/ / TAJLANDIA > Backpackerska wyprawa do Tajlandii > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Backpackerska wyprawa do Tajlandii

kategoria podróże po świecie

natalia1806 dołączył
22.10.2012

natalia1806 20:15 | 25.08.2014

Witam:)
W listopadzie planuje swoją pierwszą w życiu backpackerską wycieczkę do Tajlandii. Nie mam doświadczenia w tego typu wyprawach, ale od czegoś trzeba zacząć. Moje pytanie kieruję do osób, które już tam były. Chciałabym wiedzieć czy ciezko jest się odnaleźć w Bangkoku, w szczególności mam tutaj namyśli przemieszczanie się komunikacją miejską, czy jest coś na co szczególnie radzicie uważać? Z góry dzięki za odpowiedzi.

turkus dołączył
02.07.2006

turkus 20:37 | 25.08.2014

korzystanie z komunikacji miejskiej jest bardzo proste, w autobusach i promach bilety kupujesz od konduktora, on też często powie gdzie wysiąść.
Metro i skytrain, jak na całym świecie.
wklejam linka, gdzie jest zebrana cała siatka połączeń w Bangkoku:
http://www.transitbangkok.com/

Mareckitravels dołączył
23.08.2014

Mareckitravels 01:32 | 26.08.2014

Gdy przylecisz do Bangkoku to pojedz na Khao-San Road (to uliczka w starej dzielnicy). Wynajmij tam pokoj (okolo $15 do $30). Wyjdz wieczorem na ulice...i zaraz poczujesz sie lepiej:):) (beda tam setki takich jak ty). Usiadz w jednej z wielu knajpek, pogadaj z ludzmi (wszyscy mowia po Angielsku) i wszystkiego sie dowiesz:):)
Marecki

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 09:23 | 26.08.2014

Tak, to jest najbardziej praktyczne i najciekawsze rozwiązanie :)
Tylko te pokoje strasznie drogie :(

thaiwhy dołączył
11.08.2014

thaiwhy 10:04 | 27.08.2014

Nie przejmuj się cenami. Może w Bangkoku jest ciut drożej ale naprawdę da się coś znaleźć na każdą kieszeń. Nam nigdy nie przekroczyły budżetu 1000 zł od osoby a połowę wyjazdu spędzamy nad morzem a tam jest drożej a i my stajemy się bardziej wymagający gdy mamy spędzić gdzieś więcej czasu. Wiele fajnych pokoików mieliśmy po 30-50 zł za pokój :)
Tajlandia jest bardzo łatwym do zwiedzania krajem. Można być nawet tym ciut rozczarowanym, że wysiadając na jednym dworcu już widzą gdzie będzie nasz kolejny punkt postojowy :)
Zapraszam do nas http://thaiwhy.wordpress.com/
Mam nadzieję, że znajdziesz tam czego szukasz a jak nie to zachęcamy do zadawania pytań :)

natalia1806 dołączył
22.10.2012

natalia1806 21:52 | 03.09.2014

Dzięki za odp
Właśnie wykupiłam bilet lotniczy lecę 7 listopada na 3 tygodnie
Mam jeszcze pytanie a propos tego ile pieniędzy ze sobą zabrać. Wstępnie myślałam o wymianie na dolary 4000 zł (tyle samo zabierze mój facet). Pytanie czy to wystarczy? Plan mam dosyć prosty chciałam spędzić pare dni w Bangkoku zwiedzić ile się da, wybrać sie na 3 dni do Hua Hin nad morze poleniuchowac, stamtąd do Kanchanaburi, Chiang Mai (oczywiście slonie i Tiger Kingdom) i na koniec Kambodża chociażby Siem Reap i Angkor.

leon15 dołączył
25.05.2014

leon15 22:25 | 03.09.2014

Te 4000 zł to na dwoje Wam wystarczy, no chyba że macie duże wymagania.

marekTravel dołączył
03.08.2007

marekTravel 23:23 | 03.09.2014

Jesli jedziesz na 3 tygodnie i masz dokladnie plan jak opisalas to powinno wam polowe tej kasy zostac ..a moze i wiecej.
Budzet na 2 osoby - 20 dni
Niski - niski konfort, nocne przejazdy, spanie w hotelach do $15 za noc, jedzenie na ulicy itd = 20 dni X $50 = $1000 czyli okolo 3000zl na 2 osoby (mysle ze i to za duzo)
Sredni - sredni konfort, przejazdy lepszymi autobusami, hotele do $30 za noc, tanie knajpki itd = 20 dni X $70 = $1400 czyli okolo 4000zl
Wysoki - macie 8000zl czyli prawie $3000..za te kase mozna niezle sobie popodrozowac (dobre hotele, kierowca z samochodem na cala trase, restauracje, itd..:):)
powodzenia:)

Lucki dołączył
19.08.2014

Lucki 23:38 | 03.09.2014

Ludzie to lubią szastać forsą :D

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl