Forum dyskusyjne
podróż po Maroku
kategoria podróże po świecie
kraj Maroko
Toliga 21:03 | 17.09.2014
Cześć,wybieramy się za tydzień do Maroka, mamy jednak kilka wątpliwości, szczególnie jeżeli chodzi o połączenia pomiędzy miejscowościami. Proszę pomóżcie, oto i one:
1) Chcemy dostać się z Rabatu do Szafszawanu, a następnie do Tangeru i pociągiem do Cassablanki, okazało się, że jedyny CTM do Szafszawanu jest o ok.15, czy jest możliwość dostania się tam jakimś innym sposobem (np grand taxi)?
2)Chcemy na południu Maroka (Agadir, Oarzazate itp) wypożyczyć auto i nim dostać się do Marzuki. Czy znacie może wypożyczalnie, w której można pożyczyć auto na południu a oddać w Fezie? Jak wyglądają drogi do Marzuki i do Fezu? Czy po drodze do Fezu jest coś, co watro zobaczy? Przewodniki mało rozpisują się o tej części Maroka.
Będę wdzięczna za pomoc i oczywiście dodatkowe ewentualne uwagi.
madrito 09:31 | 24.09.2014
zajrzyj tu: http://zgdanskado.blogspot.com/p/maroko.html w razie pytań pytaj :)
turkus 16:48 | 24.09.2014
trochę chaotycznie stawiasz pytanie,domyślam się, że lądujesz w Rabacie i kończysz w Fezie, napisz jak długo spędzacie czas w Maroku i wymień miejsca, które chcesz zobaczyć, podpowiem jak wygodnie to objechać.
mary_d 22:24 | 07.11.2014
Hej, ja mam podobne pytanie. Szukam zaufanych wypozyczalni samochodów. Czy już może coś znalazłaś i możesz się swoimi odkryciami podzielic? :)
radeon87 15:43 | 13.11.2014
Merry kiedy się wybierasz do Maroko ??
kajtek86 14:30 | 17.11.2014
ad 1. spróbujcie może najpierw dostać się do Tangeru/Tetuanu i stamtąd jest już więcej autobusów do Szefszawan - we wrześniu było ich kilka dziennie.możecie jeszcze spróbować autobusami lokalnych przewoźników - zazwyczaj te autobusy odjeżdżają z innych dworców niż CTM czy Supraturs i niestety w necie nie znajdziecie info dot. rozkładów jazdy, ale komunikacja lokalna jest w Maroku o dziwo nieźle zorganizowana i jest spory wybór (przy czym korzystając z lolaknych autobusów na dłuższych trasach zakładajcie pewien zapas czasowy - kierowcy zatrzymują się na prośbe pasażerów w każdym możliwym miejscu, sporo przystanów po drodze np. w przydrożnych knajpkach itd.):)
grand taxi na takiej trasie może nieco was skasować, więc chyba jest to najmniej opłacalna opcja...
ewentualnie jeśli przewidujecie trasę z Rabatu do Szefszewewn a później z Agadiru do Fez to może warto byłoby zrobic "kółko" - skoro auto chcecie zdać w Fez to zakładam, że w Fez chcecie skończyć podróż? może warto byłoby pojechać np. z Rabat do Agadiru, przez Ourzazate i Merzouge do Fez i z Fezu zrobic jednodniowy wypad do Szefszawan? :)
napiszcie może coś więcej gdzie przylatujecie/wylatujecie to może będzie łatwiej coś polecić :)
ad 2. z wypożyczalni aut nie korzystałam, chociaż zakładaliśmy to na samym początku - jeśli chcecie wynająć auto na krócej niż 3 dni to wypożyczalnie doliczają dodatkową opłatę za oddanie auta w innej miejscowości - no i standardowo i im krótksze wypożyczenie tym droższe stawki...
odnośnie miejsc wartych zobaczenia - nie wiem co was najbardziej interesuje - miasta, ludzie, ciekawe przyrodniczo miejscana, trekkingi czy może jeszcze coś innego? ja osobiście na trasie Agadir-Fez poleciłabym:
- plaża Legzira (nieco daleko od Agadiru ale zdecydowanie warto!)
- miasteczko Aint Bin Haddou w okolicach Ourzazate
- dolina Dades (koniecznie!) i opcjonalnie Todra
- Merzouga i Erg Chebbi (jeśłli chcecie wyprawę z noclegiem na wydmach mogę polecić sprawdzonego Marokańczyka, który zapewni Wam naprawdę fajne towarzystwo i wypad na pustynię za przystępną cenę;))
- nieco nie po drodze ale warto Park Narodowy Tazzeka
- Meknes niedaleko Fez
no i jeśli starczyłoby Wam czasu i lubicie górołażenie to zdecydowanie polecam nawet jednodniowy treking w Atlas Wysoki :)
w razie pytań piszcie - niedawno wróciłam z Maroka, więc może będę moglła pomóc :)
malwa83 23:20 | 30.11.2014
Witam, mój tata jest chory.Zwracam się do was z ogromną prośbą. Poszukuję osoby wybierającej się do Maroka do miejscowości Marrakesz. Mój tato jest chory i z miesiąca na miesiąc coraz bardziej mu się pogarsza. W Marrakeszu kupił maść która mu na jakiś czas wszystko wyleczyła ale niestety się już skończyła. Tą maść można dostać tylko w Marrakeszu na targowisku na stoisku 92. Inne kupowane w marokańskich sklepach w Polsce nie pomagały więc musi być ona wyrabiana pewnie na miejscu. Jeśli to by nie stanowiło dla kogoś problemu to błagam o pomoc, bo już nie wiem do kogo mam się zwrócić. Proszę pisać na maila malwa.xxx@interia.pl wszystkie pieniążki za zakup i przesyłkę do Szczecina oddam. W mailu napiszę jaka to dokładnie maść i prześlę zdjęcia opakowania. Może jedzie ktoś jeszcze w grudniu więc proszę napisać.
Jan_Waz 02:12 | 04.12.2014
napisałem Ci maila, lecę ze znajomymi teraz w grudniu 8-15 i mogę Ci tą maść kupicAdam@ilovesnakes.pl
Jan_Waz 02:14 | 04.12.2014
Ja poprosze namiary na marokanczyka ktory zapewni ciekawy wypad na pustynię. Jak wygląda tam sytuacja z haszem? Zakładam że nie jest to problem w tamtych rejonach? :)