/ / CHINY > Przejazd między Fenghuang a Guilin > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Przejazd między Fenghuang a Guilin

kategoria podróże po świecie

kraj Chiny

drepta dołączył
04.09.2011

drepta 13:04 | 15.12.2013

Hej czy ktoś może podróżował na trasie Fenghuang a Guilin,Yanghsuo czy na tej trasie jest może nocny autobus /pociąg jak tą trasę najlepiej przejechać . Wspomóżcie doświadczeniem proszę :)

drepta dołączył
04.09.2011

drepta 18:34 | 16.12.2013

Czy może ktoś was wie jak wygląda sytuacja jeżeli chciałbym kupić bilet z przesiadką na pociąg , planuję na przesiadkę 4 godziny tak wynika z rozkładu. czy to jest do zrobienia ??

goral88 dołączył
24.03.2011

goral88 00:04 | 17.12.2013

Jeżeli pytasz o punktualność pociągów to chińskie koleje należą do tych co to jeżdżą według rozkładu. Jeżdziłem nimi wielokrotnie i jedyne spóźnienia jakie odnotowałem sięgały kilku minut.
Jeśli natomiast chodzi ci o kupno biletów to wszystko zależy od sezonu i stacii kolejowej. Poza sezonem zazwyczaj nie ma problemu z kupnem biletów hard seat na najbliższy pociąg.
Musisz pamiętać że tylko w największych miastach możesz kupić bilety na pociągi odchodzące z innych miejscowości. Na miejszych stacjach sprzedają bilety tylko na lokalne pociągi.

Golik dołączył
06.02.2013

Golik 16:02 | 17.12.2013

Nawet w najmniejszych miejscowościach masz autkary i czesto też busy, ale są one droższe niż kolej. Na popularnych trasach autokary nocne (czyli np. Fenghuan-Guilin) najczęściej są sypialne. Jest to popularna trasa, zatem może być problem z biletami, szczeólnie, że są dośc tanie.

drepta dołączył
04.09.2011

drepta 19:43 | 17.12.2013

Hej dzięki za informacje
oczywiście ze nie chodziło mi o punktualność i wiem że Chińskie koleje są o niebo lepsze od naszych .
czytając różne fora mam wrażenie że kupno biletu to niezły wyczyn i trzeba się z tym nagimnastykować , wiem że niekiedy opinie są trochę na wyrost i nalezy przymknąć jedno oko jak się je czyta. Jedziemy na 3 tygodnie zaczynamy 13 kwietnia więc chyba szczytu sezonu nie maco się spodziewać jedynie niebezpieczeństwo jest z końcówką czyli dniem 1 maja ale wtedy mam nadzieję że będziemy buszować po zakamarkach hong kongu :) Golik jesteś pewny tego że na tej trasie jest nocny bus ? nie znalazłam o nim nigdzie wzmianki.

chiny-info.pl dołączył
13.07.2013

chiny-info.pl 06:11 | 18.12.2013

JEchalem tydzien temu i wczoraj, a wlasciwie dzisiaj.
3 pociagi, z czego 2 mialy ponad godzinne opoznienia. Fakt przez noc nadrobily z 30min na moich stacjach docelowych, ale nalezy brac poprawke ze tez im sie zdarza. G i D CRH jak w szwajcarskim zegarku, chyba ze im piorun walnie w trakcje albo sniegiem na polnocy konkretnie sypnie;)
(Drepta jelsi chcesz to napisz na priv w temacie biletow)
pzdr

drepta dołączył
04.09.2011

drepta 20:19 | 18.12.2013

Czy moglibyście pomóc w stworzeniu planu i zweryfikowaniu czy nazbyt optymistycznie nie podeszłam do czasów transferów:) wiem na mapie Chin to jest tylko kilka centymetrów a w rzeczywistości to tysiące kilometrów
14 kwiecień 15.00 lądujemy w Pekinie
15-16 Pekin zakazane miasto, mur do tego momentu jest proste
17- musimy się dostać jakoś dostać do Wulingyuan samolot trochę drogi bo 600zł więc pociąg wyjeżdża o 13 i dojeżdża o 11 do Zhangjiajie całe 2 dni w trasie :(
18 góry
19 góry
20 Guzhang red stones, Jishou most
21 Fenghuang stare miasto
22 przejazd między Mayang a Gulin i tu jest problem z przesiadką między pociągami w liuzhou jak to jest oczywiście najlepsze rozwiązanie na tej trasie
23 Gulin
24
25
26
27 rzeką przeprawa z Gulin do yangshuo
28yangshuo
29 yangshuo przejazd nocny czymś może sypialnym busem takim z łóżkami
30 shenzen
1 hong kong
2 hong kong
3 godzina 22 wylot do domu

Co myślicie o tym brakuje przejazdu szybkim pociągiem i może trochę świątyń, jaskiń no i cały czas nie zagospodarowałam 3 dni choć miejsc które chciałabym zobaczyć jest mnóstwo szczególnie góry tęczowe i pustynię ale to pozostanie tylko w marzeniach
Za wszystkie sugestie będę bardzo wdzięczna :)

goral88 dołączył
24.03.2011

goral88 21:05 | 18.12.2013

Jeśli zależy ci na nieco mniej turystycznej stronie Chin to będąc w okolicy zachaczyłbym np. o Dehang, Sanjiang (wioski mniejszości narodowych w górach) lub Longsheng (tarasy ryżowe). Wszysto znajduje się między Fenghuang a Guilin. Trzeba się tylko trochę nagimnastykować z logistyką. Przejazd tylko autobusami, ale najwyżej po 3-4 godziny. Jeśli wybierzesz opcje bezpośrednią do Guilin to pociąg do Liuzhou wydaje się sensowny. Możesz się tam zawsze przesiąść na autobus.

czesiu dołączył
01.06.2011

czesiu 08:12 | 19.12.2013

Z Yangshuo do Hongkongu jest nocny sypialny bus z dobrze zorganizowaną przesiadką w Shenzen. Bus rozpoczyna trasę w Guilin. Shenzen można sobie darować.

drepta dołączył
04.09.2011

drepta 20:41 | 19.12.2013

Dzięki czyli jeszcze 1 dzień dodatkowo do zagospodarowania , macie jakieś pomysły ,góry już mamy , rzeka, tarasy ryżowe gdzieś po trasie jest może coś super np świątynie , jaskinia ,źródła termalne ....albo inne dziwy

goral88 dołączył
24.03.2011

goral88 19:25 | 20.12.2013

Jeśli chodzi o jaskinie to masz masę tego typu rzeczy w Yangshuo i Guilin. Popytaj na miejscu. Z tego co pamiętam część jest osiągalna na rowerze z Yangshuo. Nie powiem ci czy warto, bo rzeczy na powierzchni wydawały mi się ciekawsze. Ja byłem tam trzy dni + spływ rzeką i czułem niedosyt.

drepta dołączył
04.09.2011

drepta 20:57 | 19.05.2014

Wróciliśmy
udało nam się zrealizować całą trasę pogoda trochę nie dopisała - padało i chłodno było - 2 tygodnie w jednym polarze i kurtce :( trochę śmierdziało
Nastawienie chińczyków do białych super, szczególnie w nie turystycznych miejscach czuliśmy się jak gwiazdy .Bałam się przejazdów szczególnie że się zgubimy - nie ma obawy trzeba mieć tylko tabliczkę z informacją gdzie się jedzie i to wystarcza wsadzą i wysadzą na odpowiednim przystanku i jeszcze bilet kupią.
Trasę między Fenghuang a Guilin zrobiliśmy pociągiem hard seat nie było tak strasznie choć liczyliśmy na fajną imprezę .W Guilin bilet na autobus sypialny był tańszy w biurze podrózy (120-150 Y) niż na dworcu autobusowym (200 Y) trochę nas to zaskoczyło. W Yangshuo jest silver cave najbardziej super rzecz w czasie naszego wyjazdu jaskinia z kąpielami błotnymi i gorącymi źródłami bawiliśmy się przednio strasząc kolejne grupy turystów Chińskich

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl