Forum dyskusyjne
Sylwester w podróży Tajlandia Kambodża Wietna
kategoria podróże po świecie
kraj Tajlandia
lossamigoss 19:58 | 30.11.2014
Witam wszystkich forumowiczów !Zwracam się do Was z prośbą o ocenę naszego planu podróży. Nigdy nie byliśmy w Azji toteż chcielibyśmy sprawdzić czy planowane przez nas czasy podróży są realne
Plan
1 (28.12.2014) – 18:15 Lądowanie, nocleg w Bangkoku
2 Dzień (29.12.2014 –transport do Sihanoukville,
3-5. Dzień (30-1.01.2014) – pobyt w Sihanoukville, wyjazd do Wietnamu (tutaj proszę o pomoc w wyborze przejścia granicznego, czy istnieje możliwość przekroczenia granicy rzeką Mekong ??)
6-7 Dzień 2-3.01.2014 – wyjazd do Sajgonu, pobyt w Sajgonie plus przepływ deltą Mekongu (przepływ doliną Mekongu myśleliśmy załatwić w lokalnym biurze podróży)
8– wyjazd do Hanoi – myślimy o pociągu (koszt około 100$/) lub samolot (około 70$)
9-10 –Pobyt w Hanoi, wyskok do Halong Bay
11 – Przelot z Hanoi do Bangkoku (koszt około 60$)
Od 12 dnia pobyt w Bangkoku/Pattaya
Powrót do Polski w okolicach 18 stycznia (nie mamy jeszcze wykupionych biletów powrotnych)
Będę wdzięczny za przekazanie wskazówek jakimi należy kierować się w trakcie podróży.
Pozdrawiam
marka9 21:06 | 30.11.2014
Plan mało realny!!! Jest zbyt ambitny czasowo. Już po przylocie do Bangkoku nie masz żadnego marginesu czasowego. Ja za każdym razem zostaję 1 dzień. Później moim zdaniem zabraknie Ci czasu w Sajgonie. Na rejs Mekkoniem musisz przeznaczyć pełne 2 dni, gdyż wyjazd (włąśnie z lokalnego biura) jest o godzinie 8.00., a wracasz następnego dnia około 17.00 - 18.00. Sam przejazd na Mekkong z Sajgonu zajmuje 3 godziny !!!. Nie jestem przekonany , czy posiadane informacje odnoście podróży z Sajgonu do Hanoi są prawdziwe. Ja (2 lata temu) płaciłem zupełnie inaczej. Ponadto jestem przekonany, żę zabraknie i czasu w Hanoi. Wyjazd do Halong Bay z Hanoi zajmuje dwa dni. (byłem w ubiegłym roku). A jeżeli chodzi o Pattayę, to jest to dwie i pól godziny autobusem z Bangkoku! Jeżeli będziesz miał inne pytania postaram się udzielić pomocy. Pzdr
Edgarek 21:24 | 30.11.2014
>Plan mało realny!!! Jest zbyt ambitny czasowo. Już po przylocie do Bangkoku nie masz>żadnego marginesu czasowego. Ja za każdym razem zostaję 1 dzień. Później moim zdaniem
> zabraknie Ci czasu w Sajgonie. Na rejs Mekkoniem musisz przeznaczyć pełne 2 dni,
>gdyż wyjazd (włąśnie z lokalnego biura) jest o godzinie 8.00., a wracasz następnego
>dnia około 17.00 - 18.00. Sam przejazd na Mekkong z Sajgonu zajmuje 3 godziny !!!.
>Nie jestem przekonany , czy posiadane informacje odnoście podróży z Sajgonu do Hanoi
>są prawdziwe. Ja (2 lata temu) płaciłem zupełnie inaczej. Ponadto jestem przekonany,
>żę zabraknie i czasu w Hanoi. Wyjazd do Halong Bay z Hanoi zajmuje dwa dni. (byłem w
>ubiegłym roku). A jeżeli chodzi o Pattayę, to jest to dwie i pól godziny autobusem z
>Bangkoku! Jeżeli będziesz miał inne pytania postaram się udzielić pomocy. Pzdr
Myślę, że można to ogarnąć. Rejs po Mekongu można wziąć jednodniowy i wtedy wraca się do HCMC ok 18. To samo dotyczy Ha Long. Przelot na 8 stycznia z HCMC do Hanoi dzisiaj kosztuje 1,2 mio dongów w Vietnam Airlines, a to jest dokładnie 60 dolarów.
marka9 07:23 | 02.12.2014
Oczywiście można ogarnać. Tylko nie o to chodzi, aby zachowywać się jak sprinter na bieżni, chyba że chodzi o samo zaliczenie kolejego punktu w planie. Ani rejsu Mekkongiem, ani tym bardziej zatoki Halong Bay nie wyobraąm sobie do zrealizowania w iście sprinterskim tempie, tj. jednego dnia.
Edgarek 10:30 | 02.12.2014
>Oczywiście można ogarnać. Tylko nie o to chodzi, aby zachowywać się jak sprinter na>bieżni, chyba że chodzi o samo zaliczenie kolejego punktu w planie. Ani rejsu
>Mekkongiem, ani tym bardziej zatoki Halong Bay nie wyobraąm sobie do zrealizowania w
>iście sprinterskim tempie, tj. jednego dnia.
Byłem na obu wycieczkach jednodniowych i nie odczuwam niedosytu.
Niedosyt wyłącznie odczuwam w wypadku Sa Pa 2 dni, 3 noce, bo chętnie bym tam został jeszcze na dwa dni.
Ani Mekong ani Ha Long w wersji jednodniowej nie są robione w sprinterskim tempie, różnica jest wyłącznie w ilości oferowanych atrakcji a nie w tempie ich realizacji. Dla mnie nie jest atrakcją ani nocowanie na łodzi ani poranne ćwiczenie tai chi czy nauka gotowania na łodzi, dla niektórych może to być kluczową wartością dodaną. Ale to wyłącznie kwestia oczekiwań.
marka9 14:35 | 02.12.2014
Ok. Niech będzie, że można zaliczyć wycieczki jednodniowe. Wszystko wg gustu. Nie zaliczyłem porannych ćwiczeń tai chi, czy nauki gotowania na łodzi. Natomiast był wschód i zachód słońca, wieczorna kąpiel w morzu i kolacja, która sama w sobie w dobrym towarzystwie była super atrakcją... Zgadzam się w zupełności co do Sapy, gdyż samo wejście i zejście z PHAN-XI-PĂNG zajęło nam 2 dni, a dopiero poźniej zaliczaliśmy okoliczne wioski .Należę do osób, które w trakcie wyjazdów nie śpieszą się zbytnio ! Muszę poczuć miejscowy klimat i przyjrzeć się właśnie ludziom. Nie zaliczam kolejnego punktu z planu dla samego zaliczenia.
lossamigoss 18:22 | 05.12.2014
Chciałbym Wam bardzo podziękować. Wasze uwagi są dla mnie bardzo istotne. Niestety wiem, że planowanie w takich krajach może bardzo minąć się z rzeczywistością. Mam do Was jeszcze jedno pytanie - jak widzicie bardzo wyselekcjonowałem atrakcję które chciałbym zwiedzić. Niby czasu wydaje się dużo ale biorąc pod uwagę podróże, zaczyna się to skracać niemiłosiernie.Czy jesteście w stanie polecić jakieś inne atrakcje, które warto byłoby zwiedzić będąc już na drugim końcu świata? Czytałem wiele blogów i większość skupia się na zwiedzaniu pomników buddy tymczasem szukam czegoś bardziej ekstremalnego stąd właśnie w moim planie jest przepływ rzeką Mekong (sprawa dotyczy zarówno Tajlandii, Kambodży jak i Wietnamu). Będę wdzięczny za pomoc i jeszcze raz dziękuję za cenne opinie !!! :)