Forum dyskusyjne
Kennedy safaris
kategoria podróże po świecie
kraj Kenia
human40 16:57 | 25.01.2017
W Kenii wylądowaliśmy 08.01.2017 w Mombasie.I tego samego dnia byłem już umówiony z panem Kennedy Mutua z Kennedy Safaris celem omówienia szczegółów dwudniowego safari i dwóch innych wycieczek wykupionych przed wyjazdem za pośrednictwem przedstawiciela tej firmy w Polsce , pana Andrzeja Przełuckiego.Safari obejmowało Tsavo West,East i Taita Hills z noclegiem w Salt Lick Lodge,Wykupiliśmy opcję prywatnego safari za radą i sugestią pana Przełuckiego-niewielka kwota dopłaty a komfort i wygoda nieporównywalne.Drobnym zgrzytem była informacja na trzy dni przed wylotem ,że hotel podniósł nieoczekiwanie ceny i musiałbym dopłacić 45$ od osoby lub zgodzić się na dodatkowe dwie osoby do samochodu by tej dopłaty uniknąć.Uznałem ,że komfort jazdy we dwoje jest zbyt kuszący by z niego zrezygnować i zgodziłem się na dopłatę rzeczonych 90$.Naszym kierowcą i przewodnikiem podczas tego safari był pan Kennedy Mutua-człowiek bardzo miły i sympatyczny.Z samego safari jesteśmy bardzo zadowoleni- pan Mutua bardzo się starał wypatrzyć dla nas wszystkie zwierzęta warte obejrzenia i przyznaję , że wywiązał się z tego świetnie.Widzieliśmy gepardy, lwy , setki bawołów, antylopy,gazele, słonie , żyrafy,guźce i wiele innych.To co nas niemile zaskoczyło ( ale nie mówiliśmy o tym w tamtej chwili) była cena zwiedzenia wioski masajskiej w drodze powrotnej.Na stronach firmy widnieje informacja , że kosztuje to 10 euro.Nam kazano zapłacić 20 dolarów od osoby.Potem ( w naszym hotelu) dowiadywaliśmy się od innych gości , że oni płacili po 10 $ ale w samochodzie była ich piątka. Wychodziłoby na to , że zostaliśmy ukarani , że podróżujemy tylko we dwójkę a kasa ma się zgadzać za cały samochód.Niemniej byliśmy bardzo zadowoleni , co wyraziliśmy bardzo ( jak na warunki kenijskie i sugestie na stronie internetowej) sutym napiwkiem.Kolejne nasze wycieczki-całodniowe zwiedzanie Mombasy i rejs na wyspę Wasini były również bardzo udane i emocjonujące.Jednak w mailu do p.Przełuckiego zasugerowałem ,że brak informacji o dodatkowych opłatach przy zwiedzaniu Mombasy może być kłopotliwy dla kogoś , kto zasugeruje się opisem wycieczki i uzna , że wejście do Fortu Jesus i zwiedzanie Starego Miasta jest w cenie.Tym czasem zażądano od nas na miejscu dodatkowych 36 dolarów, na co wyraziłem zgodę jedynie częściowo czyli zwiedzenie Starego miasta ( 12 $).Wynikało to nie z braku gotówki ale z faktu , że nie lubię być zaskakiwanytakimi informacjami nie wiedząc czy dana atrakcja warta jest potencjalnie poniesionych kosztów.Nie chcąc przedłużać tego wątku zreasumuję -pomimo pewnych potknięć jesteśmy bardzo zadowoleni z usług pana Mutua i jego firmy i z czystym sumieniem możemy ją polecić innym podrużującym do Kenii.
Oya 12:37 | 27.01.2017
Jaka cena takiego safari 2 lub 3 dniowego , od osoby?Zna ktoś może kogoś wartego polecenia w Mombasie kto organizuje safari ? Oprócz Kennedy Safaris ?
Będę wdzięczna za wszelakie wskazówki.
human40 17:41 | 27.01.2017
http://kennedysafaris.republika.pl/ to jest link do strony polskiego przedstawiciela tej firmy w Polsce.Wszystkie ceny są podane w zależności od trwania danego safari lub wycieczki.Osobiście odradzam jednodniowe ponieważ sam dojazd z Ukundy ( tam jest większość hoteli) na safari to prawie 4.5 godz w jedną stronę i tyle samo na powrót , przy założeniu , że przeprawa promem i oczekiwanie na niego będzie szybkie. W takim przypadku samo safari trwa ok.4 godzin -wiem to od ludzi którzy na taką opcję się zdecydowali. Czy warto? Proszę ocenić samemu...
Kaja112 09:57 | 28.01.2017
Ja nie była bym zadowolona jeśli przyszło by mi dopłacić ponad 100 dolarów za uzgodnioną wcześniej wycieczkę.
human40 12:32 | 28.01.2017
Na trzy dni przed wylotem trudno już szukać czegoś zastępczego lub improwizować na miejscu. Po drugie 100$ to nie takie znowu duże pieniądze jeżeli wydaje się prawie 5 tys $. na cały wyjazd ( łącznie ze szczepieniami i wycieczkami). No i staram się myśleć , że ludzie którzy to organizują nie psuli by sobie opini dla takich marnych groszy...Tak jak pisałem wcześniej , jesteśmy z żoną zadowoleni a pierwszy wyjazd do Kenii potraktujemy jako lekcję i doświadczenie przy kolejnych razach.
Kaja112 11:52 | 30.01.2017
Fajnie że jesteście zadowoleni i mam nadzieję że tylko Wam takie niespodzianki się przytrafiły. Masz rację że 100 dolców przy takich kosztach to nic ale liczy się fakt.