/ / INDONEZJA > Bali i południowy Lombok-służę informacjami > Forum, porady, opinie i informacje w Globtroter.pl

Forum dyskusyjne

Bali i południowy Lombok-służę informacjami

kategoria podróże po świecie

Jacek11111 dołączył
05.02.2014

Jacek11111 11:32 | 15.02.2014

Służę informacjami-w Indonezji spędziłem miesiąc.Magiczne miejsce-polecam

eljac dołączył
09.03.2014

eljac 02:24 | 09.03.2014

Jacku,

Ja mam na początek banalne pytanie - która z plaz na Bali polecil bys najbardziej pod katem plazowania i kapieli - tzn która jest najladniejsza pod względem piasku (jak najbielszy :-), wody i otoczenia,? Troche fal w morzu nie zaszkodzi - w przeciwieństwie do wielu osob nie przepadam za morzem plaskim jak stol., a gdyby jeszcze były jakies opcje sportowe (siatkowka plazowa itp.) to już w ogole... :-) Plaza może, ale nie musi być ustronna.
Troche można o tych roznych plazach poczytać w internecie, ale jakos te opisy sa raczej krotkie i jak dotad nie pomogly mi wyrobić sobie zdania.

Oczywiście nie sama plaza człowiek zyje, ale do mojego wyjazdu jeszcze trochę czasu wiec na szczegoly dotyczące zwiedzania tez przyjdzie czas.

Bali to ostatni etap naszej planowanej podrozy po Azji, która zaczniemy w Bangkoku (3 dni) pociągniemy do Kambodzy (6 dni, w tym Angkor Wat) i zakonczymi na Bali wlasnie (11 dni), skad wrócimy (przez Bangkok) do Polski. Wylot z PL 20 maja (po drodze Doha), na Bali zjawimy się 31 maja

Z góry dzięki za Twoje wskazówki.
Chetnie przejde na priv (eljac@go2.pl)

Pozdr
Jacek (Twój imiennik)

Jacek11111 dołączył
05.02.2014

Jacek11111 09:12 | 09.03.2014

Wybierając pobyt nad morzem na Bali mamy do wyboru kilka miejsc.Pamiętajmy jednak że nie znajdziemy tu turkusowej wody czy białych plaż.Kto takich szuka niech przeniesie się na sąsiedni Lombok-szczególnie na jego południowe wybrzeże,gdzie w przeciwieństwie do zachodniego wybrzeża poczujemy się jak w prawdziwym raju.
Na Bali mamy do wyboru kilka kurortów:
Kuta-(nazwa szeroko pojęta-południowo-zachodnia część wyspy)) w jej skład wchodzi kilka wiosek-takie centrum rozrywki wyspy,z 1000 restauracji,z dyskotekami,wszechobecnym zgiełkiem i hałasem.Centrum surfingu na wyspie.Bardzo głośnie i tłoczne miejsce.Plaże szerokie w większości z łagodnym zejściem do morza.Piękne zachody słońca.
Nusa Dua-zamknięta enklawa dla turystów,w większości wypełniona rosyjskimi turystami.Drogie hotele z niebotycznymi cenami.Plaże jak na balijskie warunki ładne,zadbane.Duże odpływy psują wrażenia.Piękne wschody słońca.
Tanjung Benoa-to jak gdyby kontynuacja Nusa Dua-to juz nie enklawa,więc ceny dużo niższe,plaże troszkę gorsze ,ale zadbane.Odpływy psuja wrażenie.Piękne wschody słońca.
Sanur-najstarszy kurort Bali,z obecnością miasteczka wzdłuż plaży,plaża dość ładna,zadbana w odcinkach przy hotelach.Odpływy psują wrażenie.Piękne zachody słońca.
Candidasa-wioska we wschodniej części wyspy.Zdecydowanie miejsce mniej tłoczne.Plaża z wieloma sztucznie usypanymi falochronami,które łącznie z odpływami psuja wrażenie.Piękne wschody słońca.
Lovina-wspólna nazwa dla kilku wiosek na północy wyspy.Plaże o ciemnym,wulkanicznym piasku.Niestety plaże zaniedbane-turyści okupuja hotelowe baseny.Piękne wschody i zachody słońca.
Amed-umowna nazwa wybrzeża na północno-wchodnik krańcu wyspy.Raj dla nurków -najlepsze rafy koralowe Bali.Wybrzeże w wiekszości kamieniste z drobnymi łachami piasku.Kameralne hoteliki,bardzo mało turystów.Piękne wschody słońca.
To najbardziej popularne miejsca wypoczynku na wyspie.Warto tez zainteresować się małymi wysepkami w najbliższej okolicy Bali:
Lembongan-jeszcze klika lat temu rajska wyspa, w chwili obecnej jednodniowi turyści z Bali zalewają wysepkę.Fajne plaże,fajne miejsce do nurkowania.Odpływy psuja wrażenie.
Menjangan-wysepka na północno-zachodnim krańcu wyspy.Rajska wysepka i zdecydowanie najładniejsze plaże na Bali.Mało turystów tu dociera,Najlepsze miejsce do nurkowania z rurka.

Za najlepszą plażę na Bali uchodzi Dreamland-15 km od Nusa Dua(po przeciwnej stronie cypla).

Wybierając się na Bali dla morza i plaż srodze się zawiedziesz.Proponuję sąsiednią wyspę Lombok.Łatwo się tam dostać a plaże są niezrównane.

BeRcIk777 dołączył
03.11.2010

BeRcIk777 11:29 | 09.03.2014

unikajcie Bali!!
jedna wielka komercja nic więcej
jedynie w Ubud mniejszy zgiełk i można ochłonąć
plaże ładniejsze na Lomboku więc jeżeli KUTA to tylko ta na Lomboku a tam Salong Belanag jedna z dziesięciu najładniejszych plaż na świecie!!
jak chcesz się dowiedzieć coś więcej odsyłam do mojej relacji:
http://robertk777.blogspot.com/
pozdrawiam

Jacek11111 dołączył
05.02.2014

Jacek11111 11:34 | 09.03.2014

Całkowicie się zgadzam.Już nawet w Ubud nie jest tak ciekawie.Bali 10-20 lat temu była magiczna.W jeżeli chodzi o Lombok to plaże niezrównane.

https://www.youtube.com/watch?v=ijfFf22uzzk&list=UUbGWtk-O9564f5nN7GuyzbQ

A tu moja relacja
http://www.globtroter.pl/artykuly/2751,indonezja,lombok.html

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 12:09 | 09.03.2014

witam
jak macie zamiar pchać się w tą komerchę na Bali na 11 dni to już lepiej wybrać którąś z Gili Island też komercyjnie ale za to plaże piękne no i w siatkę pograsz przynajmniej na Trawangan,a jak będziesz miał dość tłumów to zawsze można się przenieść na Gili Air 20min łódeczką (ta znowu mniej komercyjna niż Trawangan choć lipna co do snurkowania bo nie ma rafy przy brzegu) jest jeszcze Gili Meno tam to można się już wyluzować mało ludzi w porównaniu z poprzednimi wysepkami
ewentualnie jak pisali poprzednicy Kuta Lombok skuterek i pobliskie plaże polecam jest tam też świetna plaża do nauki surfingu

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 12:24 | 09.03.2014

zapomniałem dodać że na Bali powinno wam wystarczyć jakieś 2-3dni wziąć kierowcę i objechać co fajniejsze i uciekać jak naj dalej, jak byście się zdecydowali na Gili to weźcie z sobą butelkę whiskey jak nie chcecie płacić 30$ za butelkę na Gili
dodam tylko że właśnie tego się spodziewałem po Bali ale za namową któregoś z forumowiczów dałem się namówić na pozostanie na Bali 3 dni i potem żałowałem nie wiem jakie macie oczekiwania co do Bali jak dla mnie to straszna komercja pod wypchane portfele Australijczyków
tak samo wszyscy piszą o niesamowitym klimacie Ubud, tak klimacie centrum handlowego
i niekończących się sklepów pseudo artystów z pamiątkami z Chin
już widzę jakie się zaraz gromy posypią od miłośników Bali a niech się sypią takie mam zdanie i go nie zmienię po tym co widziałem pozdrawiam

Jacek11111 dołączył
05.02.2014

Jacek11111 12:12 | 09.03.2014

Gili są tez cudowne.Ale może całkiem z Bali nie rezygnujcie.Ja uważam że 3-4 dni można poświęcić tej wyspie.Są tam magiczne miejsca,które warto zobaczyć.Ale 11 dni to zbyt wiele.

blade85 dołączył
16.10.2011

blade85 13:55 | 09.03.2014

Drodzy, z tego co piszecie rozumiem że Bali na mięsiąc miodowy odpada? Jezeli indonezja i rajski wypoczynek to Gili czy Lombok?

Jacek11111 dołączył
05.02.2014

Jacek11111 13:58 | 09.03.2014

Jeśli tylko rajski odpoczynek to uważam że południowy Lombok.Ale warto też poświęcić 3-4 dni na Bali.

blade85 dołączył
16.10.2011

blade85 14:03 | 09.03.2014

Ok, rok temu zwiedzałem na własną rękę Seszele i obawiam sie ze juz długo takich widoków nie zobaczę;)

Jacku Czy Wrzesień listopad to odpowiedni czas na Lombok? i Ceny chyba są niższe niz w Europie?

Jacek11111 dołączył
05.02.2014

Jacek11111 14:08 | 09.03.2014

Seszele to plażowa górna półka.Ale myślę że Lombok tez Cię nie rozczaruje.Wrzesień i początek października to dobry termin,potem już może trochę bardziej padać.Co do cen to piwo i alkohole drogie.Jedzenie relatywnie tanie.

http://www.globtroter.pl/artykuly/2751,indonezja,lombok.html

[konto usuniete] dołączył
02.10.2012

[konto usuniete] 16:06 | 09.03.2014

gili wyspy pikne sa , ..tylko do wody nie ma gdzie wejsc !! dookola rafa i tylko 50 metrow bez/zniszczona/i tam port !! ..peace

jamaj dołączył
24.01.2011

jamaj 17:02 | 09.03.2014

w maju zeszłego roku nie było tak źle

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 09:14 | 15.03.2014

Witam serdecznie,
mieszkam w Indonezji od ponad roku, początkowo była to Jawa- Surabaya a 6 miesięcy temu osiedliłam się na Lomboku.
Polecam Lombok każdemu bo jest to wyspa jeszcze nie do końca znana turystom, gdzie można znaleźć zarówno niebiańskie plaże pozbawione tłumu turystów, hinduistyczne swiątynie, malownicze meczety, wodospady, wulkan Rinjani..Generalnie jest sporo do zobaczenia.
Dla osób które chcą się totalnie zrelaksować, odpocząć bądź też skorzystać z opcji nurkowania lub snorklingu doskonałym wyborem będą wysepki Gili. ( od bardziej zatłoczonych Gili Trawangan, przez spokojniejsze Gili Air, Gili Meno.. Gili Nanngu, Gili Kondo)
Jako, że z natury jestem globtroterką i zazwyczaj podróżuję na własną rękę chętnie służę pomocą osobom, które mają jakieś pytania dotyczące pobytu w Indonezji. A jako, że pracuję tutaj w biurze podróży mogę również zaoferować pakiety wakacyjne na Lomboku i okolicach (wysepkach Gili i Komodo), pakiety free and easy lub pomóc przy zakupie wewnętrznych biletów lotniczych.
Pozdrawiam serdecznie,
Ada Łasek

adazep [at] poczta.onet.pl

władek sadoch dołączył
04.10.2012

władek sadoch 11:18 | 15.06.2014

Jastem zainteresowany zwiedzaniem Lomboku skuterem lub samochodem.proszę podaj mi co można zobaczyć ( trasy wycieczek z południa Lomboku Kuta Indah Lombok ).Wyjeżdżamy we wrześniu i będziemy przez tydzień. Jesteśmy turystami w "sile wieku". Zastanawiam się czy damy kondycyjnie radę wybrać się na wulkan. Jakie są warianty jego zwiedzania?

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 09:14 | 30.06.2014

Witam serdecznie,
Rinjani... to dosyć intensywny trekking, ale pokonanie Rinjani nie zależy od wieku ale od kondycji.
Podczas mojej pierwszej wspinaczki miałam problemy z dojściem na samą górę ale po drodze spotkałam mnóstwo osób w starszym wieku, którzy radzili sobie o wiele lepiej niż ja. Wszystko zależy od odpowiedniego przygotowania, którego ja podczas mojego pierwszego trekkingu nie miałam.
Jeśli mogę coś doradzić, istnieje wiele opcji trekkingu na Rinjani ( programy od 2-4 dni), można wybrać trekking na sam szczyt ( który jest na prawdę intensywny), można wybrać też opcję trekkingu do Crateru Rim- jeziora Segera Anak, wówczas nie trzeba wdrapywać się na sam szczyt.
Jeśli chodzi o wycieczki na południu Lomboku, to warto odwiedzić wyspę Gili Nanggu, plażę Pink Beach, największy bazar rybny Tanjung Luar i położone nie tak daleko od Kuty wodospady środkowego Lomboku.

władek sadoch dołączył
04.10.2012

władek sadoch 22:29 | 30.06.2014

Serdecznie dziękuję za informacje.Proszę jeszcze o adres i nazwe Twojego biura. oraz propozycję wycieczek ,które organizujesz. (Ceny ? ).
Jeszcze tylko proszę podaj mi orientacyjne koszty przejazdu od promu do Kuty dla 4 osób. Na Lomboku meldujemy się 11.09.14

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 05:41 | 02.07.2014

Władku wysłałam prywatną wiadomość na Globtroter, ponieważ nie wiem czy na forum mogę promować moje biuro.
Aczkolwiek podam nazwę POLINDO TOURS, wszystkie wycieczki i ceny mogę przesłać indywidualnie meilem.
Pozdrawiam serdecznie z Lomboku.
Mój email: adazep@poczta.onet.pl lub ada.polindotours@gmail.com

piotr słu dołączył
26.08.2014

piotr słu 08:47 | 26.08.2014

>Władku wysłałam prywatną wiadomość na Globtroter, ponieważ nie wiem czy na forum
>mogę promować moje biuro.
>Aczkolwiek podam nazwę POLINDO TOURS, wszystkie wycieczki i ceny mogę przesłać
>indywidualnie meilem.
>Pozdrawiam serdecznie z Lomboku.
>Mój email: adazep@poczta.onet.pl lub ada.polindotours@gmail.com
>

Przepraszam ale podpiąłem nie pod ten cytat .
Witam na forum jestem tu nowy.Mógłbym też prosić o info w sprawie wycieczek ,będę z moją 4 osobową rodziną na Bali do 04.09.14 i na Lombok od 04.09.14 do 09.09.14.Szkoda się miniemy z Panem Władkiem.

piotr słu dołączył
26.08.2014

piotr słu 08:45 | 26.08.2014

>Serdecznie dziękuję za informacje.Proszę jeszcze o adres i nazwe Twojego biura. oraz
>propozycję wycieczek ,które organizujesz. (Ceny ? ).
>Jeszcze tylko proszę podaj mi orientacyjne koszty przejazdu od promu do Kuty dla 4
>osób. Na Lomboku meldujemy się 11.09.14

Witam na forum jestem tu nowy.Mógłbym też prosić o info w sprawie wycieczek ,będę z moją 4 osobową rodziną na Bali do 04.09.14 i na Lombok od 04.09.14 do 09.09.14.Szkoda się miniemy z Panem Władkiem.

adusia_wro dołączył
13.03.2014

adusia_wro 10:12 | 27.08.2014

Panie Piotrze wszystkie informacje są już na meilu:) Pozdrawiam i do zobaczenia na Lomboku!
Ada

mvinc dołączył
17.09.2007

mvinc 22:22 | 11.09.2015

Polecam Andamany!

Strefa Globtrotera

Forum dyskusyjne

Aby korzystać z forum należy być zarejestrowanym użytkownikiem Globtroter.pl. Kliknij [TUTAJ], jęśli jesteś nowy.

Wypowiedzi użytkowników publikowane w Globtroter.pl są prywatnymi opiniami osób korzystających z Forum.

Globtroter.pl zastrzega, że nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii i w żaden sposób nie utożsamia się z poglądami wyrażanymi w tym miejscu.

Wszelkie wątpliwości prosimy kierować na adres: globtroter@globtroter.pl.

Redakcja Globtroter.pl zastrzega sobie prawo do moderowania i redagowania wypowiedzi na Forum bez podania przyczyn, zamieszczanie treści reklamowych jest zabronione.

Jak dodać wątek

1. Zarejestruj się w naszym serwisie [tutaj]
  2. Zaloguj się (na każdej stronie)
  3. Utwórz nowy wątek na forum [tutaj]
X

Serwis Globtroter.pl zapisuje informacje w postaci ciasteczek (ang. cookies). Są one używane w celach reklamowych, statystycznych oraz funkcjonalnych - co pozwala dostosować serwis do potrzeb osób, które odwiedzają go wielokrotnie. Ciateczka mogą też stosować współpracujący z nami reklamodawcy. Czytaj więcej »

Akceptuję Politykę plików cookies

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2001 - 2025 Globtroter.pl