Forum dyskusyjne

Shanghai - Pekin - Hongkong

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

goroh1983 dołączył
06.04.2012

goroh1983 07:53 | 16.06.2013

1. ja polecma Huanghua, teoretycznie zamnkniety do renowacji ale 1szy raz bylem w 2007, pozniej jeszcze 2011 i nic tam sie nie zmienia. Info jak dojecha sa w necie. Dojazd z Dongzhimen busem 9XX nie pamietam teraz, pozniej lokalny bus lub fure wynajac. mur jest dobry bo prawdziwy, nie byl odbudowywany jak badaling. ew Mutianyu. reszty mejsc nie znam nie bylem.
3. Kanton zdecydowanie przed HK jesli wiza jest 1krotna.

co do biletow to jes tloteria, teraz zaczynaja sie wakacje i bedzi etrusniej niz zwykle. rezerwacja prze zinternet jest mozliwa, al estrona tylko po chinsku i akceptuje tylko chinskie karty. Wszystko opisalem tu:
http://www.chiny-info.pl/Przewodnik/Transport/Pociag.aspx
odezwij sie do mnie przez zakladke kontakt w temacie biletow.
pzdr

zgłoszone do moderacji

Mirtillo dołączył
20.12.2011

Mirtillo 17:12 | 15.06.2013

Dzieki.
1. Pekin - mur obowiązkowy pewnie z pół dnia mi zejdzie ;) ale czy moge prosic o podpowiedz gdzie mozna dojechac pociagiem jessli "bron boze Badaling " ;) ?
2. Szanghaj - obczaję miasta i napewno cos wybiore :)
3. HK -Ważne info z ta wizą ! to ostatni pkt mojej podróży i mam z tąd lot do PL. Jakaś podpowiedź co twoim zdaniem jest mega warte zobaczenia? - Tzn że jak chce zobaczyc kanton to musze to zrobic przed Hongkongiem tak ?
Ostatnie pytanie odnośnie pociągów : shanghai - pekin oraz krótkie trasy (15h/2h) - czy mozna przez internet rezerwowac bilety ? wydrukowac i pokazac w kasie ? - jesli tak to jaka strona . Czytałam że może byc problem z zakupem biletów w dzien wyjazdu, a na opoznienia pozwolic sobie niestety nie moge :/.

zgłoszone do moderacji

goroh1983 dołączył
06.04.2012

goroh1983 16:48 | 15.06.2013

Z Pekinu na 2 dzien to chyba tylko Mur wchodzi w gre(bron boze Badaling). Wokol Szanghaju jest wiecej opcji: Hanghzou, Suzhou, Wuzhen, Tongli. HK na 3 dni spokojnie starczy, sporo miejsc do zobaczenia, prawdopodobnieprzypadnie Ci do gustu i samo krecenie sie po HK bedzie wystarczajaca rozrywka.
pzdr

PS
pamietaj ze po HK aby wroic do Chin potrzebujesz 2krotna wize

zgłoszone do moderacji

Mirtillo dołączył
20.12.2011

Mirtillo 16:16 | 15.06.2013

Zapomniałam dodac : w kazdym z miejsc spedzam po 3 dni.

zgłoś do moderacji

Mirtillo dołączył
20.12.2011

Mirtillo 15:59 | 15.06.2013

Witam ponownie :)
Tym razem moje losy potoczyły się w stronę Chin. Jak przed każda podróżą chcę prosic o pare cennych podpowiedzi :)
Jest to wyjazd słuzbowy, ale nie mogłam sobie odpuścic max wydłużenia pobytu do 10 dni ;)
Moja trasa to : Shanghai - Pekin - Hongkong. Spotkania mam po 1 dniu w mieście i chciałabym jak najwiecej zobaczyc w tak krótkim czasie.
Odnosnie aglomeracji mniej/wiecej mam juz top liste do zwiedzania, ale bardziej interesuja mnie informację wyjazdów jednodniowych - Niedaleko pociągiem (1,5h-2h) z Shanghaju, Pekinu czy Hongkongu w godne polecenia miejsca.
Jesli macie jakieś informację bardzo będę wdzięczna :)
Z góry dzieki !

zgłoszone do moderacji

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2026 Globtroter.pl