/ / TAJLANDIA > Waszym zdaniem wyspa która byście wybrali > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Waszym zdaniem wyspa która byście wybrali

kategoria podróże po świecie

Dannykato dołączył
18.01.2015

Dannykato 01:26 | 18.01.2015

Witam wszystkich ....
Razem z dziewczyna zdecydowalismy sie w tym roku na Tajlandie Z racji ze bedzie to nasza pierwsza wyprawa w tamta strone potrzebujemy wskazowek Wylatujemy poczatkiem kwietnia na 14 dni Przylot do Bangkok i tu zostaniemy 2 dni pozniej szukamy dobrej bazy wypadowej na reszte wypoczynku I tu jest wlasnie pytanie co wybralibyscie na pierwszy raz ?
Moze kilka slow o nas; na pewno nie zamierzamy lezec na na plazy przy hotelu a raczej zrobic fajne wycieczki a powiedzmy ostanie 2-3 dni to juz polezec na plazy ale zeby takze mozna bylo wziasc kajak czy skuter I pojezdzic po okolicy Imprezowac takze nie bedziemy no przynajmniej nie caly czas Czyli drinki wieczorem w knajpce / na spokojnie/ No i wiadomo jedzenie na mieście Duzo czytam i zdania sa podzielone kolezanka wrocila niedawno z Phuket i nie poleca/komercja/ natomiast na forum duzo osob poleca Krabi jako baze wypadowa z tym ze nic po za tym ladnego tam Ludzie nawet narzekają ze syf :/ Wiadomo kwestia gustu Wiec chcialbym sie ulokowac gdzies na te 12 dni I miec dostep do poblizszych wysepek zeby zwiedzać
Każdy z was pewnie miał podobny dylemat czytając wasze posty Ja także wziąłbym tylko plecak i objechal ile sie da no ale na pierwszy raz uznaliśmy ze ulokujemy sie w ładnym zakątku Tak to już jest z kobieta ;)
Bede wdzięczny za dobra poradę
Pzdr Daniel

Pzdrawiam Daniel

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 14:08 | 18.01.2015

Moim zdaniem to tymi różnymi komentarzami typu. Phuket - komercja , Bali - komercja... to nie można się tak bardzo sugerować. Na samym Phukecie można znaleźć fajne miejsca do wypoczynku ale jak ktoś się pcha na Patong to sam jest sobie winien, że jest komercja. Ale za to wieczorami jest wesoło ;)
Co do meritum moja rada - na pierwszy raz zakotwicz w Aonang koło Krabi, najlepiej u Leszka http://www.greenviewaonang.com/ .Ośrodek leży kawałek za miastem w tropikalnym , pieknym ogrodzie. Stamtąd codziennie możesz podjechać tuktukiem lub przejśc się spacerkiem do centrum Aonangu, gdzie życie nocne kwitnie. W dzień w zasięgu ręki są wyspy - PhiPhi, Jamesa Bonda czy Niebiańska plaża. Można zrobić fajną wycieczkę do Parku Narodowego Khao Sok czy do ciepłych źródeł. Plażowanie jest w zasięgu ręki na jednym z najpiękniejszych miejsc na świecie - plaży Railay. Dookoła pełno skałek ( limestone) na których można poćwiczyć wspinaczkę, można pożyczyć skuter i pokręcić się po okolicy... możliwości jest mnóstwo, jestem pewien ,że będziecie zadowoleni.
pozdr
bm

Dannykato dołączył
18.01.2015

Dannykato 15:10 | 18.01.2015

Heyka dzieki za wiadomosc ...Probuje caly czas naklonic dziewczyne zebysmy sie troszke poprzemieszczali I wlasnie do Krabi chcialbym udac sie najpierw i stamtad pojezdzic po wysepkach Zeby poprostu nie wracac kazdego dnia do Krabi A mozesz mi powiedziec jak wyglada sprawa bezpieczenstwa na wyspach Bo tak troche gotowki musimy ze soba wziasc plus paszporty i jesli bedziemy jezdzic tak z tym wszystkim to nie wyglada to za dobrze Jesli wynajmujemy domki to bezpiecznie jest w nich wszystko zostawiac ?

mojito dołączył
23.06.2011

mojito 15:34 | 18.01.2015

Ja polecam Koh Mook (niedaleko Krabi), bardzo fajne, spokojne miejsce. Można wypożyczyć kajak i popłynąć do Emerald Cave (koniecznie!!!). Polecam zatrzymać się na Charlie beach...fajny hipisowski klimat:-)
Z wyspy można się dostać na okoliczne wysepki (małe statki wypływają codziennie.)
Miejsca naprawdę magiczne!!!

Magda i Maciek dołączył
22.01.2014

Magda i Maciek 15:46 | 18.01.2015

Bedziemy mniej wiecej w tym samym czasie :)

Dannykato dołączył
18.01.2015

Dannykato 16:03 | 18.01.2015

Heyka no dzieki za wiadomosc My jeszcze dokladnie nie wiemy kiedy wyjedziemy ale probujemy powiazac wszystko na poczatek kwietnia
Wiesz moze Magda jak to wyglada z przemieszczaniem sie z calym dobytkiem /$$ i paszporty/ Jesli wynajmiemy domek np 3 dni na krabi 2 dni na Phi Phi Bezpiecznie wszystko jest zostawiac w domkach ?

damianos dołączył
05.11.2012

damianos 17:12 | 18.01.2015

Cześć,

Ja również byłem z ówczesną dziewczyną a teraz już żoną :) w Tajlandii i zwiedziliśmy wiele ciekawych miejsc. Zaczęliśmy oczywiście od Bangkoku by następnie zwiedzić kolejno - Kanchanaburi, Ayutthaya, Koh Samui, Koh Phangan, Krabi, Phi Phi i na koniec powrót do Bangkoku i wylot do szarości :)

Może spodoba wam się nasza trasa którą opisałem na moim blogu :
http://www.traveltips.pl/2012/12/06/niezapomniane-wczasy-w-rajskiej-tajlandii

W razie jakiś pytań pisz. Chętnie odpiszę :)

Pozdrawiam.

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 17:20 | 18.01.2015

Raczej jest bezpiecznie , mnie nigdy nic nie zginęło, ale głowy za to nie dam. Jeśli masz poważne obawy to szukaj domków z sejfami , w pokoju lub choćby w recepcji , bo noszenie dokumentów i kasy na plażę na pewno nie jest bezpieczne.

Magda i Maciek dołączył
22.01.2014

Magda i Maciek 17:36 | 18.01.2015

My bedziemy od 27 marca do 11 kwietnia
napisalam cie trase na priv

Magda i Maciek dołączył
22.01.2014

Magda i Maciek 17:45 | 18.01.2015

>Wiesz moze Magda jak to wyglada z przemieszczaniem sie z calym dobytkiem /$$ i
>paszporty/ Jesli wynajmiemy domek np 3 dni na krabi 2 dni na Phi Phi Bezpiecznie
>wszystko jest zostawiac w domkach ?

Co do bezpieczenstwa bagazy to tez nie wiemy jak to ogarnac,to co cenne bedziemy nosic przy sobie a ciuchow chyba nam nikt nie zawinie ;)

Dannykato dołączył
18.01.2015

Dannykato 18:06 | 18.01.2015

Orientuje sie ktos z was domki na Krabi u pana Leszka Green View Village Ressort one posiadaja sejfy ?

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 19:35 | 18.01.2015

Po prostu zapytaj,Leszek Limeryk na FB.

Dannykato dołączył
18.01.2015

Dannykato 19:46 | 18.01.2015

wyslalem mu wlasnie maila :)

Dannykato dołączył
18.01.2015

Dannykato 01:08 | 19.01.2015

Oki spedzilem prawie caly dzien na forach czytajac wszystko plus rozmowy z moja luba :) i taki mam plan...
-ladujemy w Bangkoku stamtad odrazu na wyspe Ko Phangan i tutaj chcialbym zostac 5dni Czyli powinnsmy zwiedzic sama wyspe + Ko Samui i Ko Tao
-6-ego dnia wyjazd do Ao Nang na miejscowke p. Leszka Green View Village i tu nastepne 6 dni na cale Krabi, poszczegolne plaze i wycieczki jednodniowe (Bond, Phi Phi,itd)
-13 dzien wyjazd do bangkoku tu 2dni i powrot

Chce to sam zorganizowac i tak;
na dzien dzisiiejszy bilety lini Thai Airways do Bangk £1400/para
Sprawdzajac lokalne polaczenia Bkk-Ko Samui ok £200 ,Ko Samui-Krabi £150
Krabi-Bangkok £150 Podliczajac wszystko ok £2000 Troche drogo te lokalne polaczenia. Nad tym bede musial jeszcze pomyslec :)

I tak odnosnie Krabi bede kontaktowal sie z p. Leszkiem pokoje z klima £2200/1d. Wezme takze wycieczki to moze cos taniej bedzie :)
Czy mozecie mi polecic podobne domki na Ko Phangam zeby nie bylo tlocznie i w podobnej cenie a jak bedzie przy plazy to juz full opcja by byla...?

Licze na wasza pomoc bedzie to moja zyciowa podroz na wlasna reke
Jesli macie takze jakies propozycje odnosnie modyfikacji planu chetnie przeanalizuje

Dziewczyna sie tylko boi zeby nie bylo Kac Vegas :)

partyka dołączył
08.01.2015

partyka 14:26 | 19.01.2015

Witajcie,
kilka lat temu bylismy na ko phangam (wtedy nie mieli jeszcze basenu:)), bezposrednio na plazy, ladnie i dostepnie cenowo (wtedy). Na samej plazy (kierunek prawa strona) byla super restauracja na samej plazy. Mega pyszne jedzenie i mila obsluga. Wysylam ci link do tego Resortu:

http://dreamlandresortkohphangan.h-rez.com/index.htm?lbl=ggl-en&gclid=CMLvku-QoMMCFWKWtAodi2kA1g

Nie macie sie co martwic. Tajlandia jest bezpieczna. My nigdy nie zostalismy okradzeni. Nigdy nie uzywalismy sejfow. Na wyspach najepiej wypozyczyc skuter i cala wyspe objechac na wlasna reke. Z wycieczkami roznie jest. My zawsze u tajow zamawiamy a nie w hotelu. Czasem jest warto sie zastanowic czy pokoj z klima jest potrzebny. Jesli sie caly dzien spedza poza pokojem, to w nocy jest ona i tak niezbyt konieczna.
Lecicie z Londynu? Thai Airways to raczej dosc drogie linie:)

W razie pytan polecam sie.
Beata

Dannykato dołączył
18.01.2015

Dannykato 18:19 | 19.01.2015

Heyka Beata
Dzieki za link sprawdze napewno... Wycieczki to na pewno bede sie staral brac od tajow...Wlasnie odnosnie pokoji to roznica w cenie zazwyczaj 1000Tbh odnosnie klimatyzacji Kwiecien bardzo cieply ok 30* i raczej temp duzo nie spada w ciagu nocy No ale nie bylem wiec tylko zakladam Ale tak jak mowisz w pokoju bede tylko kimal Ciezko decydowac :/
Odnosnie biletow to tak lecimy z Londynu a jak szukam to wlasnie Thai Airways jest najtanszy bez przesiadek porownujac Brit Airways £1000/osoba.

Jak macie jakies wskazowki odnosnie pokoji na co patrzec dajcie znaka :)

Pzdr

bigmark dołączył
26.12.2008

bigmark 20:23 | 19.01.2015

To jeszcze się wtrącę, sorry , z drobną uwagą - 3 kwietnia na Koh Phangan przypada czas Fullmoon party Może być wesoło ale pewnie i tłoczno , warto przemyśleć sprawę.
pozdr
bm

Dannykato dołączył
18.01.2015

Dannykato 20:35 | 19.01.2015

dzieki z info ...czyli jak bylbym tam od 2-7 kwietnia to az tak to bardzo odczuje czy poprostu bedzie tloczno akurat tego dnia ?

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl