Forum dyskusyjne
Jaka wyspa w listopadzie
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
megami 00:29 | 16.08.2010
Witam:) Proszę o podpowiedź w wyborze wyspy na którą warto się wybrać na początek listopada 8-13. Sprawdzałam Phuket i wyszło prawdopodobieństwo 70% opadów w tym okresie. Zastanawiam się, że zatem może to nie najlepszy pomysł, zwłaszcza że noclegi w przyzwoitym standardzie nie są najtańsze.Proszę o sugestie :))))
angius 18:03 | 18.08.2010
to w takim razie sezon jest po drugiej stronie :) to znaczy po wschodniej.poczytaj o ko(h) samui, ko phan yan (czy jakoś tak - pomiędzy samui i tao) i koh tao
- ho samui - jest bardzo turystyczne, łądne, ale strasznie dużo turystów i drogie noclegi
ko tao - mniejsze, ładne, bardziej backpackerskie, niedrogie
może krabi?
pozdr
m
terre40 23:36 | 18.08.2010
Ko Chang, 2 lata temu na początku grudnia 2 tygodnie błękitnego nieba, zero opadow, prawdopodobnie przylot, wylot masz z BKK, więc to dogodne miejsce na pobyt i stosunkowo krótki czas na dojazd i powrót do stolicy, w przypadku ko samui dolot thai airways lub nocny autobus + prom, ceny zróżnicowane, znajdziesz i coś tanszego i droższego, byłam sama, za ładny idealnie czysty bungalow z Lazienką, ciepłą wodą, tv, lodówka, codzienna woda butelkowana, basen, leżaki z wyjściowej 1400 bht, płaciłam 900 bht,bezpośrednio przy morzu, taniej w podobnym standardzie można znaleźć ale nie w pierwszej linii brzegowej, pytaj o zniżki, w sumie wszędzie można negocjować, kiedyś ponoć była to wyspa malaryczna, ale w tym czasie spokojnie, zresztą świetnie wszystko zabezpieczone, siatki na otworach wentylacyjnych, oknach , z wyspy bezpośrednim autobusem wróciłam na khao san road( bilet łączony na autobus i prom), miłych wakacji
megami 17:59 | 21.08.2010
Dzięki za podpowiedź. Myślę, że Koh Chang będzie najlepszym wyjściem. Teraz jestem na etapie szukania lokum. Może mała podpowiedź a propo nazwy hotelu (bungalow)??
mors 11:35 | 23.08.2010
Mam podobny dylemat.Czy tydzień na Ko Chang to nie za długo dla 1 osoby?Jestem zwolennikiem aktywnego wypoczynku i sama plaża mnie nie interesuje.Krótko ,co tam robić?Dzięki
RafalTK 09:09 | 20.08.2010
Czesc! Daruj sobie Phuket - straszna komercha. Jedyne co polecam na Phuket to poslak szkola nurkowania.Tak poza tym to moze faktycznie Kho Chang. To nie jest typowo turystyczna wyspa, tam raczej jezdza tajowie na wakacje.
A tak co poza tym - jezeli interesuja cie widoczki a komercha jest ci obojetna ... Phi Phi Islands (Don i Leh). Phi Phi to podobno najpiekniejsze wyspy Tajlandii... Jak kto tam uwaza, choc fakt ... takiego piasku i takich widokow jak na Maya Bay jeszcze nie widzialem w Tajlandii.
terre40 19:04 | 22.08.2010
Link do resortuhttp://www.kohchangprivilege.com/
autobus zatrzymuje się w biurze, przed przeprawą promową( wracałam z długiej wyprawy i jechałam bezpośrednio z Kambodży) tam kupiłam 1 nocleg w centrum , przenocowałam dotarłam po 20.00 więc ciemno i dopiero rano ruszyłam na rekonesans, szukałam naprawdę cichego, spokojnego miejsca i tam tak było, w zasadzie ten basen miałam do wyłącznej dyspozycji, bo jak słusznie napisał kolega to wyspa bardzo popularna wśrod Tajów choć listopad czy grudzień to nie sezon dla nich, wybor spory i generalnie wszędzie zgadzali się na rabat, bo dłuższy pobyt, bo ja sama blabla, są elastyczni, w zasięgu ok 30 minut miałam centrum z rozbudowaną infrastrukturą, sklepy, knajpy, etc.gwarną więc jak chciałam do ludzi to szłam tam(najczęściej i tak ktoś się zatrzymywał i podwoził:)
Więc mozesz wyslać zapytanie ale być może masz inne preferencje, więc może warto rozejrzec się na miejscu, ja na wypoczynku zawsze tak robię, w trasie nie grymaszę. Z portu podwiezie Cię songhtew. W tym biurze przed portem też kupiłam bilet powrotny do BKK ( bilet łączony prom+autobus) na Koh San Road, bilet jest tani, więc spokojnie) i komfortowo dojechalam, w trakcie jak zawsze jest przerwa na jedzonko i toaletę.
Bliskość do centrum to zaleta bo jest sporo biur i możesz sobie wykupić jakieś lokalne wycieczki, pogoda w sumie gwarantowana, zero deszczu, i chmur, slonecznie i niesamowite zachody słońca, noce rześkie i ja ciepłolubna z klimy nie korzystałam, w tym okresie te bardziej południowe części Tajlandii, typu Phuket, Krabi, Ko Lanta, Ko Phi Phi pogodowo należy liczyc się i z zachmurzeniem i opadami, jest gorąco i parno, zwyczajnie inny klimat, pozdrawiam, miłych wakacji w baśniowej Tajlandii
megami 22:36 | 29.08.2010
Hej, dziękuję za podpowiedzi. Ostatecznie zdecydowałam się na nietypowy resort przy rzece bez bezpośredniego dostępu do morza na Koh Chang (Aana Resort&Spa). Taka trochę odrobina luksusu za przystępną cenę:)))
bynio 22:42 | 22.08.2010
Spróbuj w Ploy Inn. Pokoje dwójka z klimą po 600 bathów. 5 minut od plaży. Niedaleko do Bang Bao motorbikem.Zbyszek
terre40 08:26 | 30.08.2010
Gratuluję wyboru, super miejsce, z pewnością odpoczniesz, jedyne ryzyko to takie, że może nie zechcesz wracać:), pozdrawiam, miłych wakacji