Forum dyskusyjne
Tajlandia Kambodża 13 02-13 03
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
casilda 17:06 | 09.01.2013
Witam,Jak w tytule będę prawie 30 dni (28 ) więc z tego co wiem nie potrzebuję wizy, jednak w momencie przekroczenia granicy lądem mogę przebywać tylko 15 dni bez konieczności kupowania wizy.
W Kambodży planuję kilka dni, i z tego co rozumiem muszę wrócić z niej tak, aby po powrocie do Tajlandii nie spędzić w niej więcej niż 15 dni.
Czy dobrze myślę?
W takim razie mam pytanie co przez pierwsze 10 dni warto zobaczyć tzn stolica, pałac itp to wiem ale którą wyspę lub wyspy?
z góry dzięki za odpowiedź
momo11 19:49 | 09.01.2013
Tak po przekroczeniu granicy masz 15 dni nie wiecej, to zalezy czy chcesz zwiedzac czy wypoczywac? Ja bylam na polnocy tajlandii w pierwszej kolejnosci (chang mai i chiang rai, pai) a po powrocie z kambodzy na pd ( ko phangan i koh tao) fajne miejsca do nurkowania i snorkellingu i stosunkowo tansze i mniej komercyjne od phuket czy phi phi. Od str Andamanskiej znajomi polecali koh lanta, slyszalam duzo pozytywnych opinii o krabi:)
casilda 13:41 | 12.01.2013
Dzięki za rady, koh lanta wygląda zachwycająco. Ogólnie wszystkie wyspy tak wyglądają więc ciężko się zdecydować.Czy ktoś był na tej wyspie? jak tam wygląda cenowo?
dzięki
[konto usuniete] 20:10 | 12.01.2013
nie tanio i nie zachwyca..polecam koh tao - nurkowanie
ko phangan - imprezowanie /full moon party
pozdrawiam ,peace
casilda 12:55 | 13.01.2013
A co z koh similan? ktos tam był? jak ceny?Wstępnie plan jest taki.
Bangkok,Chiang Mai,Pai,Soppong,Chiang Rai (przelot lub przejazd) do Siem Reap, Angkor,pola śmierci w Phnom Penh i odpoczynek w Sihanoukville, reszta czasu (myślę że ok 7 dni), na którejś z wysp.
I tutaj pytanie, czy z wybrzeża Kambodży da się popłynąć jakimś statkiem na wyspy Koh Tao lub ogólnie do Tajlandii, Czy muszę lądem przez przejście Hat Lek?
Czy taki plan jest do zrealizowania w 1 miesiąc? Czy coś z tej listy odjąć lub dodać?
Dzięki
izaschiza 16:03 | 14.01.2013
similiany bardzo drogie z tego co słyszałam, ale nie byłam osobiście. ja lubię też koh chang, ten po drodze do kambki. koh chang nie jest może super piękna, ale lonely beach ma fajny klimat. jazda na motorku po wijącej się spiralnie drodze wokół wyspy daje dużo frajdy. przepiękna jest koh kood, ale niestety droga. koh phangan jest ok, ale tylko wtedy jeśli nie zostajesz na hat rin, które jest skażone syfem komercyjno-imprezowym. lepiej mieszkać sobie np. w płn. części wyspy a hat rin odwiedzać motorkiem wtedy, gdy masz na to ochotę. na koh phangan, w miasteczku portowym jest mój ulubiony targ z przepysznym tanim jedzeniem.Jeśli chodzi o plan to odpuściłabym chiang rai, a w shianok polecam oddaloną kilka km od miasteczka otres beach, bo samo shianok jest straszne i za bardzo tam nie odpoczniesz. z kambodżańskich wysp polecam rabbit island (płynie się statkiem z kep). z tego co wiem to nie ma opcji popłynięcia z kamby na tajskie wyspy.
izaschiza 16:06 | 14.01.2013
odpuść też soppong, szkoda czasu
izaschiza 05:54 | 16.01.2013
Czasu do dyspozycji masz niewiele więc logistycznie zamiast koh tao, czy koh phangan lepiej byłoby pojechać na koh chang, albo którąś z wysp kambodżańskich jak np. rabbit island, albo monkey island. w azji podróżuje się powoli