Artykuły i relacje z podróży Globtroterów

Turystyka kulinarna – nowy trend w podróżowaniu > POLSKA, WłOCHY, HISZPANIA, WĘGRY, GRECJA


Globtroter.pl Globtroter.pl Dodaj do: wykop.pl
artykuły partnerskie

Zdjęcie POLSKA / --- / --- / Turystyka kulinarnaPodróże i kulinaria – to jedno z najlepszych połączeń dla osób żądnych nowych wrażeń. Coraz chętniej właśnie w ten sposób – tj. „od kuchni” – odkrywamy nowe miejsca i zaznaczamy swoją obecność na kulinarnej mapie świata, próbując nowych specjałów. To dobry pomysł zarówno na długi urlop, jak i na nieco krótszy weekendowy wypad. Kuchnie jakich krajów są idealne na dobry początek?

Od czego zacząć swoją przygodę z kulinarnym podróżowaniem? Najlepiej od europejskich krajów, które szczególnie wyróżniają się swoją kuchnią, a ich specjały są cenione przez turystów z całego świata. Na dobry początek warto wybrać się i zakosztować przysmaków z Grecji, Hiszpanii, Włoch czy Węgier. Nie do przecenienia jest także kuchnia rodzima! W myśl powiedzenia „cudze chwalicie, swego nie znacie” – wielu z nas nie próbowało jeszcze specjałów z różnych regionów Polski. Pora nadrobić zaległości!

Smaki Grecji – esencja kuchni śródziemnomorskiej

Prawdziwy gyros? Tylko w Grecji! Ale Hellada ma dużo więcej do zaoferowania. Prawdziwym hitem jest tutaj Mussaka, czyli zapiekanka z bakłażanem, mięsem mielonym, sosem beszamelowym i kolendrą. Co na deser? Koniecznie spróbuj lokalnego Rizogalo – ryżowego puddingu z nutą wanilii lub cynamonu.

Jeżeli chodzi i alkohol, Grecja najczęściej kojarzona jest z ouzo – wysokoprocentowa wódka o charakterystycznym anyżowym smakiem, powstałą z połączenia winogron, jagód i specjalnych ziół. Oprócz tego, będąc w Grecji, koniecznie spróbuj lokalnie wytwarzanych win. Połączenie pysznego jedzenia: oliwek czy mussaki z wybornym regionalnym alkoholem to grecka uczta dla zmysłów.

Smaki Włoch – ojczyzna pizzy, stolica dobrej kawy

Tradycyjny poranek we Włoszech koniecznie rozpocznij od espresso, które doda Ci energii na cały dzień – zwłaszcza wypite wśród gwarnych Włochów w pobliskiej kawiarni. Na kulinarnym szlaku Włoch, chcąc zasmakować prawdziwej pizzy, nie możesz pominąć Neapolu. To właśnie ta lokalna pizza została wpisana w 2017 roku na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO. Jeżeli natomiast jesteś większym miłośnikiem makaronu z sosem bolońskim – udaj się właśnie do Bolonii, z której – jak sama nazwa wskazuje – wywodzi się to danie.

– Zamierzasz spędzić urlop z rodziną i przyjaciółmi? Zamiast tradycyjnego hotelu wybierz dom lub apartament wakacyjny we Włoszech i samodzielnie urządźcie sobie ucztę we włoskim stylu, kupując lokalne owoce morza, pomidory i sery. Koniecznie zadbaj również o tutejsze wino, Włochy w produkcji wina mają ponad 3000-letnią tradycję. Dla większych smakoszy gratką może być Aperol Spritz, łączący smak likieru pomarańczowego Aperol z Prosecco i wodą gazowaną. Na deser koniecznie skosztuj Panna Cottę lub Tiramisu – radzi pracownik biura podróży Interhome.pl.

Smaki Węgier – nie tylko papryka

Tym, co przede wszystkim króluje w kuchni Węgier, jest bez wątpienia papryka. Jako przyprawa, dodatek lub główny składnik, dodawana jest do większości dań. Z lokalnych potraw koniecznie spróbuj gulaszu: tutejszy ma postać aromatycznej mięsnej zupy z warzywami. Nie zapomnij również o leczo – z cebulą, białą papryką, pomidorami, a czasem podane także z jajkiem. W tradycji węgierskiej nie dodaje się do niego mięsa, ale przygotowane jest na gęsim smalcu.

Słyszysz w restauracji nazwę Haleszle i zastanawiasz się, co to jest? To tradycyjna zupa z ryb słodkowodnych. Koneserzy węgierskiej kuchni koniecznie muszą spróbować tutejszego drożdżowego langosza i naleśników Palacsinta, które w niektórych miejscach podawane są z rumem i rodzynkami.

Jakie trunki na Węgrzech? Pierwsza myśl to oczywiście Tokaj. Oprócz wina warto w gorące dni sięgnąć po Törley, łączący delikatną słodycz i kwaśne cytrusy.

Smaki Polski – podróż, że palce lizać

Dla niemalże wszystkich Polaków tradycyjnym polskim daniem jest kotlet schabowy i bigos. Nasza rodzima kuchnia jest jednak o wiele bogatsza! Podróżując po Polsce, warto próbować lokalnych przysmaków. Przykładowo, odwiedzając Wielkopolskę – a dokładniej Poznań, 11.listopada – musisz spróbować świętomarcińskiego rogala z białym makiem. W Małopolsce przez cały rok można skosztować precli. Kaszubskie smaki kojarzą się przede wszystkim z tradycyjnym śledziem. Podhale to oczywiście owcze sery z oscypkiem na czele. Dania główne polskiej kuchni to bogaty wachlarz smaków, które warto poznać podróżując w różne regiony kraju.

Smaki Hiszpanii – pikanteria i wykwintne trunki

Hiszpania również szczyci się fenomenalną tradycyjną kuchnią. Oprócz słynnego burrito lub taco de harina – mięso, z fasolą i meksykańskim ryżem zawinięte w pszenną tortillę, czy kukurydzianych tacos, warto spróbować torrijas – słodkiego przysmaku przypominającego tosty. W urlopowy nastrój wprawi popularna w Hiszpanii Sangria – napój alkoholowy powstały na bazie wina z dodatkiem soków, winiaków i innych trunków.

Zdjęcia

POLSKA / --- / --- / Turystyka kulinarna

Dodane komentarze

brak komentarzy

Przydatne adresy

Brak adresów do wyświetlenia.

Strefa Globtrotera

Dział Artykuły

Dział Artykuły powstał w celu umożliwienia zarejestrowanym użytkownikom serwisu globtroter.pl publikowania swoich relacji z podróży i pomocy innym podróżnikom w planowaniu wyjazdów.

Uwaga:
za każde dodany artykuł otrzymujesz punkty - przeczytaj o tym.

Jak dodać artykuł?

  1. Zarejestruj się w naszym serwisie - TUTAJ
  2. Dodaj zdjęcia (10 punktów) - TUTAJ
  3. Dodaj artykuł (100 punktów) - TUTAJ
  4. Artykuły są moderowane przez administratora.

Inne Artykuły

X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2018 Globtroter.pl