Forum dyskusyjne
czy ceny w Pekinie są po arabsku
kategoria podróże po świecie
kraj Chiny
michal086 19:45 | 24.08.2019
Czy ceny w Pekinie w restauracjach/barach są pisane cyframi arabskimi czy po chińsku?
nitkaska 21:03 | 24.08.2019
>Czy ceny w Pekinie w restauracjach/barach są pisane cyframi arabskimi czy po chińsku?>
W Pekinie oraz wszędzie gdzie byłam ceny były pisane cyframi, nie będziesz mieć problemu. Podobnie np oznaczenia autobusów, także masz cyfry. W Pekinie nawet metro jest dobrze oznaczone i stacje są opisane także po angielsku. Chińczycy bardzo teraz promują Pekin
michal086 07:15 | 25.08.2019
Dzięki - a jak idzie się do restauracji to idzie jakoś wywnioskować co się zamawia nie znając chińskiego?
Piotr-Krk 08:52 | 25.08.2019
Michał086: >jak idzie się do restauracji to idzie jakoś wywnioskować co się zamawia nie znając chińskiego?Ja byłem w tej części Chin, gdzie angielski jest równie popularny jak chiński w Polsce. Pokazywałem palcem jedzenie u współbiesiadników.
nitkaska 22:13 | 25.08.2019
>Dzięki - a jak idzie się do restauracji to idzie jakoś wywnioskować co się zamawia>nie znając chińskiego?
Dobrze napisał Piotr - pokazywanie palcem zdaje egzamin.
Czasem udało się też znaleźć kogoś, kto zna angielski, nawet bardzo słabo, wtedy piąte przez dziesiąte idzie się dogadać :)
Ja miałam też taki patent, że poszperałam w necie i znalazłam na jakimś blogu tłumaczenie pojedynczych słów oznaczających jedzenie: jajko, pierożki itp, itd. Były też określenia dań, np kurczas słodko kwaśny itd. W wielu miejscach ten sposób dogadyałam się śietnie, kucharze nawet przynosili poszczególne skladniki w celu potwierdzenia :)
bynio 08:08 | 26.08.2019
Przed moim pierwszym wyjazdem do Chin znalazłem w internecie taką stronę, gdzie dania były napisane po angielską i po chińsku. Wydrukowałem to sobie i nie było problemu z zamówieniami. A w Wutai Shanie pisałem Chińczykowi w restauracji odpowiedniki po angielsku, bo nie miał. Bardzo mi dziękował. Teraz wystarczy translator czyli prościzna. :)