Forum dyskusyjne
Ktore parki wybrac
kategoria podróże po świecie
kraj Kenia
Kamil Olszewski 00:29 | 25.04.2010
Witam,Wybieram sie do Kenii na poczatku lipca - w zasadzie mam juz obmyslany plan
wyprawy, ale teraz naszly mnie watpliwosci co do wyboru parkow jakie chce
odwiedzic. W planach mamy:
- Aberdare Park
- Lake Nukuru
- Masai Mara (2dni)
- Amboseli
- Tsavo West
- Tsavo East
- i pobyt 2-3 dni w Mombasie (Diani Beach)
Lacznie mamy 10 dni do wykorzystania. Chcielibysmy poznac przyrode Kenii i
zobaczyc mozliwe zroznicowane miejsca. Zastanawiam sie czy jezdzac od parku
do parku nie bedzie to monotonny i nudne (typu: "o slon", "o zyrafa",
nastepnego dnia "o slon", "o zyrafa", i kolejnego to samo :) ). Czy np.
warto odwiedzac Tsavo bedac wczesniej w Masai Mara ? Moze warto skupic sie
jedynie na polnocnych parkach Kenii lub zahaczyc o Tanzanie rezygnujac z
Tsavo lub przeznaczyc wiecej czasu na zwiedzanie wybrzeza ? Czy warto
zatrzymywac sie w Aberdare ?
Bede wdzieczny za opinie osob, ktore byly i znaja te parki i ewentualne
podpowiedzi gdzie warto sie wybrac, a z czego mozna zrezygnowac.
Pozdrawiam
Kamil Olszewski
rafal9238 11:43 | 26.04.2010
amboselli jes godny polecenia w innych nie byłem
Agucha 14:34 | 27.04.2010
Hej, my lecimy w tym sammym czasie do nairobii przez londyn (1-21 lipca)( zdecydołaysmy sie tylko na masai mara i nakuru, ponoc po nich wsyztskie są mniej ciekawe. Poza tym jedziemy w kierunku tanzanii i na zanzibar.Ciekwi mnie jak lecicie i ile płaciliscie za bilety?
Kamil Olszewski 16:19 | 27.04.2010
hej,udalo nam sie dostac bilety po 1850zl przez Paryz (Airfrance), wylot mamy z Berlina.
A macie jakies ciekawe miejsca upatrzone w Tanzanii ? Gdzie planujecie pobyt na Zanzibarze ?
energajzerka 15:46 | 29.04.2010
hej,wybierz dwa parki- bedziesz mial dosc- po peirwszych dnaich zachwytu nad kazdym sloniem, zyrafa,lwem,zebra czy leopardem wszystko bedzie sie uz wydawalo takie same...
ja polecam Masai Mara- to wizytowka Kenii i nakuru.
Ja bym przeznaczyla czas na zwiedzanie wybrzeza lub pojechala do Tanzanii na Ngoro-Ngoro Krater i Arusha park.
Na zanzibarze polecam http://www.sunsetkendwa.com/
Z gory ostrzegam,mozna sie zakochac w tym miejscu i przesiedziec duzo za dlugo...
pozdrawiam, e-rka
Agucha 16:05 | 29.04.2010
Hej,jesli chodzi o tanzanię to myslimy własnie o Ngoro-Ngoro Krater , Arusshy juz raczej nie zahaczymy :) na zanzibarze nie mamy wybranego mieksca ale wchodziłam na stronke polecaną przez energajzerkę i wyglada to niezle:)
mail do mnie: agnieszka.kubat@wp.pl jakbyscie mieli pytanka piszcie mozan sie podzielic pomysłami :)
łazik 20:58 | 07.08.2010
jesli jedziecie na krotko to polecam masai mara - jest tam prawie każdy zwierz ale park jest zatłoczony. jesli zas chcecie trochę zwiedzić przy okazji to polecam również nakuru i samburu.