temu. Popraw mnie jeżeli się mylę ale Krabi myślę że jest rozwinięte jak Phuket jeżeli chodzi o turystykę?? Dlatego myślałem nad Ko Samui bo wydaje mi się mniej turystyczne.

Termin wiem że nie najlepszy cenowo ale niestety dzieci do szkoły chodzić muszą wiec lecimy w ferie.

Jacek11111 dołączył
05.02.2014

Jacek11111 11:06 | 28.02.2019

Z wysp Koh Samui i Koh Phangan zdecydowanie polecam tą drugą.Zdecydowanie mniej skomercjalizowana i bardziej kameralna.Jedyną wadą tych wysp to dojazd z Bangkoku-dość daleko.Lotnisko na Koh Phangan dopiero powstaje,więc z Bangkoku pozostaje nam lecieć na Koh Samui(piękne lotnisko).Air Asia niestety nie ląduje tu i pozostaje dość drogi bilet Air Bangkok.Można też samolotem lecieć z Bangkoku na Surat Thani np.Air Asia a potem promem.Ale jest też druga,tania opcja https://www.lomprayah.com/
Z Bangkoku pierw autobus a potem katamaran-bardzo przyjemnie zwłaszcza katamaranem.Wszystko naprawdę profesjonalnie załatwione.I licząc czas wychodzi niewiele dłużej.Jeżeli chcesz coś bliżej Bangkoku to polecam Koh Chang,Koh Mak czy Koh Kut.
Wracając do Koh Phangan myślę że dużo lepszym pomysłem jest wschodnie wybrzeże.Nie ma tu dość denerwujących i psujących wrażenie odpływów.Co prawda zachodnie wybrzeże ciut rekompensuje to rafami koralowymi ale są one tak zniszczone że nie rekompensują paskudnych odpływów.Jeżeli chodzi o wschodnie wybrzeże to najlepszą plaża jest Thong Nai Pan Yai Beach
i nieco mniej ładna sąsiednia Ao Thong Nai Pan.Jest tez piękna Bottle Beach na północy i Haad Yuan Beach na południowym wschodzie.

Jeżeli zaś chodzi o ośrodki to mnie najbardziej podobało się w Pariya Haad Yuan i w Dreamland Resort i te gorąco polecam.
Co do atrakcji to Full Moon Party trzeba zobaczyć koniecznie i wcale nie trzeba się bawić do rana by poczuć tą atmosferę.To naprawdę warto zobaczyć.Jeszcze ciekawszą atrakcją jest całodniowa wycieczka do Aonang National Marine Park.I tu moja mała sugestia wybierzcie to https://thansadet.com/orion-boat-trip
Może statek nie wygląda imponująco i nie jest szybki ale to własnie dlatego go polecam.Wszyscy płyną szybkimi motorówkami i jest wielki tłok.Statek przybija dużo później i odpływa ostatni więc najpiękniejsze plaże macie tylko dla siebie,łącznie z przepięknym zachodem słońca na Aonang.

Himenejro dołączył
27.02.2019

Himenejro 10:49 | 04.03.2019

Wielkie dzięki za odpowiedź.

Jestem coraz bliżej zdecydowania się na Ko Samui i Koh Phangan.

Ale mam jeszcze parę pytań.

Ta podróż katamaranem bo wydaje mi się że to by była fajna przygoda dla dzieci. Tam z bagażem nie ma problemu?? I jak wygląda komunikacja pomiędzy tymi dwoma wyspami. Bo myślę że zrobił bym tak że trochę na jednaj i trochę na drugiej.

Jutro jadę dziecku robić paszport bo muszę nowy zrobić i jak już go będę miał w rękach to od razu kupuję bilety i biorę się na poważnie za organizacje wszystkiego.

To może zapytam wprost. Czy będąc już kiedyś na Phucket Te dwie wyspy to dobry pomysł z dziećmi i znajomymi.

pozdrawiam

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl