Artyku y i relacje z podr y Globtroter w
Kebab może być zdrowy! Zobacz, jak go przyrządzić > TURCJA



Kebab, czyli…
Kebab to nic innego, jak turecka potrawa przygotowana z pieczonego mięsa (baraniego, cielęcego lub drobiowego). Pokrojone na kawałki, może być serwowane na wiele sposobów. Dziś największą popularnością cieszą się szybkie przekąski, takiej jak kebab w bułce lub kebab w cieście, podawany z odrobiną surówki i dodatkiem pikantnego sosu. Możliwości jest jednak więcej, a menu bazujące na tym przysmaku wcale nie musi być nudne. W takich lokalach jak Zahir Kebab każdy z nas może się o tym szybko przekonać. Mięso wołowo-baranie lub mięso drobiowe, serwowane w różnych wariantach, szeroki wybór zdrowych sałatek i surówek – wszystko to sprawia, że miłośnikom orientalnego menu nuda nie grozi.
Czy kebab jest zdrowy?
Choć kebab kojarzony jest z fast foodami, jego smakiem mogą się cieszyć i te osoby, które dbają o zdrowie. Jak to możliwe? Wystarczy zastąpić grubą bułkę cienkim ciastem lub skomponować taki zestaw obiadowy, w którym obok kawałków pieczonego mięsa pojawi się sporo surówek lub sałatek. Każdy z nas może też przygotować turecki specjał we własnym domu, sięgając po te przepisy, dzięki którym kebab będzie podstawą zdrowego i wartościowego posiłku. Jak to zrobić?
Zdrowy kebab – jak go przyrządzić?
Pasjonaci zdrowego odżywiania, mogą cieszyć się samodzielnie przygotowanym, dietetycznym kebabem. Jak go zrobić? Podstawa to składniki.
W przypadku domowego kebaba idealnie sprawdzi się pełnoziarnisty chlebek pita, mięso z piersi kurczaka oraz przyprawy: curry, sól i pieprz. Do takiego zestawu można dodać przygotowaną wcześniej surówkę z kapusty czerwonej lub białej oraz odrobinę ulubionych warzyw, np. ogórków lub pomidorów. Smak takiej potrawie nada sos, przygotowany z naturalnego jogurtu połączonego z czosnkiem lub z dojrzałych pomidorów, cebuli i czosnku.
A co z tymi, którzy preferują kababa w cieście? Takie osoby mogą wykorzystać przepis na ciasto, które powstaje z mąki żytniej pełnoziarnistej (120 g), ciepłej wody (pół szklanki), oliwy z oliwek (1 łyżka) oraz ulubionych przypraw. Z tych składników, połączonych w jednolitą masę, powstaje ciasto, które należy rozwałkować na cienkie placki. By mogły się one stać podstawą kebaba, należy je na kilkanaście sekund położyć na rozgrzanej patelni – tak, by się lekko zarumieniły. Co może się znaleźć w takim cieście? Baranie, wołowe lub drobiowe mięso z dodatkiem ulubionych warzyw (np. sałatki szwedzkiej lub surówki z kapusty) i sosów: pomidorowego, czosnkowego lub musztardowego. Przy wyborze dodatków można kierować się własnymi preferencjami, gdyż tu jedynym ograniczeniem będzie wyobraźnia kucharza.
Kebaby na dobre zagościły w naszym menu, a grono ich miłośników poszerza się z każdym rokiem. Fakt, że można cieszyć się tym specjałem, a jednocześnie dbać o swe zdrowie, z pewnością ucieszy tych, którzy bez większych wyrzeczeń chcą wspierać swą formę.
Kebab to nic innego, jak turecka potrawa przygotowana z pieczonego mięsa (baraniego, cielęcego lub drobiowego). Pokrojone na kawałki, może być serwowane na wiele sposobów. Dziś największą popularnością cieszą się szybkie przekąski, takiej jak kebab w bułce lub kebab w cieście, podawany z odrobiną surówki i dodatkiem pikantnego sosu. Możliwości jest jednak więcej, a menu bazujące na tym przysmaku wcale nie musi być nudne. W takich lokalach jak Zahir Kebab każdy z nas może się o tym szybko przekonać. Mięso wołowo-baranie lub mięso drobiowe, serwowane w różnych wariantach, szeroki wybór zdrowych sałatek i surówek – wszystko to sprawia, że miłośnikom orientalnego menu nuda nie grozi.
Czy kebab jest zdrowy?
Choć kebab kojarzony jest z fast foodami, jego smakiem mogą się cieszyć i te osoby, które dbają o zdrowie. Jak to możliwe? Wystarczy zastąpić grubą bułkę cienkim ciastem lub skomponować taki zestaw obiadowy, w którym obok kawałków pieczonego mięsa pojawi się sporo surówek lub sałatek. Każdy z nas może też przygotować turecki specjał we własnym domu, sięgając po te przepisy, dzięki którym kebab będzie podstawą zdrowego i wartościowego posiłku. Jak to zrobić?
Zdrowy kebab – jak go przyrządzić?
Pasjonaci zdrowego odżywiania, mogą cieszyć się samodzielnie przygotowanym, dietetycznym kebabem. Jak go zrobić? Podstawa to składniki.
W przypadku domowego kebaba idealnie sprawdzi się pełnoziarnisty chlebek pita, mięso z piersi kurczaka oraz przyprawy: curry, sól i pieprz. Do takiego zestawu można dodać przygotowaną wcześniej surówkę z kapusty czerwonej lub białej oraz odrobinę ulubionych warzyw, np. ogórków lub pomidorów. Smak takiej potrawie nada sos, przygotowany z naturalnego jogurtu połączonego z czosnkiem lub z dojrzałych pomidorów, cebuli i czosnku.
A co z tymi, którzy preferują kababa w cieście? Takie osoby mogą wykorzystać przepis na ciasto, które powstaje z mąki żytniej pełnoziarnistej (120 g), ciepłej wody (pół szklanki), oliwy z oliwek (1 łyżka) oraz ulubionych przypraw. Z tych składników, połączonych w jednolitą masę, powstaje ciasto, które należy rozwałkować na cienkie placki. By mogły się one stać podstawą kebaba, należy je na kilkanaście sekund położyć na rozgrzanej patelni – tak, by się lekko zarumieniły. Co może się znaleźć w takim cieście? Baranie, wołowe lub drobiowe mięso z dodatkiem ulubionych warzyw (np. sałatki szwedzkiej lub surówki z kapusty) i sosów: pomidorowego, czosnkowego lub musztardowego. Przy wyborze dodatków można kierować się własnymi preferencjami, gdyż tu jedynym ograniczeniem będzie wyobraźnia kucharza.
Kebaby na dobre zagościły w naszym menu, a grono ich miłośników poszerza się z każdym rokiem. Fakt, że można cieszyć się tym specjałem, a jednocześnie dbać o swe zdrowie, z pewnością ucieszy tych, którzy bez większych wyrzeczeń chcą wspierać swą formę.
Dodane komentarze
brak komentarzy
Przydatne adresy
Brak adres w do wy wietlenia.
Inne materia y
Dział Artykuły
Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.
Uwaga:
za każde dodany artykuł otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.