/ / KENIA > trasa Nairobi - Dar es Salaam - Mombasa - Nairobi > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

trasa Nairobi - Dar es Salaam - Mombasa - Nairobi

kategoria podróże po świecie

kraj Kenia

dobczok dołączył
07.04.2013

dobczok 12:06 | 07.04.2013

Hej, wybieram się w czerwcu na swoją pierwszą podróż do Kenii (przylot i wylot do/z Nairobi). Nie ukrywam, że będzie to wyjazd w studenckim stylu - za jak najmniejsze $, przy niskim poziomie wygody, ale możliwie dużej ilości atrakcji. Myślę o spędzeniu 2-3 dni na rajskim Zanzibarze. Przeloty z Nairobi czy Mombasy to koszt ok 500USD (dla mnie trochę za dużo) i zastanawiam się czy nie lepiej zrobić pętelkę Nairobi-Dar es Salaam - Zanzibar (promem, czytałam o cenach 20USD w jedną stronę) - Mombasa - Nairobi. Co sądzicie o tym pomyśle? Może ktoś z Was pokonał tę trasę? "Strata" kilku dni w podróży nie stanowi dla mnie problemu. Z góry bardzo dziękuję za jakieś informacje.

swift dołączył
27.02.2007

swift 17:34 | 07.04.2013

Chyba nie znasz dokładnie mapy. Trasa Nairobi- Dar es-Salaam Cie zrujnuje. I co takiego jest w Zanzibarze ? Wybrzeże Kenii jest dokładnie takie same, a moze nawet ładniejsze

dobczok dołączył
07.04.2013

dobczok 17:47 | 07.04.2013

Patrzyłam na mapę dość dokładnie, również pogrzebałam coś na forach, gdzie podawana jest trasa: Nairobi - Arusha 4h + Arusha - Dar es Salaam 9h.
Chciałabym jednak zasięgnąć opinii jakiegoś globtrotera z PL.
Pytanie co takiego jest na Zanzibarze jest dość tendencyjne. Jedni chcą tam jechać a drudzy nie.

swift dołączył
27.02.2007

swift 18:02 | 07.04.2013

Tendencyjne to jest zrobić w 13 h trasę, którą inni robią w 2-3 tygodnie. Gdy zobaczysz wybrzeże Kenii i Tanzanii i porównasz do Zanzibaru, to moze zmienisz zdanie. Dla mnie Zanzibar to niepotrzebna strata czasu i pieniędzy

Lasjan dołączył
15.11.2004

Lasjan 18:36 | 07.04.2013

Masz jakieś udziały w hotelu na wybrzeżu w Kenii? Jest pytanie o o trasę Nairobi - Arusza - Dar - Zanzibar, a nie o to gdzie ktoś uważa, że jest lepiej czy ładniej.
My robiliśmy taką trasę z dłuższą przerwą w Aruszy bo byliśmy na safari w Ngorongoro i Serengeti. Przejazd Nairobi - Arusza bezproblemowy, tak jak Arusza - Dar. Na Zanzibar płynęliśmy promem. Trzeba z Aruszy wyruszyć jak najwcześniej, żeby zdążyć na popołudniowy prom na Zanzibar, jeżeli nie chce się nocować w zupełnie nieciekawym Dar. Wg mnie trudno porównywać wybrzeże Kenii z ciekawym Zanzibarem. Na wyspie są plaże, ciekawy Stone Town i ładna przyroda wewnątrz. Z Zanzibaru lecieliśmy za niewielkie pieniądze, tanimi, ale b. porządnymi, liniami do Mombasy i autobusem do Nairobi.

swift dołączył
27.02.2007

swift 22:40 | 07.04.2013

Jak juz używasz oryginalnej pisowni to w Tanzanii jest Arusha, a nie rosyjskie miasto Arusza. A byłeś na kenijskim wybrzeżu, ze tak chwalisz Zanzibar ? Co możesz powiedzieć o ładnej przyrodzie wewnątrz ? Chętnie poczytam. A słyszałeś o Lamu, rajskich plażach Watamu i Diani, Kisite Marine NP, Wasini Island, Arabuko-Sokoke Forest, Shimba Hills, ruinach Gede - to wszystko jest na wybrzeżu Kenii. Podaj choć pół podobnych miejsc na Zanzibarze

Lasjan dołączył
15.11.2004

Lasjan 23:22 | 07.04.2013

Nie chwalę, ale czytam ze zrozumieniem pytanie i na nie odpowiadam. Nie wmawiam też że trasę Nairobi - Dar ludzie przejeżdżają w 2-3 tygodnie. Na marginesie byłem też na wybrzeżu w Kenii.

dobczok dołączył
07.04.2013

dobczok 23:14 | 07.04.2013

Dziękuję bardzo za wpis, właśnie takiego potwierdzenia szukałam :) Zgodnie z radą wyruszymy z Arushy jak najwcześniej. Mogę jeszcze zapytać kiedy tam byliście i czy polecacie jakieś miejsca noclegowe na Zanzibarze? Podsunąłeś mi też pomysł, żeby zamiast Masaai Mara wybrać się do tanzańskiej części Serengeti. Już wcześniej myślałam, żeby w jedną stronę przelecieć samolotem do lub z Mombasy, także chyba zdubluję Wasz szlak :)

Lasjan dołączył
15.11.2004

Lasjan 23:48 | 07.04.2013

Poruszanie się po Zanzibarze komunikacją publiczna jest dosyć trudne. Zawsze trzeba wrócić do Stone Town i jechać ew. dalej. My wypożyczyliśmy mały samochodzik i objechaliśmy wyspę. W Jambiani mogę polecić domki przy plaży koło Garden Restaurant. Wygodne i rozsądne cenowo. Ładniejsze plaże są na północy - okolice Nungwi, Kendwa. Z Zanzibaru do Mombasy (lub odwrotnie) można dostać się tylko samolotem - prom nie kursuje.

Lasjan dołączył
15.11.2004

Lasjan 00:32 | 08.04.2013

Jeszcze jedno. My byliśmy na przełomie stycznia i lutego, W czerwcu zwierzęta w Serengeti będą prawdopodobnie w zachodniej części Parku, Popatrz na http://www.wildwatch.com/great_migration. Wiązać się to będzie z dłuższym dojazdem, Nie dotyczy to oczywiście Ngorongoro.

Remek&Monika dołączył
21.02.2013

Remek&Monika 10:23 | 08.04.2013

Hej, hej! Rzeczywiście podróż autobusem na tej trasie znacznie zmniejsza trasę przejazdu. My jechaliśmy busikiem z Nairobi do Arushy - zupełnie bezproblemowy przejazd. Droga nienajlepszej jakości, ale za to widoki po drodze fantastyczne! Na trasie Arusha-Dar es Saalam trzeba się uzbroić w mocne nerwy - drogi są całkiem niezłe, ale kierowcy jeżdżą z taką prędkością, że czasem strach chwyta:) Moja rada w kwestii biletów autobusowych - najlepiej zapłacić w lokalnej walucie, bo mają bardzo niekorzystne przeliczniki dolara. 3 lata temu bilet kosztował 25 $. Mi osobiście Zanznibar bardzo się podobał - szczególnie rajskie plaże w Paje. Jedyny minus (i to była trauma całego wyjazdu) - w porcie w Dar es Saalam trzeba się przebić przez bandę lokalsów, którzy próbują wcisnąć gazety jako bilety na prom:) Są przy tym bardzo agresywni i nieprzyjemni. Życzę udanej wyprawy i zazdroszczę:) pozdrawiam

Promyczek dołączył
11.01.2009

Promyczek 14:16 | 08.04.2013

ja wlasnie taka trase zrobilam i bardzo jestem zadowolona. koniecznie Safari, koniecznie Zanzibar ale odludnione miejsca. Z Nairobii do mombasy jechalam nocnym pociagiem, jednak aby moc to zrobic musisz to odpowiednio rozplanowac bo pociag jezdzi dwa razy w tyg. Koszt chyba w 1 kl byl 50 usd od osoby

sp9hzx dołączył
12.02.2006

sp9hzx 11:35 | 17.04.2013

Pierwsze słyszę,że Zanzibar wygląda tak samo jak wybrzeże Kenii.
Więcej tu jestem niż mnie nie ma i nadal widzę duże różnice

:)
-------------------------------
spearo.republika.pl

Promyczek dołączył
11.01.2009

Promyczek 14:19 | 08.04.2013

chcialam jeszcze dodac ze w Kenii i tanzanii glownie poruszalismy sie ichniejszymi autobusami :) Ma to tez swoje uroki. nam na Zanzibarze podobalo sie bardzo, swietnie jedznie, spokoj, zero ludzi (bylismy w lutym), piekne plaze, super odplywy, naprawde rewelacja. Z Dar Es Sallam plynelismy promem. To jedne z wakacji ktore wspominam bardzo miło.

tomako dołączył
04.09.2012

tomako 19:22 | 09.04.2013

Z Dar Es polecam samolot na Zanzinar - szybciej i podobne pieniadze - trzeba sie targować i wtedy cena jest poniżej 50$ na osobę a lot trwa 25 minut!
Zanzibar koniecznie - raj na ziemi. Byłem w okolicach Jambiani w małym pensjonacie MANGO HOUSE. Z Mombasy tez sa loty bezposrednie.
Pociąg Nairobi - Mombasa to taka atrakcja turystyczne - ani super ani fajny ale byc i nie pojechać :-) 17h mija szybko ale warto miec cos na podtrzymanie dobrego nastroju :-)

Nika23 dołączył
11.04.2013

Nika23 03:24 | 11.04.2013

dobczok kiedy sie wybierasz dokladnie? Ja Lece 12 czerwca na rowne 2 tyg. Tez planuje cos na studencka kieszen. Moj plan jest taki
Nairobi- 3 dni Safari- podroz z Nairobi do Dar- prom na Zanzibar kilka dni leniuchowania- powrot do Dar - z Dar do Mombasy (moze 1 dzien tutaj) I powrot nocnym pociagiem do Nairobi
Myslicie ze jest to wykonalne? Czy ktos mi moze przyblizyc jak wygladaja polaczenia miedzy tymi miastami? Jaki jest koszt?
Z tego co czytalam duzo osob sie tam wybiera w tym czasie moze sie zgramy. Zawsze to razniej :)

dobczok dołączył
07.04.2013

dobczok 20:24 | 23.04.2013

Dziękuję za wszystkie komentarze, są bardzo pomocne i na pewno wiele z nich wcielimy w życie.

Nika, my będziemy wcześniej, z Nairobi wylatujemy 15 czerwca. Możemy się jednak umówić, że spotkamy się w stolicy Kenii przed naszym wylotem a po Waszym przylocie na jakimś obiedzie i opowiemy Wam swoje wrażenia. Nasze plany trasy są tożsame, więc może będziemy mogli podzielić się z Wami jakimiś świeżymi informacjami...? Trudno przewidzieć co nas tam spotka ;)

Lasjan czy mógłbyś podać bliższe informacje na temat polecanych noclegów? Cena/warunki/odległość od oceanu itp? + informacje nt wypożyczenia auta. Z góry serdeczne dzięki.

A może inni globtroterzy mają też jakieś sprawdzone adresy w przystępnych cenach w tych 3 krajach? Na pewno zatrzymamy się na noclegi w Nairobi, Aruszy, Dar er Salaam i Stown Town (+ pewnie kilka dni w polecanym przez Lasjana miejscu), więc gdyby ktoś znał jakieś adresy to byłabym wdzięczna o namiary.

costo dołączył
08.05.2013

costo 17:40 | 09.05.2013

Nika- lokalnym busem Nairobi-Dar to jakieś 10-12h, trasa męcząca, ale jak trzeba to można. Jeśli chcesz zrobić bez noclegu w Arushy to musisz przenocować w Dar, bo nie zdążysz na ostatni prom na Zanzibar. Z powrotem z Zanzibaru do Dar promem, i busy z Dar do Mombasy odjeżdżają od jakiejś 6 rano do chyba południa, nie wiem czy zdążysz w ten sam dzień z Zanzibaru do Mombasy (bez noclegu w Dar) chyba że weźmiesz nocny prom-który płynie całą noc z Zanzibaru do Dar- ale to prom lokalny bez siedzeń VIP itd.nie płynełam nim od 2009 więc nie jestem pewna czy nadal jest. Zanim wyruszysz Dar-Mombasa (10h 15 usd) potwierdz stan drogi bo parę dni temu w okolicy LungaLunga (przy granicy z TZ-KE ) część drogi odpłynęła (pora deszczowa) i był duży problem z przemieszczaniem się, do czerwca powinno być ok, ale to Afryka więc warto sprawdzić.

annowi dołączył
01.02.2011

annowi 13:36 | 25.04.2013

Na Zanzibarze jest polski hotelik GARDEN PALMS ponoć fajny

dobczok dołączył
07.04.2013

dobczok 23:07 | 28.04.2013

Pisałam do nich parę dni temu - za 3 noclegi dla 2 osób (ze śniadaniami) chcą 350$. Cena wydaje mi się dość wysoka :/

kolkowna dołączył
29.04.2013

kolkowna 20:22 | 29.04.2013

Hej wszystkim!
Wybieram się ze znajomymi do Kenii 30 maj- 15 czerwiec, powoli szukamy noclegów w studenckim standardzie, narazie zastanawiamy sie nad:
http://www.polish.hostelworld.com/hosteldetails.php/Fortmount-Apartment/Nairobi/51512?dateFrom=01+Cze+2013&dateTo=03+Cze+2013&sc_sau=prfs&sc_pos=2
http://www.polish.hostelworld.com/hosteldetails.php/Southern-Volunteer-Adventure/Nairobi/45649?dateFrom=01+Cze+2013&dateTo=03+Cze+2013&sc_sau=prfs&sc_pos=3
http://www.hostelsclub.com/step02_str.php?lang=pl&str=26563&giorno=1&mese=6&anno=2013¬ti=2¤cy=1&guests=3
http://www.hostelsclub.com/step02_str.php?lang=pl&str=23146&giorno=1&mese=6&anno=2013¬ti=2¤cy=1&guests=3
Czy ktoś może polecić któreś z tych miejsc?

dobczok dołączył
07.04.2013

dobczok 12:33 | 30.04.2013

Ja z kolei mam do Ciebie pytanie odnośnie safari. Planujecie jakieś? Rozglądaliście się już za czyms? Ja na każde zapytanie dostaję cenę ok 500USD od osoby za 3dni... trochę drogo i chyba stanie na tym, że na miejscu coś znajdziemy...

dobczok dołączył
07.04.2013

dobczok 23:48 | 30.04.2013

Ucięło mi początek wypowiedzi - co do polecanych hoteli to w Nairobi często wymieniane są Parkside i Downtown - podobno niezłe warunki za małe pieniądze.

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl