Forum dyskusyjne
Podroz do Indonezji
kategoria podróże po świecie
kraj Indonezja
magda303 15:56 | 06.02.2015
Czesc,wybieram sie w kwietniu do Indonezji. Czy ktos z Was juz tam byl? Czy moge liczyc na porady gdzie jechac, co zwiedzac, info odnosnie srodkow transportu,czego sie wystrzegac etc...
Macie moze marszrute z Waszego pobytu.
Bede wdzieczna za informacje
Pozdrawiam,
Magda
bigmark 17:46 | 06.02.2015
Indonezja jest olbrzymia, jeśli nie masz roku albo dwóch na podróż to powinnaś wybrać sobie jakąś wyspę albo dwie w zależności od czasu , jaki masz do dyspozycji.Byliśmy w listopadzie na Flores i Bali, ledwo starczyły trzy tygodnie. Zachęcam do lektury https://wordpress.com/
pozdr
bm
Bob_ 19:26 | 09.02.2015
Witam,Kiedy konkretnie jedziesz i gdzie? My również wybieramy się w tym terminie :)
Nasz wstępny plan to Java+Bali+Lombok+Gili :)
W razie pytań śmiało :)
ronia31 21:45 | 09.02.2015
>Czesc,>
>wybieram sie w kwietniu do Indonezji. Czy ktos z Was juz tam byl? Czy moge liczyc na
>porady gdzie jechac, co zwiedzac, info odnosnie srodkow transportu,czego sie
>wystrzegac etc...
>Macie moze marszrute z Waszego pobytu.
>Bede wdzieczna za informacje
>Pozdrawiam,
>Magda
Jeśli szukasz noclegów masz przekrój przez hotele https://www.fostertravel.pl/hotele/indonezja/ z ilością gwiazdek, zdjęciami i opiniami ludzi którzy tam
byli. Myślę, że warto przejrzeć i poczytać.
adusia_wro 08:26 | 14.02.2015
Witam,musisz bardziej uściślić swoje pytanie, bo tak jak pisze BigMark Indonezja jest zbyt duża by ogarnąć wszystko naraz.
Co Cię interesuje.. wspinaczki, aktywny wypoczynek, plażowanie, natura?
Pozdrawiam z wyspy Lombok,
Ada Magdalena Ł
adazep@poczta.onet.pl
edekm1967 13:47 | 17.02.2015
Moja trasa 3 tygodnie Jakarta - Yogia ( Mt Bromo + Kawah Ijen ) - Bali ( Ubud ) - Flores ( Labuan Bajo - Komodo + Rinca ) - Gili Air - zapraszam na bloga http://rodzinne-podroze.blogspot.com/p/indonezja-2013.html tam wszystko opisałem ( mnóstwo praktycznych informacji + zdjęcia.Pozdrawiam i życzę wspaniałej imprezy
leosia77 15:37 | 17.02.2015
Ja planuję wybrać się do Dżakarty. Wiele dobrego słyszałam o tym miejscu, ciekawa jestem gdzie proponujecie zarezerwować bilety lotnicze? bo czasem można trafić na super ceny, a czasem jakoś te okazje nas omijają. Taka organizacja podróży to spore wyzwanie, a wiadomo, że loty są istotnym elementem. Póki co widzę ceny ok. 220pln, chyba niezłe? podzielcie się opinią
leosia77 15:38 | 17.02.2015
tzn miałam na myśli 2200 oczywiście :)
adusia_wro 07:23 | 18.02.2015
Hmm.. ja bym radziła właśnie uciekać jak najdalej Jakarty.. to ogromne, zakorkowane miasto, z dużą ilością centrów handlowych, nie ma tam wielu miejsc wartych zwiedzenia, w Indonezji są miejsca znacznie ciekawsze niż Jakarta. Ale to prawda lecąc do Indonezji najtańsze bilety można znaleźć właśnie do Jakarty ale moim zdaniem stamtąd należy się jak najszybciej ewakuować do kolejnego punktu docelowego:)Pozdrawiam z Lomboku,
Ada
adazep@poczta.onet.pl
adusia_wro 07:23 | 18.02.2015
Hmm.. ja bym radziła właśnie uciekać jak najdalej Jakarty.. to ogromne, zakorkowane miasto, z dużą ilością centrów handlowych, nie ma tam wielu miejsc wartych zwiedzenia, w Indonezji są miejsca znacznie ciekawsze niż Jakarta. Ale to prawda lecąc do Indonezji najtańsze bilety można znaleźć właśnie do Jakarty ale moim zdaniem stamtąd należy się jak najszybciej ewakuować do kolejnego punktu docelowego:)Pozdrawiam z Lomboku,
Ada
adazep@poczta.onet.pl
leosia77 14:47 | 18.02.2015
adusia - dzięki :) coś w tym jest może, ale ja już się tak nastawiłam na to miejsce, najbardziej interesują mnie tamtejsze muzea bo to przecież jedne z najlepszych w tej części Azji, ja uwielbiam muzea, polecę do nich nawet na koniec świata:) poza tym chińska dzielnica też chyba robi wrażenie z tego co słyszałam. Postanowione, że lecę. Teraz skupiam się na kwestii lotów, chcę znaleźć coś przystępnego, żeby się nie zrujnować:) Jestem pozytywnie zaskoczona bo z Turkish Airlines w obie strony można polecieć za ok. 2200 no i tylko jedna przesiadka w Istambule, więc przy okazji bym zwiedziła co nieco. Dobry pomysł?
magda303 15:14 | 18.02.2015
Czesc,ja kupilam bilety KLM - dwa 4380 wlacznie z oplatami lotniskowymi.
Tylko jedna przesiadka.
Lecimy 07 kwietnia i wracamy 21 kwietnia.
Wlasnie jestem w trakcie ustalania marszruty, jestesmy nastawieni na aktywny odpoczynek - maksymalnie dwa dni w jednym miejscu.
Studiuje przewodniki i neta i probuje cos ogarnac sama.
Pozdrawiam,
magda
leosia77 16:34 | 18.02.2015
czyli ja jednak trafiłam na dobre ceny, w terminie który mnie interesuje KLM jest nieco droższy niż Turkish Airlines, tu szczegóły http://www.centerfly.pl/tanie-loty/WAW/JKT/loty-warszawa-dzakarta.html magda a rezerwowałaś na jakimś portalu?
leosia77 14:56 | 23.02.2015
do magda303, czyli nic tańszego już nie trafiłaś niż na www.centerfly.pl? myślałam że może jeszcze jakaś okazja się trafi:) ja też właśnie szukałam i to nie krótko, ale okazuje się że podróż do Indonezji to jednak spora wyprawa i wydatek:) dobrze że udało nam się trafić choć takie połączenia
magda303 15:08 | 23.02.2015
Czesc,macie juz marszrute wyjazdu?
Chce kupic bilet na samolot z Dzakarty do Yogyakarty? Ale sa baaardzo drogie...szukam wiec pociagu.
Mam plan - Jawa,Bali, Lombok.
Macie moze jakies inne pomysly?
Wiecie jak podrozowac pomiedzy tymi wyspami?
Pozdrawiam,
m
Anthar 14:08 | 24.02.2015
W maju zeszłego roku spędziłem w Indonezji miesiąc. Bilet kupowałem na flipo.pl, kosztował 1920 zł, możesz spróbować poszukać czegoś ciekawego tam.Zwiedziłem Jawę, Bali, Gili i Komodo. Odrobinę czasu spędziłem też na Lomboku, Sumbawie i Flores. Między wyspami oczywiście najłatwiej i najtaniej poruszać się promami, np. prom z Jawy na Bali kosztuje raptem 2 zł. Samoloty to dobra alternatywa, ale raczej na dłuższych trasach, gdzie prom płynie kilkadziesiąt godzin. Do Yogyakarty jedź pociągiem, podróż trwa zaledwie 7 godzin, a po drodze zobaczysz świetne krajobrazy.
Pozdrawiam
leosia77 17:06 | 24.02.2015
ale na flipo teraz bilety są po grubo ponad 2 tysiące, także nie taka fajna opcja, przydają się twoje info na temat promu:)
Anthar 18:23 | 24.02.2015
Między Bali a Lombokiem prom też jest taniutki, jakieś 10 zł. Jedyny jego mankament to fakt, że wlecze się niemiłosiernie. A poza tym będąc w tej okolicy naprawdę WARTO udać się na Gili :)
leosia77 16:10 | 25.02.2015
Anthar sporo wie:) dobrze mieć takie info na temat podróżowania, a skoro bywasz czy bywaleś w Indonezji może powiesz jakie masz sposoby na tanie loty, gdzie szukasz, czy korzystasz z biura podróży, czy sam organizujesz wyprawę?
Anthar 17:48 | 25.02.2015
Dziękuję :) W Indonezji byłem tylko raz przez miesiąc, więc trudno mi uznawać się za specjalistę od tego akurat kraju. Ale w Azji Pd-Wsch bywałem parokrotnie i co nieco wiem, a jeśli mogę coś Wam przekazać, to będzie mi miło :) Nigdy nigdzie nie byłem z biurem podróży, zawsze wszystko organizuję sam. Ma to związek z niczym nieskrępowaną wolnością i swobodą eksploracji danego terenu, której biuro raczej nie zapewnia, oraz oczywiście kolosalną różnicą cenową.Co do wyszukiwania tanich lotów, to obecnie nie jest to sprawa zbyt trudna, bowiem istnieje trochę portali zajmujących się owym tematem, jak chociażby fly4free, czy loter. Zerkam też na flipo, mają czasem bardzo atrakcyjne promocje. A gdy szukam czegoś konkretnego to przeglądam skyscannera, coby orientację cenową zdobyć.
leosia77 11:20 | 27.02.2015
Anthar - w 100%zgadzam się z tym, że lepiej samodzielnie organizować podróże, biura sporo na nas zarabiają, niepotrzebnie:) dzięki że podzieliłeś się informacjami na temat tanich lotów - w końcu to podstawa jeśli chodzi o tanie podróże, od tego zaczynamy:) Niby wybór jest, ale tak flipo sporadycznie ma promocje, fly4free ma sporą ofertę, ale kiedy ostatnio szukałam lotów to byłam niemile zaskoczona, kiedyś kupiłam tam tanie bilety, a teraz jakoś się pozmieniało, ja wspominałam już o centerfly bo akurat tam kupiłam bilety do Dżakarty w dobrej cenie, promocji tam nie brak z tego co widzę, ale wciąż szukam dalej takich portali, nie zawsze te popularne mają najlepsze oferty, także każda wskazówka mile widziana :)Azja to fascynujące miejsce, myślę że w tym roku uda mi się jeszcze odwiedzić jakiś ciekawy region, tam jest tak inaczej niż u nas, to chyba mnie tak przyciąga.
treasure666 22:55 | 19.06.2016
hej. wybieram sie wlasnie do indonezji pod koniec wrzesnia. chce "zrobic" dokladnei te same miejsca co ty :) ale sie zastanawiam czy wystaczy mi21 dni??? czy moge liczyc na twoja pomoc?? co najlepiej zobaczyc? ile dni na co przeznaczyc?? i jak najlepiej sie przemieszczac. chce powiedizec iz to dopiero moja trzecia samotna podroz i jak zawsze wiecej strachu mysle niz to warte. bede ogromnie wdzieczna za jaie kolwiek wskazowki! dziekiuje pieknie i pozdraiwma serdecznie